Montilla frena la disputa entre els «barons» socialistes i activarà la llei de vegueries

L'avantprojecte s'ha d'aprovar al gener però encara hi ha membres del govern que asseguren desconèixer-ne el contingut

Els pro­ble­mes més greus amb què topa la futura divisió ter­ri­to­rial es con­cen­tren a la Cata­lu­nya cen­tral. El dibuix dels límits que han de deter­mi­nar els poten­ci­als del país dels pròxims cent anys no acaba de tro­bar el con­sens neces­sari. Mal­grat que el pre­si­dent Mon­ti­lla va deci­dir igno­rar les quei­xes i adver­ti­ments dels barons soci­a­lis­tes, i que l'avant­pro­jecte de llei segueixi el seu curs, la divisió interna que ha escla­tat al PSC demos­tra la manca de cohesió i la falta de con­sens que acusa l'avant­pro­jecte pre­sen­tat des de Gover­nació. La pro­xi­mi­tat de la con­vo­catòria elec­to­ral –les elec­ci­ons pre­vis­tes a la tar­dor es podrien arri­bar a avançar segons la decisió del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal sobre l'Esta­tut– ha fet aixe­car les veus més crítiques amb l'opor­tu­ni­tat del debat sobre la divisió ter­ri­to­rial ara. Els soci­a­lis­tes dema­nen un debat serè i una llei de con­sens, però al si del seu par­tit han sor­git posi­ci­ons tan con­tra­dictòries que posen en qüestió aquests prin­ci­pis. El debat entre els alcal­des de Tar­ra­gona i Reus són una pri­mera evidència, a la qual s'afe­gei­xen les diferències entre els soci­a­lis­tes de la Val d'Aran i els de la Seu d'Urgell. L'alcalde de Man­resa, Josep Cam­prubí, es va mos­trar sorprès al Regió 7 de no haver man­tin­gut cap con­tacte amb Gover­nació per par­lar del tema i el seu homòleg a Sant Joan de Vila­tor­rada, Eze­quiel Martínez, va adver­tir que la llei pro­po­sada pel con­se­ller Ausàs corre el perill de con­ver­tir Cata­lu­nya en «un regne de tai­fes». Des del PSC s'ha inter­pre­tat la decisió d'ERC de pre­sen­tar l'avant­pro­jecte de llei de vegue­ries com una opor­tu­ni­tat per obte­nir rèdit polític i l'anunci ahir de l'alcalde de Lleida d'ana­lit­zar la pos­si­bi­li­tat de pre­sen­tar al·lega­ci­ons és una mos­tra de la volun­tat de fre­nar aquest pro­jecte que ha des­per­tat les para­do­xes que es viuen des del ter­ri­tori. Fonts pròximes al govern fins i tot qüesti­o­na­ven ahir si l'avant­pro­jecte es podria dis­cu­tir al Con­sell de Govern del dia 12, ja que és pos­si­ble que per aquesta data no s'hagin resolt els tràmits pre­vis. Si final­ment aquesta apro­vació es retarda encara més, podria ser que la tra­mi­tació par­la­mentària no comencés fins a finals de febrer quan que­da­ran només tres o qua­tre mesos d'acti­vi­tat al Par­la­ment –si les elec­ci­ons són a la tar­dor–.


LES POSICIONS AL PSC

MANUEL BUSTOS
FEDERACIÓ DE MUNICIPIS
«És una llei sense el consens mínim per plantejar-la. Vaig dir ‘sí' al text per imperatiu legal»
J. FÈLIX BALLESTEROS
TARRAGONA
«No es pot qüestionar la capitalitat de Tarragona. S'ha d'aturar»
ÀNGEL ROS
LLEIDA
«La nostra societat actual no pot suportar crear una administració pública més»
JORDI HEREU
BARCELONA
«Hi ha un compromís de govern: tirar endavant un nou model, al costat de l'àrea metropolitana»
LLUÍS MIQUEL PÉREZ
REUS
«El que es pretén superar amb les vegueries és la capitalitat provincial i no podem caure en el mateix error»
JOAN SABATÉ
TORTOSA
«És un mandat de l'Estatut. Però si no hi ha consens que s'avanci amb la vegueria de les Terres de l'Ebre»
JOSEP CAMPRUBÍ
MANRESA
«S'han de fixar terminis. Catalunya no pot continuar creixent concentrant els poders de decisió a Barcelona»
JORDI MAS
PIRINEUS
«El catalanisme federalista és també un projecte per a Catalunya. El PSC ha d'impulsar les vegueries»
CiU

Mas rebutja vegueries amb poder polític

E. Bella

CiU reclama que les vegueries no es converteixin en contrapoders de la Generalitat i el Parlament i es limitin a prestar serveis, «no a fer política». El president de la federació, Artur Mas, va alertar ahir que la nova organització territorial ha d'anar lligada a la supressió de les diputacions. Per CiU, els consells comarcals s'han de mantenir, però en alguns casos, «reconvertits i especialitzats», com per exemple al Barcelonès. «El país està ofegat amb tantes administracions públiques; més administracions vol dir més funcionaris, més papers i més impostos», va advertir Mas. A més, la federació defensa la vuitena vegueria, del Penedès, i obre la porta a estudiar-ne d'altres.

erc

Puigcercós manté que la llei s'aprovarà el gener

ACN

El govern aprovarà la llei de vegueries, en què treballa la conselleria del republicà Jordi Ausàs, en el consell del dia 5 o del 12 de gener, segons confia el president d'ERC, Joan Puigcercós. Pel dirigent d'Esquerra, l'executiu no pot aprovar la norma més enllà d'aquestes dues dates perquè no hi hauria temps perquè el Parlament tramités la llei dins de la legislatura actual. Puigcercós va recordar ahir des de Palma que es tracta d'un compromís no solament d'ERC sinó també del pacte de govern amb el PSC i ICV-EUiA i va fer una crida a no caure en «provincialismes ni localismes», en un missatge per intentar apaivagar els recels que s'han generat al territori a causa de la llei.

Icv-EUiA

Sense consens, la norma està «tocada de mort»

El Punt

El president d'ICV, Joan Saura, va afirmar ahir que la llei de vegueries està «tocada de mort» si no s'assoleix el consens polític i territorial. El conseller de Relacions Institucionals va treure ferro als desacords actuals entre els partits del govern i entre aquestes formacions i alguns dels seus alcaldes i confia que l'acord arribarà en els propers quinze dies. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Saura va indicar que el consens és possible perquè ja es va assolir per recollir a l'Estatut la nova arquitectura territorial. El líder ecosocialista preveu que s'aprovi la nova llei al Parlament en els deu mesos que queden de legislatura, però no va ser tan optimista en el cas de la llei electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.