SERVEIS
Calella posa ordre a la recollida selectiva invertint 530.000 euros en contenidors
Com a ciutat turística que necessita mantenir una imatge, Calella ha estat sempre en el punt de mira pel que fa a la gestió de les escombraries i, en especial a la gestió que es fa de la recollida selectiva. L’any 2027 finalitza l’actual contracte que el consistori té amb la UTE Urbaser Arca del Maresme i ja s’han iniciat els treballs per redactar el plec de condicions que millori una adjudicació que ha generat moltes queixes aquest any i que fins i tot ha portat una amenaça de vaga entre els treballadors el passat mes de juny. A l’espera de la nova adjudicació, el consistori ha anunciat la instal·lació de nou illes de contenidors soterrats per a les diferents fraccions de la brossa. La inversió total és de 530.706,00 euros i l’objectiu és, segons es defensa des del consistori, modernitzar el sistema actual de recollida selectiva i millorar la imatge urbana.
A més, s’han adquirit 77 nous contenidors de superfície per a la fracció resta i 41 per a la fracció orgànica. Es destinen 420.499,20 euros per als contenidors semisoterrats i 99.946,00 euros per als de superfície més 10.260,80 euros per a recanvis addicionals. La unificació de models facilita, segons el govern municipal de Junts i el PSC, “el manteniment i ofereix una imatge de ciutat més ordenada, millorant la qualitat de vida de tota la ciutadania i reforçant el compromís del consistori amb un futur més net i responsable”.
L’anunci coincideix en el temps amb l’aprovació de les ordenances municipals de cara al 2025. Entre elles destaca l’increment de 18.5% en el rebut de la brossa per garantir el compliment de la normativa europea que obliga a equiparar costos i ingressos de la taxa i a aturar així les aportacions extres de les administracions, tal i com s’ha fet fins ara. D’altra banda, la ciutat encara queda lluny dels objectius de recollida selectiva establerts des de la Unió Europea pel 2025 i que és del 55%. Les darreres dades facilitades per l’Agència de residus de Catalunya respecte al 2023 situen el municipi en el 43,17% de reciclatge del total de la brossa generada. Calella va millorar en gairebé tres quarts de punt respecte al 2022, quan es va situar en el 42,44% de brossa prèviament seleccionada. Pel què fa al Maresme, la població ocupa la franja mitjana juntament amb Sant Cebrià de Vallalta (49,2%), Vilassar de Dalt (48,7%) i Vilassar de Mar (48,1%), Premià de Mar (43,0%), El Masnou (43,0%), i Malgrat de Mar (41,9%).