Infraestructures i serveis

ENERGIA

El frau elèctric detectat davalla, però volta els 36 milions de kWh

Endesa Distribució va obrir 1.749 expedients per consum fraudulent d’electricitat a les comarques gironines l’any passat, amb una estimació de 35,9 milions de kWh defraudats en conjunt. La xifra davalla respecte dels 2.169 expedients del 2022, i més de 49,2 kWh de frau estimat, però des de l’empresa l’atribueixen a la concentració d’esforços de control i inspecció en grans plantacions industrials de marihuana destapades en nombroses naus de la subregió del Vallès.

Malgrat això, gairebé dos terços del frau elèctric detectat l’any passat a la demarcació per la companyia, 145 expedients del total, es poden atribuir igualment a plantacions de marihuana en naus, xalets i habitatges, amb un consum estimat de 23,39 milions de kWh fantasma. Com a referència, si en un habitatge mitjà es consumeixen 3.500 kWh anuals, l’impacte de cada plantació fraudulenta detectada equivaldria a 80 llars. En algun cas extrem, els fraus xuclen el 80% de la demanda d’alguna zona determinada.

El total del frau elèctric a la demarcació, indiquen des de la companyia, equival al consum anual que té una població com ara Llançà. I veient que la incidència estatal de marihuana ha crescut anualment des del 2015 entre el 150 i el 315%, segons dades del Ministeri d’Interior, Endesa anuncia que incrementarà el volum anual d’inspeccions, de les 400.000 fetes l’any passat fins a 1,5 milions triennals entre aquest 2024 i el 2026. També recorden que hi ha canals per fer denúncies anònimes a través d’internet i al telèfon 800 760 220. I recorden que els consums fraudulents excessius sobrecarreguen la xarxa i poden generar des d’un simple tall de llum fins a avaries més complexes o incendis.

La demanda es refà

Pel que fa a la demanda general, a la demarcació va créixer l’any passat i va assolir el pic instantani de 954 MWh el 23 d’agost, a les 21 h, probablement, per les altes temperatures estivals. Tot i amb això, són dades inferiors al pic històric gironí del 24 de juliol del 2019, aquell cop al migdia en plena canícula i abans de la covid-19. Però de les xifres es pot desprendre que la població cada cop fa un ús més eficient de l’electricitat, en enllumenat i electrodomèstics, i hi pot pesar el recurs d’uns autoconsums que ja superen els 14.600 abonats, majoritàriament privats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona