SERVEIS
L’AMB assumeix els projectes d’execució de tres dipòsits de retenció d’aigües pluvials a Badalona
L’Ajuntament de Badalona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han signat un conveni de col·laboració per finançar i coordinar la redacció dels estudis i els projectes per a la construcció de tres dipòsits subterranis de retenció d’aigües pluvials a la ciutat. La construcció d’aquestes estructures ha de permetre contenir, en casos d’episodis de fortes pluges, el volum de les aigües del clavegueram, on es barregen les pluvials i les residuals, i evitar que es desbordin, que s’inundin les vies públiques i que s’aboquin aigües residuals a les platges a través dels sobreeixidors del col·lector de Llevant. Els tres dipòsits previstos es projecten a les zones de Martí Pujol-Can Barriga, Alfons XIII i Prim. Les ubicacions s’han seleccionat estratègicament per cobrir les necessitats específiques de les diferents zones de Badalona. En aquest sentit, el dipòsit de Martí Pujol-Can Barriga regularà la conca de Martí Pujol, de manera que es reduirà el risc d’inundacions urbanes en una àrea de 523 hectàrees. Estarà situat al barri de Bufalà, al parc de Can Barriga, i tindrà una capacitat 69.000 m³. Aquest dipòsit interceptarà l’eix natural de la riera de Canyet, que ara presenta insuficiència hidràulica aigües avall de la C-31.
El dipòsit Alfons XIII tindrà una capacitat de 25.000 m³, es construirà al barri del Gorg, a prop del Palau Olímpic i sota l’autopista C-31. També podria ubicar-se sota el viaducte de l’autopista, a la rotonda de l’antiga carretera de València. Aquesta infraestructura permetrà regular la conca de Ponent-Tortosa, una àrea de 190 hectàrees que no té un eix natural clarament definit. El dipòsit servirà per evitar acumulacions d’aigua a la rambla del Gorg i als carrers de Ponent i de Monturiol fins a arribar al port. D’aquesta manera es millorarà la capacitat del clavegueram per gestionar episodis de pluges intenses, es disminuirà dràsticament la possibilitat d’inundacions en una zona urbana densament poblada i, addicionalment, s’evitaran abocaments per sobreeiximent de les xarxes de clavegueram.
A diferència dels altres dipòsits, el del carrer d’en Prim no es construeix per evitar inundacions, sinó per evitar desbordaments del sistema unitari del clavegueram. Amb una capacitat de 6.800 m³, el dipòsit interceptarà el col·lector del carrer d’en Prim i protegirà una superfície de 110 hectàrees situades aigües avall de la B-20. El dipòsit regularà el punt de sobreeiximent de la platja del Pont d’en Botifarreta, i per tant protegirà aquesta platja i totes les que hi queden a ponent (Pescadors, Patins de Vela, Pont del Petroli, Estació i Coco) fins a la dàrsena del port. L’actuació global costa 1.323.000 milions i serà finançada conjuntament per l’Ajuntament de Badalona, que n’aportarà el 80%, i l’AMB, el 20%.