Reobren la frontera després d'estar dotze hores tancada per culpa de la neu

Es va obrir al matí, però el govern francès va tornar a restringir el trànsit durant poc més d'una hora al migdia

La nevada de dijous va obligar a tallar el pas fronterer de la Jonquera passades les quatre de la tarda. No va ser fins al cap de dotze hores que es va poder començar a restablir el trànsit de vehicles. Primer es va obrir l'autopista només per a turismes i més tard es van deixar passar també els vehicles de gran tonatge. Va ser llavors, a partir de quarts de vuit del matí, quan els més de 6.000 camions que havien quedat atrapats i que estaven en aparcaments de la Jonquera o en altres estacions de servei i àrees de descans de l'Alt Empordà van poder començar a marxar.

Segons va explicar ahir l'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, en el moment d'obrir-se la frontera es van crear embussos de camions a la població. Fins i tot, uns quaranta camions van agafar l'N-II i van arribar al Pertús, on la policia local va haver d'intervenir per fer-los tornar enrere ja que els vehicles de gran tonatge han de passar obligatòriament per l'autopista. Cabezas ho atribueix al fet que els Mossos d'Esquadra van marxar just quan s'acabava d'obrir el pas fronterer. «El dispositiu ha funcionat bé durant la nevada però s'ha desactivat massa de pressa. Això ha provocat un col·lapse de camions que fins i tot circulaven en dues files. Després s'ha reforçat, però no es pot deixar la Jonquera amb 6.000 camions quan encara no han sortit», va assegurar.

Nous talls durant el dia

Malgrat l'obertura de l'autopista de bon matí, a la una del migdia el govern francès va tornar a limitar el pas de camions durant gairebé una hora per la nevada que queia. Pel que fa a l'N-II, es va obrir a quarts d'onze del matí, però també es va haver de tornar a tallar durant el dia d'ahir, en aquest cas a causa d'un accident de trànsit.

70 persones al pavelló

L'Ajuntament de la Jonquera calcula que una setantena de persones van dormir dijous a la nit al pavelló, l'espai que s'havia habilitat per a aquelles persones que havien quedat atrapades i que no tenien allotjament. L'alcalde explica que la coordinació entre el Departament d'Interior, l'Ajuntament i la Creu Roja va funcionar molt bé. Es van portar mantes i begudes calentes per a les persones afectades.

la crònica

Confusió entre els conductors

m.vicente

«Han tornat a tancar la frontera, ens fan recular.» Així ho explicava un conductor provinent de Barcelona que, després d'estar hores esperant poder sortir de la Jonquera, es trobava que havien tornat a restringir el trànsit per l'autopista quan gairebé eren la una del migdia i que no el deixaven passar. «No sé si m'hauré de quedar una nit més aquí, haig d'arribar a París, on un company m'ha de rellevar.» En Giorgio feia el trajecte de Saragossa a Lió i també temia que la situació s'allargués un dia més. Com ells, molts camioners tornaven als aparcaments de la Jonquera, entre queixes que els faltava informació i que les autoritats franceses exageraven a l'hora de tancar la frontera. «No hi ha cap problema, no hi ha motiu per tancar», deia un transportista de fruita que venia de València. Alguns, quan els agents dels Mossos d'Esquadra els deien que no podien passar, s'hi enfadaven però finalment es resignaven a tornar al pàrquing. No sabien si haurien de passar una segona nit a la Jonquera, com ja havien hagut de fer la passada. Precisament, la nit de dijous a divendres va ser quan més camions es van acumular als aparcaments de la Jonquera. Això va fer que els pocs restaurants que hi havia oberts estiguessin absolutament plens a l'hora de sopar. També les benzineres van notar un increment de la clientela. «Hem esgotat totes les cadenes», explicava una dependenta, que hi afegia que sobretot el que anava a buscar la gent era un cafè calent per combatre les baixes temperatures.

«Manca de diligència»

L'alcalde de la Jonquera, Jordi Cabezas, va lamentar ahir que «la manca de diligència» de les autoritats franceses hagués provocat que la frontera estigués tallada durant més de dotze hores. Segons l'alcalde, les carreteres per la banda sud estaven netes perquè hi van passar les màquines contínuament, però per la banda nord el govern francès va decidir tancar la frontera en comptes de netejar l'autopista. Jordi Cabezas assegura que presentarà una demanda formal al subdelegat del govern espanyol a Girona, Francesc Francisco Busquets, perquè traslladi la queixa al govern francès. «Això no es pot repetir, no pot ser que perquè hi hagi vint centímetres de neu es talli la frontera dotze hores», explica. L'alcalde diu que s'ha de negociar amb totes les parts una solució i assegura que ja ha passat altres vegades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Pepita Perich rep el guardó al gironí de l'any dels Premis Generalitat

GIRONA

Reclamen a l’Escala que Catalunya reconegui el seu passat esclavista

l’EscaLA

Arxivada la investigació per la mort de 55 avis en una residència de Palau-Solità durant la pandèmia

Barcelona
MEDI AMBIENT

El Maresme busca consens pel litoral

Mataró
RELIGIÓ

La mediació de Mossos posa fi a 15 dies de resistència a l’Esperit Sant

Barcelona
societat

Reus inicia els tràmits per crear la nova funerària supramunicipal amb Salou, Vila-seca i Constantí

Reus
educació

El lleure educatiu alerta que l’ACA els limita les acampades

barcelona
SEQUERA

Girona entra en fase d’excepcionalitat i adapta mesures contra la sequera

GIRONA
societat

Activen la prealerta del pla Inuncat a les conques del Siurana i el Baix Ebre

Barcelona