Infraestructures i serveis

sequera

Excepcionalitat per sequera a 271 municipis més

Ja es troben amb les restriccions d’aquesta fase prèvia a l’emergència 6 milions de persones de 495 municipis

La pluja del cap de setmana permet ajornar unes dues setmanes una futura entrada en emergència

El govern català ha decidit decretar l’entrada en l’estat d’excepcionalitat per sequera extraordinària de 271 municipis més del país de manera que ja en seran 495 –amb una població d’al voltant de 6 milions de persones– els que hauran de fer les restriccions que corresponen a un estat en què es limita el consum mitjà a 230 litres per habitant i dia. Aquests 271 municipis formen part de 7 unitats d’explotació que estaven fins ara en alerta i que la Comissió Interdepartamental de la Sequera ha decidit aquest matí que passin a la fase d’excepcionalitat, més restrictiva pel que fa a consums. Una de les unitats, la de Darnius-Boadella, entra en excepcionalitat per la baixa reserva de l’embassament però les altres sis unitats hi entren per sequera pluviomètrica per la manca de recursos propis –no s’abasten per pantans dels sistemes generals del Ter-Llobregat o l’Ebre. Són la capçalera del Ter, la unitat mig Llobregat, l’Anoia-Gaià, l’Empordà, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia. En estat d’alerta hi entra la capçalera del Llobregat que fins ara estava en prealerta.

En l’estat d’excepcionalitat s’hi prohibeix el reg de gespa excepte en espais destinats a la pràctica federada de l’esport. Però també es permet el reg de supervivència d’arbres i plantes sempre que es faci gota a gota o amb regadora. El reg agrícola es redueix un 40% i un 15% l’ús industrial, així com la reducció en els usos recreatius del 15% pel que fa a consum urbà i 50% pel que fa a reg. També es prohibeix la neteja de carrers, paviments o clavegueram amb aigua potable. Es prohibeix omplir piscines buides i només es permet el reompliment parcial de piscines amb recirculació d’aigua.

El director de l’ACA, Samuel Reyes, ha explicat en la seva compareixença posterior al consell executiu que les pluges del cap de setmana a les capçaleres dels rius Ter i Llobregat donen un marge d’un parell de setmanes per endarrerir l’entrada en el previsible estadi d’emergència a l’agost o al setembre però ha deixat clar que caldrien diversos episodis com aquest durant el maig per poder retornar a un escenari de certa tranquil·litat. Per exemple, en les darreres hores s’ha constatat l’entrada als embassaments del sistema Ter-Llobregat d’entre 2 i 2,5 hectòmetres cúbics i s’espera que n’acabin entrant fins a 3-4 arran de la pluviometria del cap de setmana. D’ “importants” però “insuficients” qualifica Reyes les pluges de dissabte i diumenge.

El director de l’ACA també ha confirmat que no s’ha iniciat cap expedient sancionador per superar les restriccions d’ús d’aigua que estableixen els diversos escenaris contemplats en el pla de sequera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre