Societat

La Conca d’Òdena vol tornar a ser terra de vins

Una associació de petits productors treballa per recuperar el cultiu de la vinya a l’entorn d’Igualada

La producció vinícola havia estat molt important a la zona fins a principi del segle XX

La zona cen­tral de la comarca de l’Anoia, cone­guda com la Conca d’Òdena, havia estat una regió vinícola “tan impor­tant com el Penedès i el Bages”, com explica Pep Llo­bet, pre­si­dent de l’Asso­ci­ació de Petits Viti­cul­tors de la Conca d’Òdena. Les vinyes ocu­pa­ven llocs avui sense cap ús agrícola, com ara els cos­ters que limi­ten la vall, i fins i tot la vil·la romana de l’Espelt ja tenia una premsa per fer vi en el segle IV. Però, des de prin­cipi del segle XX, la potent indústria igua­la­dina i els seus sous van aca­bar sent una opció més atrac­tiva i esta­ble que la page­sia.

La ini­ci­a­tiva d’una vin­tena de per­so­nes que feien vi per a auto­con­sum podria aca­bar fent de la Conca d’Òdena nova­ment un ter­ri­tori de vins. Ja fa alguns anys que aquests ano­iencs es tro­ben regu­lar­ment i degus­ten els vins que ela­bo­ren, una afició que creix i que ja suma una qua­ran­tena de per­so­nes al vol­tant de l’Asso­ci­ació de Petits Viti­cul­tors de la Conca d’Òdena.

Recu­pe­ració de la vinya

El seu objec­tiu és “vini­fi­car les vinyes, que se’n faci vi i fomen­tar la viti­cul­tura i vini­cul­tura”, segons Llo­bet, que reco­neix que els esforços del col·lec­tiu són perquè “la part resi­dual de viti­cul­tura que queda no es perdi”. El por­ta­veu dels petits pro­duc­tors relata que “quan es fan grans, als page­sos els costa de fer anar una vinya i lla­vors les arren­quen i fan un camp de gra” i lamenta que hi hagi “muni­ci­pis on s’ha per­dut el cul­tiu de la vinya”. Per evi­tar-ho, alguns dels pro­duc­tors recu­pe­ren vinyes velles i, a canvi de cui­dar-les, ofe­rei­xen als pro­pi­e­ta­ris cai­xes amb els vins que sur­ten del raïm de la finca.

La seva acti­vi­tat inclou tas­tos i acti­vi­tats divul­ga­ti­ves sobre la cul­tura del vi, tot i que els petits pro­duc­tors també han enge­gat el camí cap a una inci­pi­ent comer­ci­a­lit­zació. Han impul­sat un celler a Copons a través de què ja han fet algu­nes colli­tes aquest mateix any i han començat a donar a conèixer els seus vins a comerços i res­tau­ra­dors de la Conca d’Òdena.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia