infraestructures
Trànsit activa un carro radar mòbil a l’AP-7 a Santa Perpètua de Mogoda
És el segon aparell de nova tecnologia que entra en funcionament per combatre la sinistralitat a les carreteres catalanes
El primer dels quatre previstos es va instal·lar ahir a la C-31 a Bellvitge
Aquest divendres ha entrat en funcionament el segon dels quatre radars en remolc que el Servei Català de Trànsit vol instal·lar a les carreteres catalanes per reduir la sinistralitat. El primer es va posar en marxa ahir a la C-3, al punt quilomètric 196, a Bellvitge, en sentit Castelldefels, un punt que registra habitualment una elevada accidentalitat. Avui divendres ha entrat en funcionament el segon, concretament al punt quilomètric 141 de l’AP-7, a Santa Perpètua de Mogoda, en sentit Tarragona, on també s’hi concentra un alt nombre de sinistres. Amb les bateries que incorporen aquests aparells, es poden deixar fins a una setmana sense necessitat de recarregar-los. Aquests aparells, anomenats radars en remolc o carros radar, són una nova generació de radars que tenen més autonomia i mobilitat, així com també permeten detectar millor la velocitat a que circulen els vehicles i la gestió de la infracció.
Els radars en remolc són radars fixos que es poden desplaçar a qualsevol punt de la xarxa viària; no requereixen connexió elèctrica i es poden deixar instal·lats diversos dies. Aquests cinemòmetres utilitzen tecnologia làser, per la qual cosa poden fer un seguiment dinàmic del vehicle durant uns metres i determinar-ne la velocitat. A més, poden detectar l’excés de velocitat en diversos carrils. Així mateix, el radar en remolc treballa amb connexió a internet, cosa que permet gestionar de forma immediata l’expedient corresponent a la infracció i possibilita alhora que no sigui necessària la presència d’un agent de trànsit.
Eina per reduir la sinistralitat
La finalitat d’aquests nous radars és reduir la sinistralitat a les carreteres catalanes, un objectiu que es tradueix en aquest decenni 2020-2030 en reduir al 50% les víctimes mortals per accident de trànsit. De fet, en els trams on el Servei Català de Trànsit ha instal·lat un cinemòmetre, la sinistralitat ha davallat entre el 65% i el 80%.