Els Reis també porten 850.000 tortells

La crisi no afecta la dolça tradició, que enguany es ven a uns 25 euros el quilo

Al Camp de Tar­ra­gona i les Ter­res de l'Ebre, els pas­tis­sers pre­ve­uen superar els 150.000 tor­tells venuts, pràcti­ca­ment com l'any pas­sat, seguint la tònica cata­lana. Aquesta esta­bi­li­tat, però, no va en con­cor­dança amb el sec­tor, que veu com cada cop hi ha menys pas­tis­sers i el nom­bre d'agre­mi­ats va a la baixa.

En poc més d'una dècada, el gremi pro­vin­cial d'arte­sans pas­tis­sers de Tar­ra­gona ha vist reduït el nom­bre de pas­tis­se­ries arte­sa­nes agre­ga­des d'unes 150 a per sota del cen­te­nar. «Costa tro­bar joves que es vul­guin dedi­car a la pas­tis­se­ria, si no és per tra­dició fami­liar», lamenta el pre­si­dent del gremi, Car­les Vallvè.

Vallvè és fill d'una família pas­tis­sera de Valls. A la seva pas­tis­se­ria, cone­guda amb el renom de ca les Taron­ges, faran un miler de tor­tells. Donat que se'n men­gen durant dos dies –dimarts 5 i el mateix dia de Reis–, no pot com­pe­tir amb la mona de Pas­qua, un dolç igual de tra­di­ci­o­nal però amb més marge tem­po­ral.

L'ela­bo­ració arte­sa­nal dels tor­tells

Una de les pas­tis­se­ries que manté l'ela­bo­ració tra­di­ci­o­nal dels tor­tells de Reis és la cen­tenària Valero, de Móra d'Ebre. El seu pro­pi­e­tari, el mes­tre artesà Valero Munté, explica que manté la fórmula d'ela­bo­ració del seu besavi, que va fun­dar la pas­tis­se­ria l'any 1886 a Riba-roja d'Ebre (Ribera d'Ebre). «Tre­ba­llem de forma arte­sa­nal, ho fem tot amb les mans, sense maquinària, la massa és la de sem­pre, cal con­ser­var les arrels, saber d'on venim, i estic orgullós de poder tirar enda­vant el mètode del besavi», remarca Valero.

Tot i l'ela­bo­ració tra­di­ci­o­nal, Munté explica que la inno­vació dels tor­tells resi­deix bàsica­ment en les figu­re­tes que «cada cop són més gra­ci­o­ses ja que, per exem­ple, es can­via el tra­di­ci­o­nal rei per nino­tets del Barça».

Segons el pas­tis­ser, els tor­tells que tenen més sor­tida són els de crema, encara que cada cop més els cli­ents en dema­nen de nata, trufa, mas­sapà i cabell d'àngel. La pas­tis­se­ria Valero ela­bora dues for­na­des diàries, d'uns sei­xanta tor­tells, que comen­cen a fer qua­tre o cinc dies abans de Reis. Així, l'esta­bli­ment morenc en pot ela­bo­rar uns 600.

Tot i la crisi, Munté espera que la gent «s'abo­qui» a la tra­dició de com­prar tor­tells de Reis. «Espe­rem que vagin a les pas­tis­se­ries a com­prar-los, que és on hi ha la qua­li­tat», hi afe­geix.

Pel que fa a la resta de demar­ca­ci­ons, es cal­cula que a les comar­ques bar­ce­lo­ni­nes es ven­dran 540.000 tor­tells, men­tre a Girona i Lleida la pre­visió de ven­des se situa entre els 100.000 i els 150.000 tor­tells. «Estem molt con­tents de poder man­te­nir el nivell de l'any ante­rior», afirma Joan Turull, pre­si­dent del gremi de pas­tis­sers de Bar­ce­lona.

En els dar­rers anys s'han incre­men­tat les ven­des de tor­tells el dia 5 de gener per evi­tar les cues o perquè, en lloc d'espe­rar fins al mateix dia de Reis, els con­su­mi­dors opten per men­jar el tor­tell la nit ante­rior. «Abans es venien el 100% dels tor­tells el dia 6, ara ja no», ha apun­tat Turull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.