Infraestructures i serveis

El dia D de la recollida selectiva al Pla de l’Estany

El porta a porta i els contenidors controlats entren en servei en l’àmbit comarcal

Banyoles ho aplicarà per fases, Vilademuls ho ha de concretar i Crespià hi renuncia

Banyoles estrena un servei propi, al marge del Consell Comarcal

A Banyoles, aquest dilluns, i a la resta del Pla de l’Estany, el mes de juny, començaran a treballar en la recollida d’escombraries les empreses que acaben de guanyar els respectius concursos públics. L’arribada de les noves adjudicatàries va acompanyada de la implantació immediata de la recollida porta a porta i contenidors controlats amb targeta personalitzada en vuit dels onze municipis. En aquesta llista no hi són, de moment, Banyoles, Crespià i Vilademuls (governats per JxCat) perquè en aquests llocs es preveu mantenir, de sortida, el mètode tradicional de zones de contenidors oberts. En el cas de Banyoles es pensa fer al cap d’uns mesos el porta a porta comercial, però en els habitatges no s’iniciarà fins al 2025 (vegeu la pàgina següent).

Sense unitat

La nova etapa en la recollida d’escombraries al Pla de l’Estany arriba precedida d’una important novetat, com és el fet que Banyoles, que fins ara estava integrada en el servei comarcal, comença a dur a terme aquest servei pel seu compte. I també hi ha hagut complicacions: a la capital la nova empresa començarà amb un mes i mig de retard en relació amb el que estava previst perquè es va haver de resoldre un recurs presentat per la companyia que havia quedat segona en el concurs, i que finalment s’ha desestimat. A la resta de la comarca també hi ha hagut un retard, en aquest cas perquè al concurs no es va presentar cap aspirant i el Consell Comarcal va haver de reiniciar el procés canviant algunes clàusules perquè el contracte fos més atractiu. Al final, es pagaran 3,8 milions d’euros en quatre anys a l’adjudicatària, l’UTE OHLA-Igfa .

D’altra banda, el fet que l’ens comarcal decidís que cada municipi escollís quin sistema volia fer servir no ha agradat a tothom. “No ho veig clar”, diu l’alcalde de Crespià, Xavier Quer, referint-se al porta a porta i els contenidors controlats. “Jo defensava un model integrat per a tota la comarca”, recorda. La conseqüència d’aquesta posició és que a Crespià de moment no hi haurà canvis.

El cas de Vilademuls

El canvi ha suposat una inversió per part dels ajuntaments i això ha condicionat la decisió del de Vilademuls, que té uns recursos molt limitats. El que voldria el consistori són contenidors controlats i porta a porta en determinats veïnats, però no es podrà aplicar fins que no se sàpiga com pagar la despesa i si els camions del porta a porta podran allargar la ruta fins al municipi, que inclou 12 nuclis diferents. “Estem parlant amb el Consell Comarcal perquè ens ho financi”, explica l’alcalde, Àlex Terés. Finalment, a Palol de Revardit (JxCat) s’hi mantindran les zones de contenidors però seran dels controlats. L’únic municipi governat per JxCat que farà porta a porta serà Cornellà del Terri. Per la seva banda, ERC no ha vist amb bons ulls que Banyoles hagi abandonat la gestió comarcal perquè consideren que afebleix la comarca (el canvi coincideix amb l’assumpció per part de l’Ajuntament dels serveis socials, fins ara gestionats pel Consell).

Els efectes desitjats

L’objectiu dels canvis és incrementar el percentatge de recollida selectiva, que de mitjana a la comarca és del 44% del total, una proporció que es considera que no es pot superar amb el sistema actual. Ja hi ha dos municipis del Pla de l’Estany que poden aportar la seva experiència, Porqueres i Camós, tots dos governats per ERC. En el primer, han arribat al 83% i en el segon, al 72%. Altres efectes esperats són la disminució de la factura de l’entrada de residus a l’abocador –cada cop més cara, arreu– i més ingressos amb les restes reciclables. A mitjà termini, com que es podrà saber la quantitat de material que aporta cada llar, s’establirà una tarifa variable en la taxa de les escombraries segons si se selecciona molt o poc, tal com ja es fa a Porqueres.

Quatre fraccions

La recollida porta a porta inclourà quatre fraccions (orgànica, paper i cartró, envasos lleugers i resta), mentre que al carrer s’hi deixaran els contenidors del vidre. La recollida es farà amb les freqüències següents: tres vegades l’orgànica, dues els envasos i una el paper i el cartró. La resta es recollirà cada quinze dies. Per tal de posar la gent al corrent, el Consell distribuirà un butlletí informatiu i a Cornellà del Terri l’Ajuntament ha organitzat reunions informatives amb els veïns.

Garrotxa o Gironès?

En principi, el Pla de l’Estany havia de fer servir la controvertida planta de triatge de la Garrotxa. Ara, però, es pensa més a anar al Gironès, explica el conseller Jordi Burch. A les plantes de triatge se separen els materials, però si es va implantant una selecció en origen (el porta a porta) aquestes instal·lacions perdran part de la seva utilitat. De fet, a la Garrotxa estan replantejant el projecte i molt probablement el servei (amb un altre enfocament) s’integrarà al recinte de l’abocador comarcal de Beuda.

LA XIFRA

83
per cent
és la proporció de recollida selectiva que han aconseguit a Porqueres amb el porta a porta.

A l’estiu, el porta a porta comercial a Banyoles

R. Estéban

Els canvis a Banyoles es faran de mica en mica. “Hem optat per un model flexible i per fases”, explica el regidor de Medi Ambient, Albert Tubert. A partir d’aquest dilluns, si bé es continuarà amb el sistema de contenidors oberts a tothom, hi haurà una major freqüència en la recollida i començaran a treballar els educadors ambientals, que es cuidaran d’atendre les consultes dels ciutadans i vigilar tant el bon ús de les zones de contenidors com el rendiment de l’empresa concessionària, GBI Serveis .

D’aquí a cinc mesos

En una segona fase que començarà al juliol, es canviaran tots els contenidors per uns que es carregaran als camions sense haver de fer servir una grua, entraran en servei nous vehicles (un dels quals elèctric) i s’instal·laran càmeres de vigilància a les 15 zones de contenidors més conflictives. No obstant això, la novetat més important serà l’inici de la recollida selectiva porta a porta comercial (botigues, bars, restaurants...), un sector econòmic que –segons les dades municipals– genera entre el 25% i el 30% del total de deixalles de Banyoles.

Finalment, d’aquí a tres anys es faran proves pilot de porta a porta domèstic en algunes zones de la ciutat. L’experiència servirà per desplegar el mètode l’any següent en els barris més poblats.

Turisme d’escombraries

El fet que en els municipis veïns ja no hi haurà els contenidors oberts i, per tant, s’hi controlarà la bona gestió que els veïns facin dels residus, obre la porta a l’anomenat “turisme d’escombraries” amb destinació a Banyoles de la gent que es nega a participar en els nous sistemes. L’ Ajuntament admet aquest risc –ja s’ha notat als barris limítrofs amb Porqueres des que en aquest municipi s’hi fa el porta a porta–, però confia que s’acabarà imposant el sentit cívic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona