Infraestructures i serveis

Posen a licitació el projecte de nous espigons a Sant Antoni i Es Monestrí

La Direcció general de la Costa i el Mar de la Secretaria d’Estat de Medi Ambient ha publicat la licitació del projecte de nous espigons per estabilitzar les platges de Sant Antoni i Es Monestrí, unes feines que es duran a terme als termes municipals de Calonge i Sant Antoni i Palamós.

El 27 de març de 2023 Costes va publicar la declaració d’impacte ambiental necessària per tirar endavant el projecte. Seguint aquell document, gairebé un any i mig després s’ha obert el termini de presentació d’ofertes per executar-lo. La solució proposada a la licitació inclou la construcció de dos dics, que seran la prolongació dels que actualment ja existeixen. El primer d’ells serà un dic corb emergit de 150 metres de longitud, que perllongarà l’actual dic situat davant de la riera Aubi, que es va construir l’any 1987. Aquest dic corb tindrà un primer tram de 70 metres rectes i els 85 metres restants tindran forma corbada. Aquest dic compta amb un segon tram submergit mig metre, que parteix de l’inici del tram corb anterior, com a prolongació de l’espigó existent, i amb una longitud total de 130 metres.

D’altra banda, l’estabilització de la platja d’Es Monestrí requereix la construcció d’un segon espigó, també corbat i emergit de 215 metres de longitud. Els primers 100 metres coincidiran amb l’actual espigó de la platja de Palamós, construït l’any 1915 i els altres 115 són de nova planta. A més, aquest dic també continuarà amb 100 metres més d’espigó submergit a mig metre.

Es proposa també el transvasament de sorra de zones d’acumulació a la platja de Palamós, a zones deficitàries a la platja de Sant Antoni de Calonge, per a formació tant de platja seca com de platja submergida. Amb aquesta actuació es preveu el manteniment d’una amplada mínima de platja seca de 15 metres a tot l’àmbit d’actuació.

El projecte ha de permetre resoldre els problemes que causen els temporals a les platges de Sant Antoni i d’Es Monestrí, de tal manera que permeti que aquestes platges tinguin com a mínim una amplada de 50 metres, entre platja seca i submergida, durant tot l’any, amplada que fluctuarà, però que sempre garantirà aquests 50 metres necessaris per desgastar la força de les onades i evitar que l’embat dels temporals arribi al passeig. L’alcalde de Calonge i Sant Antoni, Jordi Soler, ha valorat positivament la notícia: “Estem extremadament contents. És el primer pas per tenir la platja i la façana marítima que ens mereixem i que, lamentablement, arran dels corrents i els temporals, hem anat perdent i posant en perill. Per tant, molt satisfets i esperant que es puguin començar aviat les obres”.

La licitació compta amb un pressupost base de 4.205.297,74 euros i preveu un termini d’execució de les obres de vuit mesos a partir del seu inici. Les empreses interessades poden presentar les seves ofertes fins al pròxim 8 d’octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.