societat
Els usuaris de Rodalies suspenen el servei amb un 4,5, segons el CEO
La nota cau més de mig punt respecte al 2022
Els usuaris de Rodalies Renfe suspenen per primera vegada el servei. Li donen 4,5 punts sobre 10, segons l’enquesta de valoració del Govern i de les polítiques públiques del 2024, publicada pel Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) aquest divendres i recollida per l’ACN. La nota cau més de mig punt respecte al 2022 (5,1) i el 2023 (5,2). La puntuació que fan els usuaris de Rodalies per feina o estudis encara és més dolenta, i baixa fins al 3,7. La majoria dels ciutadans, un 54%, creu que és responsabilitat principalment de la Generalitat, i no de l’Estat, millorar Rodalies.
Els serveis de transport públics més ben valorats per la ciutadania són els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), que es manté en els 7,5 punts que ja va registrar el 2023, i els trens de llarga distància, com els TAV o Avant, que cauen d’un 7,9 a un 7,5. El metro i els autobusos urbans es mouen en el 7, mentre que els busos interurbans, en un 6,5. A la cua, a banda de Rodalies, es troben els regionals de Renfe (5,3), de la mateixa manera que a la mateixa enquesta de l’any anterior. El suspens de Rodalies s’accentua entre els joves que tenen entre 16 i 24 anys (3,8) i entre els qui fan servir el servei per anar a treballar o estudiar (3,7).
Pel que fa a la resta de serveis públics, els ciutadans posen un 7,6 sobre 10 a l’ensenyament concertat i un 7 al públic. Els hospitals públics reben un 6,8 i els Mossos, un 6,6, la mateixa nota que l’atenció primària. L’administració de justícia se situa en últim lloc amb un 5.
El 39% dels enquestats, segons reculll l’ACN, considera que l’educació funciona millor si és de gestió pública, pel 25% que creu que la privada va millor, i sis de cada deu ciutadans creuen que millorar el sistema educatiu és sobretot cosa de la Generalitat. Sobre la sanitat, un 48% creu que la pública és que funciona més bé, per un 28% de la privada. A més, la majoria (56%) també remarquen que és responsabilitat principalment de l’administració catalana.
L’enquesta també pregunta pels impostos. Sobre aquest tema, un 52% dels participants de l’estudi els volen mantenir tal com estan ara, mentre que un 27% els vol veure més alts, i un 16%, més baixos. L’opinió dels contribuents canvia depenent de la taxa. Els qui volen un impost de societats més alt (27%) són més que els qui diuen que s’hauria de baixar (20%), però en la resta de gravàmens es dona la circumstància contrària: el 57% vol menys successions, per un 8% que creu que hauria d’anar a l’alça, i el mateix passa amb l’IVA (37% i 3%), patrimoni (32% i 20%) i IRPF (31% i 9%).