Serveis

Serveis

Posen damunt la taula la supressió del metro de nit

L'Estat redueix els diners per al transport públic i la Generalitat no en vol posar més

No es descarta eliminar el metro i els FGC dissabte a la nit per evitar un encariment substancial de tarifes

La supressió amb vista al 2012 dels ser­veis fer­ro­vi­a­ris del metro i els Fer­ro­car­rils de la Gene­ra­li­tat (FGC) les nits de dis­sabte és cada cop més a prop. No hi ha una decisió presa, però les admi­nis­tra­ci­ons, els ope­ra­dors fer­ro­vi­a­ris i els tècnics ja en par­len ober­ta­ment si bé hi ha punts de vista dife­rents. Des de la Gene­ra­li­tat sona la música i Fer­ro­car­rils ja ha fet pas­sos i una reflexió pública. El govern català està dis­po­sat a man­te­nir l'any que ve els 330 mili­ons d'apor­tació al trans­port públic, però des­carta fer un sobre­es­forç i denun­cia que l'Estat con­ti­nua reduint la seva apor­tació, que aquest any s'apri­marà en 20 mili­ons res­pecte de l'any pas­sat. La reducció de les apor­ta­ci­ons públi­ques es podria com­pen­sar amb un enca­ri­ment extra­or­di­nari de les tari­fes que paguen els usu­a­ris, però, a més de ser una opció gens popu­lar, posa­ria en risc la capa­ci­tat com­pe­ti­tiva del trans­port públic res­pecte del vehi­cle pri­vat, un extrem que el govern català vol evi­tar. L'Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona s'ha mos­trat dis­po­sat a aug­men­tar un 10% la seva apor­tació si es tracta d'evi­tar un enca­ri­ment massa per sobre de l'IPC. Però si l'Estat i la Gene­ra­li­tat no s'esti­ren més, l'ofe­ri­ment de l'Ajun­ta­ment no ser­virà per a res. O, com a mínim, no evi­tarà mesu­res que ja són al cen­tre del debat: la reta­llada de ser­veis que hi ha qui no con­si­dera impres­cin­di­bles perquè són un llast. La reflexió no es fa només des del govern de CiU, tot i que és el govern el que l'ha plan­te­jada ober­ta­ment. També alcal­des soci­a­lis­tes es pre­gun­ten si val la pena man­te­nir en ser­vei el metro cada nit de dis­sabte si la mit­jana d'usu­a­ris és d'unes sis mil per­so­nes quan, en canvi, hi ha dotze fes­tius anu­als en què pot­ser la demanda fóra major. Alguns tècnics, però, insis­tei­xen que l'oferta crea demanda. Els pri­mers pas­sos en públic s'han fet a Fer­ro­car­rils. L'ope­ra­dora fer­roviària de la Gene­ra­li­tat estu­dia reduir ser­veis mino­ri­ta­ris com ara el telefèric d'Olesa i el funi­cu­lar de Gelida, però també el nom­bre de com­bois en les hores vall a la línia del Baix Llo­bre­gat, una opció que ja s'aplica a la línia del Vallès. I, més impor­tant encara, FGC ja ha plan­te­jat a l'Auto­ri­tat del Trans­port Metro­po­lità (ATM) la reflexió sobre els trens de dis­sabte a la nit. Tenen poca demanda i un cost ele­vat, sobre­tot en segu­re­tat. La direcció d'FGC ha dema­nat a aquest orga­nisme, del qual també depèn el metro, que pren­gui la decisió de reduir els trens de dis­sabte a la nit o supri­mir-los. Però també les línies de bus amb menys demanda són en el punt de mira.

LA XIFRA

1.222
milions
va costar a les administracions l'any passat el transport públic metropolità, el doble que fa una dècada.

Recoder vol serveis amb demanda

El conseller Lluís Recoder insistia a fer una reflexió ahir al Bcn Rail, el saló internacional de la indústria ferroviària. És un debat iniciat pel govern tripartit. El 2001, el transport públic metropolità costava a la Generalitat, a l'Estat i als ajuntaments 507 milions anuals, i l'any passat, 1.222. Tramvia, ampliació de línies, metro i autobusos nocturns i la nova L9 són serveis posats en marxa en aquesta dècada. El problema és que el 2001 el finançament públic i les tarifes es repartien la meitat del cost del servei i avui les administracions suporten el 60% i les tarifes el 40%. Això s'ha d'acabar ja, defensa Recoder, que reivindica un nou model basat en la demanda. S'ha d'acabar, això de “passejar ferro buit”. Només així, conclou, serà sostenible un transport públic com a pilar de l'estat del benestar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.