Infraestructures i serveis

La Cerdanya implantarà un sistema mixt de gestió de residus

La Cerdanya implantarà un nou model de gestió de residus a tots els municipis de la comarca excepte la seva capital, Puigcerdà. Segons informa l’ACN, els ajuntaments han decidit per quin sistema opten, d’entre la instal·lació de contenidors intel·ligents, la recollida porta a porta o una solució combinada entre tots dos. Des del Consell Comarcal cerdà han explicat que, aquest dimarts, comença un període de transició que s’allargarà uns 18 mesos com a màxim. Així, la idea és que aquest es vagi posant en marxa a mesura que arribin els nous camions de recollida i els contenidors que s’han d’adquirir. En aquest sentit, l’Agència de Residus de Catalunya invertirà prop de 10,5 milions d’euros en el canvi de model i la clausura de la planta de transferència de Cortàs.

El president del Consell Comarcal de la Cerdanya, Isidre Chia, ha explicat que estan molt satisfets de poder començar aquesta “nova etapa” en la gestió de residus, després d’haver estat més de 5 anys treballant en la licitació d’aquest servei. En aquest sentit, ha dit que esperen poder incrementar els índex de reciclatge. També ha volgut agrair la tasca feta per l’empresa que l’ha prestat fins ara, tot afirmant que han aconseguit que la comarca estigui “molt neta i molt endreçada”, malgrat situar-se a la cua de Catalunya en percentatge de recollida selectiva, amb un 27,23%.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient, Josep Maria Isern, ha detallat que esperen arribar a uns índex de reciclatge d’entre el 55 i el 60% en el primer any d’implantació del nou model de gestió de residus i que aquest superi el 75% en deu anys. També ha comentat que es faran diverses campanyes pedagògiques, les quals arribaran tant a la població que viu tot l’any a la comarca com als turistes i segons residents. Finalment, ha concretat que, en paral·lel al nou sistema de recollida, s’instal·laran diverses illes de contenidors “d’emergència”.

Mentre, Chia ha explicat que, a grans trets, el sistema de recollida porta a porta s’implantarà als nuclis de població més grans i que les illes de contenidors intel·ligents, amb un sistema de control d’obertura de les fraccions d’orgànica i resta, estaran en urbanitzacions o en zones on hi ha gent que no hi viu durant tot l’any. També ha dit que la nova empresa que executarà el servei de recollida de residus anirà aplicant els canvis de gestió de forma progressiva. El contracte serà de sis anys, prorrogable a dos més, per un preu que superarà els 16 milions d’euros.

Mentre, el president cerdà ha apuntat que s’han retornat les competència en gestió de residus a l’Ajuntament de Puigcerdà, tenint en compte que aquest municipi no formarà part del sistema que s’implementarà al conjunt de la comarca. Tot i això, serà el Consell el que executi les obres de reforma de la deixalleria de la capital per convertir-la en punt verd. L’inici d’aquestes està previst per als pròxims dies i els treballs suposen una inversió de 180.000 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia