Societat
Els pessebristes s’apleguen a Rubí per iniciar la campanya
El ritme d’inscripcions és lent, quan falten 10 dies per a la 47a trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears
L’associació rubinenca celebra el centenari del primer concurs de pessebres a la ciutat
Pels volts del 4 d’octubre, dia del seu patró: sant Francesc d’Assís, els pessebristes es troben en una localitat diferent per reivindicar el seu paper dins la cultura popular. El proper diumenge 8 d’octubre la 47a trobada de Pessebristes de Catalunya i Balears se celebrarà a Rubí. Segons Josep Gonzàlez, president de l’Associació de Pessebristes de Rubí, entitat que enguany s’encarrega de l’organització, uns 250 pessebristes, de les 64 associacions de la federació catalana, s’aplegaran a la localitat vallesana per iniciar la campanya, “tot i que amb la situació que tenim al país, el ritme d’inscripcions és força lent”, apunta. A Rubí ja s’hi van trobar fa 17 anys.
El 2017 és un any molt especial per a l’Associació de Pessebristes de Rubí, ja que se celebra el centenari del primer concurs de pessebres, que es va organitzar a la ciutat per Nadal del 1917. El Celler serà l’equipament al voltant del qual s’organitzaran les activitats de la trobada, que, a més, donarà el tret de sortida a la campanya pessebrista d’enguany.
La tradició diu que s’ha de començar a posar el pessebre el 25 de novembre, dia de Santa Caterina (i s’ha de treure el 2 de febrer, per la Candelera), però la temporada de fer pessebres ja arrenca. La 47a trobada s’iniciarà a les nou del matí –amb la recollida de credencials– i una visita a l’exposició Procés de creació Nadal 2017 de l’entitat rubinenca
Els pessebristes també podran visitar el conjunt interior del Celler i, a la sala Cèsar Martinell, l’exposició Cent anys de pessebres a Rubí. La mostra, que s’inaugura el proper divendres i es podrà visitar fins al 5 de novembre, està composta per dues àrees temàtiques: en primer lloc, les figures –figures dels membres de l’associació local, de diferents autors que són propietat de l’entitat i de Ferran Manau i Graupera– i, en segon lloc, els diorames. Abans d’assistir, al migdia, a la missa a l’església de Sant Pere en honor de sant Francesc d’Assís, els pessebristes podran gaudir d’una cercavila amb l’Esbart Dansaire de Rubí i el Grup de Geganters de Rubí. Tot seguit, vindrà el dinar de germanor, els parlaments i entrega del fanalet.
D’altra banda, i coincidint també amb el centenari, l’Associació de Pessebristes de Rubí crearà aquest 2017 el naixement que s’exposarà a l’altar major de la basílica de Montserrat per Nadal.