memòria històrica
Cassà no oblida el bombardeig del gener del 1939
S’estrena un itinerari senyalitzat pels indrets del poble on les bombes van causar la mort de vuit persones
Pels volts de dos quarts de dues de tal dia com avui del 1939, que queia en diumenge, cinc avions italians al servei de l’exèrcit de Franco van llançar una cinquantena de bombes de cent quilos cadascuna sobre Cassà de la Selva. Les alarmes per avisar la població no van funcionar i l’atac –les raons del qual encara són motiu de debat entre historiadors– va causar la mort de vuit persones. Temps més tard, dues criatures també moririen en manipular unes bombes que no havien explotat en tocar terra. Almenys 54 edificis van quedar destruïts i en d’altres encara es conserven les cicatrius de la metralla.
En el marc de l’esforç que està fent el consistori per restituir la memòria històrica, ahir es va estrenar un itinerari per 15 llocs de Cassà de la Selva on les bombes van deixar la seva petja. El visitant disposa d’un plànol (en paper o al web municipal), mentre que unes plaques al terra indiquen el punt dels impactes. Per estrenar Cassà sota les bombes, ahir es va organitzar una ruta guiada per l’historiador Xavier Niell i l’arxivera Dolors Grau, a la qual es van apuntar més de cent persones. El grup es va parar a escoltar les explicacions a la plaça de Jacint Verdaguer; a la cantonada dels carrers del Molí i del Nord; a la cruïlla del carrer del Nord i la carretera provincial...
El recorregut es va acabar on s’havia iniciat, a la plaça Petita. L’alcalde, Martí Vallès, va lliurar un recordatori a familiars de les víctimes, un acte que es va completar guardant un minut de silenci.
LA DATA
LA XIFRA
Les conseqüències de les guerres
Amb el títol de Les guerres i els seus efectes. Cassà de la Selva, s. XIV-XX diversos experts estan oferint unes conferències de caire històric organitzades per l’Ajuntament i l’Arxiu Municipal. Al cicle, iniciat al setembre, li queden tres intervencions, dues de les quals precisament estan relacionades amb el bombardeig del 29 de gener del 1939. D’una banda, l’antropòleg Josep Maymí parlarà de la rereguarda a Cassà durant la guerra (dia 17 de març) i d’una altra, l’historiador i membre de l’Associació d’Aviadors de la República, David Gesalí, oferirà una xerrada sobre l’aeròdrom de Cassà durant aquell conflicte bèl·lic (28 d’abril). A més, l’historiador Joaquim Albarado explicarà els efectes que va tenir la I Guerra Mundial sobre la indústria surera (24 de febrer). Totes les sessions es fan a can Trinxeria, a dos quarts de dotze del matí.