La polèmica del circ reviu l'anhel figuerenc de fer-se seu el castell
El ple d'avui debatrà el paper de l'Ajuntament al Consorci del Castell de Sant Ferran després que Defensa hagi fet traslladar el festival
Tots els grups, menys el PP, volen que Figueres decideixi sobre els usos de la fortalesa
La polèmica de la ubicació del festival del circ al castell de Sant Ferran de Figueres ha revifat una reivindicació històrica de la ciutat, que es vol fer seva la fortalesa. El fet que Defensa hagi bloquejat la instal·lació d'una carpa, ha fet avinent al govern municipal, amb Marta Felip (CiU) al capdavant, que és el moment de replantejar-se el paper del consistori a l'ens. Al ple d'avui es debatrà si cal exigir un paper decisiu de l'Ajuntament i la Generalitat en el Consorci, en què les decisions depenen ara dels militars: Defensa té dos vots, i l'Ajuntament i el govern català n'hi tenen un cada un. En cas d'empat, la decisió final és del president, també militar.
Tots els grups, menys el PP, que no s'ha volgut pronunciar fins que no vegi tota la documentació, han donat suport a l'alcaldessa en aquesta reivindicació, tot i que reclamen que es depurin responsabilitats si algina cosa no s'ha fet bé. La majoria de grups volen que s'obri el castell, i fins i tot hi ha qui reclama que se surti d'aquest ens si no s'hi poden prendre decisions. És el cas d'ERC, que diu que “el castell no ha deixat mai de ser territori militar, en el qual, de tant en tant, el Consorci ha organitzat activitat civil”. Joan Font, de la CUP, vol que la polèmica “serveixi per iniciar un replantejament absolut de les relacions entre la ciutat i el castell i que s'aconsegueixi que els veïns vegin la fortalesa accessible i com un espai més de la ciutat”. Pere Casellas, del PSC, sosté que “el castell ha de passar a la ciutat i que no hi ha d'haver militars”. A ICV, Xavi Monfort, coincideix en el fet que el castell hagi de ser de la ciutat, però assenyala que el canvi ha d'anar acompanyat d'una injecció econòmica perquè ara l'Ajuntament no en pot assumir la gestió. Per Esteve Gratacós, “el Ministeri de Defensa ha pres la decisió de viure d'esquena a Figueres i aquest menyspreu hauria de tenir conseqüències”.
La societat civil
El castell no és només una qüestió política. Ahir, el promotor del festival del circ, Genís Matabosch, va plantejar la qüestió: “El Consorci pot considerar una victòria que, tal com diuen, el pati d'armes no és lloc per a pallassades, però ha desfermat la lluita per recuperar el castell.” “El castell ha de ser dels figuerencs”, va concloure. No és el primer cop que la societat civil demana recuperar el castell. El 2011, per exemple, un grup de veïns va iniciar una recollida de signatures perquè les decisions al castell les prengués la ciutat. La recollida ha estat aturada fins ara, però els seus promotors no renuncien a l'objectiu.
El director del Consorci del Castell, Damià Abella, del qual es demana la dimissió, va afirmar que cap informe municipal va dir que no es pogués fer el festival a l'antic penal per seguretat, i va sostenir que, si hagués estat un tema de seguretat, haurien acceptat canvis.
Una reivindicació històrica i les relacions amb el govern espanyol
La demanda dels figuerencs perquè al castell de Sant Ferran no hi manin els militars sinó que qui prengui les decisions sigui la ciutat no és nova, però l'actitud que ha adoptat el Ministeri de Defensa dins el Consorci, amb l'impediment que se celebri el festival del circ, ha fet dir prou al consistori, que vol decidir sobre el castell.
Debat públic
La situació podria atiar de nou el sentiment dels figuerencs que cal treure el poder que manté l'exèrcit i que el castell s'obri a la ciutadania, com ja va passar el 2011, en què es va fer un debat públic, que va palesar que bona part dels figuerencs no volen que la fortalesa tingui usos militars.
No al museu militar
De fet, el projecte del museu militar ha quedat aturat per la falta d'inversions de l'Estat en la reforma que cal fer a la fortalesa. L'arribada dels diners va per llarg i això podria obrir una escletxa per revisar la previsió i que Figueres pugui fer el seu propi projecte a Sant Ferran. Caldrà veure si l'Ajuntament i la Generalitat aconsegueixen més pes al Consorci o si tornen a topar amb l'Estat, que ho bloqueja de nou, i el ministeri es queda sol gestionant aquest espai.