Els alcaldes i els anticementiri topen a Ascó en plena polèmica per l'MTC

L'AMAC reclama que no es qüestione els plens dels ajuntaments favorables al magatzem de residus nuclears

A excepció dels alcal­des de Cor­bera d'Ebre i la Fata­re­lla (tots dos d'ERC), els ajun­ta­ments de l'àrea nuclear d'Ascó van par­ti­ci­par ahir en la reunió con­vo­cada per l'AMAC sobre l'MTC i en què l'enti­tat va expli­car als res­pon­sa­bles muni­ci­pals les al·lega­ci­ons que ha pre­sen­tat a l'ordre minis­te­rial. «Dema­nem que s'evite l'enfron­ta­ment entre muni­ci­pis, que es res­pecte quan un muni­cipi digui ‘no' a l'MTC, però també quan digui ‘sí'», va mani­fes­tar el gerent de l'AMAC, Marià Vila d'Aba­dal, després de més de dues hores de reunió. «Volem que s'evi­ten enfron­ta­ments i que no es cri­mi­na­litze els muni­ci­pis favo­ra­bles a l'MTC», va dir Vila d'Aba­dal.

Amb tot, en la tro­bada cap ajun­ta­ment de l'àrea nuclear d'Ascó es va pre­sen­tar com a can­di­dat, si bé a la reunió hi van assis­tir els nous regi­dors de l'Ajun­ta­ment d'Ascó, els cinc del govern (CiU i PSC), més els de l'opo­sició. El gerent de l'AMAC va insis­tir que no farà públics els seus can­di­dats fins al 27 de gener, quan hi ha con­vo­cada l'assem­blea gene­ral a Madrid. «L'AMAC donarà suport als muni­ci­pis que vul­guen pre­sen­tar can­di­da­tura i tin­guen un acord de ple favo­ra­ble o hi hagi prou con­sens per adop­tar-lo», va dir Vila d'Aba­dal. En aquest sen­tit, Ascó té temps per con­vo­car el ple fins al 30 de gener, quan s'exhau­reix el ter­mini per pre­sen­tar can­di­da­tu­res.

Men­tre els alcal­des entra­ven a l'ajun­ta­ment d'Ascó, una vin­tena de mem­bres de la Coor­di­na­dora Anti­ce­men­tiri Nuclear de Cata­lu­nya (CANC) van des­ple­gar una gran pan­carta de rebuig a l'MTC. «És un acte simbòlic però és necessària la mobi­lit­zació de la ciu­ta­da­nia», va dir Josep Maria Sáez, mem­bre de la CANC. Aquest ves­pre tindrà lloc una assem­blea infor­ma­tiva a Móra d'Ebre per coor­di­nar les pròximes mobi­lit­za­ci­ons.

La coor­di­na­dora sosté que l'impacte de l'MTC no serà local i recorda que 61 muni­ci­pis del Camp de Tar­ra­gona i les Ter­res de l'Ebre s'hi han pro­nun­ciat en con­tra. «Recla­mem a Ascó que no pren­gui la decisió d'hipo­te­car el futur de l'agri­cul­tura, la rama­de­ria i el turisme d'aquest ter­ri­tori», va con­cloure Sáez.

Greenpeace dóna per feta la candidatura riberenca

acn

Greenpeace va donar per fet ahir que el Ministeri d'Indústria i l'AMAC tenen pactat que Ascó i Yebra –el municipi de Guadalajara ho confirmarà previsiblement demà– seran les dues candidates a tenir el cementiri nuclear, que ha de rebre els residus d'alta radioactivitat de tot l'Estat i els de Vandellòs I que es guarden a França. Greenpeace, Ecologistes en Acció i Tanquem les Nuclears van acusar el govern espanyol de «temptar» els alcaldes amb diners públics perquè els seus municipis s'ofereixin per a la polèmica instal·lació. Es queixen que un consistori pot decidir ser-ne candidat sense tenir en compte l'opinió de la població, la dels pobles de l'entorn o la posició de la respectiva comunitat autònoma. Les tres entitats van demanar a CiU que, per ser coherent amb una resolució del Parlament –de rebuig a l'MTC a Catalunya– que ella mateixa va avalar, forci l'alcalde d'Ascó, el convergent Rafel Vidal, a no presentar la candidatura. El responsable de la campanya nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, va insinuar, però, que és probable que a l'alcalde li pesin més els pactes amb l'AMAC i les promeses econòmiques del ministeri. Els ecologistes van afegir que «és una broma de mal gust» dir que el cementiri només tindrà 60 anys de vida, quan els residus no tenen solució tecnològica, i acusen l'Estat d'incomplir la convenció d'Aarhus, signada pels països europeus en favor del dret dels ciutadans a participar en les decisions que afecten el medi ambient.

Flix reclama més informació

Un grup de veïns de la plataforma Volem Viure a Flix, creada per l'ERO d'Ercros per defensar els llocs de treball, van desplaçar-se ahir a Ascó per reunir-se amb el gerent de l'AMAC i reclamar informació sobre l'MTC. «Volem fer una xerrada divendres a Flix per no descartar un ‘sí'», va dir la portaveu de la plataforma, Montse Estela. Amb tot, alguns veïns van pronunciar-se a favor de l'MTC pels llocs de treball que suposarà i van increpar els anticementiri per no ser del municipi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.