Societat

Societat

Solidaritat en equip

Milers de persones participen en la Magic Line, una mobilització organitzada per l’Obra Social Sant Joan de Déu que culminarà diumenge amb una caminada

Col·lectius diversos com persones sense llar, immigrants i gent gran podran beneficiar-se dels diners recaptats

Els bons resultats de la iniciativa han fet que es faci fora de Catalunya

Els fons aconseguitses destinen a projectes dels onze centres que Sant Joan de Déu té a Barcelona

Una manera de ser solidari és fer una donació econòmica, però hi ha opcions que requereixen una major implicació, com és el cas de la Magic Line, organitzada per l’Obra Social Sant Joan de Déu. Tot i que el colofó de la mobilització és el 25 de febrer, quan els equips inscrits fan una caminada, rere seu hi ha diversos mesos de participació. Enguany, en la cinquena edició, 13.000 persones s’han marcat l’objectiu de recaptar més de 270.000 euros. Per fer-ho, cada equip organitza accions diverses per recollir fons, com ara concerts, torneigs esportius i àpats solidaris, o bé pot optar per vendre productes propis de la Magic Line. En el cas de l’equip MaxMix Plus, ha fet una rifa solidària al mercat de Galvany en què sortejaven una panera i dos quadres d’un pintor martorellenc. Aprofitant l’elevat moviment de gent en aquest espai, els integrants del grup, format per membres d’una família i amics, han venut també pastissos i brioixeria propis, així com productes de la Magic Line. Una acció que ha permès a l’equip de superar l’ambiciosa meta que s’havia marcat: ha captat més de 1.100 euros. “L’objectiu que ens havíem fixat era molt gran i ens hem emocionat molt perquè ho hem aconseguit”, exclama la portaveu de l’equip MaxMix Plus, Mireia Vilalta. Ella ja havia participat en la iniciativa l’any passat, i els bons resultats de l’experiència van fer que volgués repetir-la. “Teníem la necessitat d’ajudar els qui ho necessiten d’alguna manera que alhora ens divertís”, diu la Mireia, que encoratja tothom a afegir-s’hi, perquè creu que la caminada representa alhora un “desafiament personal”.

L’objectiu de la Magic Line, tal com explica el director de l’Obra Social Sant Joan de Déu, Oriol Bota, és fer que “la ciutadania tingui cura dels vulnerables”, un sector que és poc visible, perquè, assegura, així s’aconsegueix tenir una “societat sana”. “Una societat que amaga les dificultats i que no atorga valor a la gent que pateix no és sana, perquè no parlar-ne no és un signe de salut, sinó d’estigmatització.” Els fons aconseguits es reparteixen entre els onze centres que Sant Joan de Déu té a Barcelona. Tot i que el més conegut és l’Hospital Maternoinfantil, situat a Esplugues, hi ha altres centres que atenen col·lectius diversos: persones sense llar, persones amb discapacitat, immigrants i gent d’edat avançada, per exemple. La Fundació d’Atenció a la Dependència és una de les entitats que es podrà beneficiar de la Magic Line, que li permetrà d’oferir atenció domiciliària a persones que necessiten el servei però que no tenen diners per pagar-lo. “Solen ser persones d’edat avançada que necessiten l’ajuda d’un cuidador però que no tenen recursos econòmics i no estan cobertes per la llei de dependència”, explica la directora de la fundació, Ana Pérez. Per poder atendre aquests casos, l’entitat té un programa que, al mateix temps, ajuda persones en risc d’exclusió social. Es tracta d’uns cursos de formació per a aquest col·lectiu perquè s’insereixin al món laboral com a cuidadors professionals. Pérez assenyala que les persones en situació de vulnerabilitat “estan molt sensibilitzades sobre la importància de la solidaritat perquè elles mateixes l’han necessitada” i, per aquest motiu, “són conscients que els recursos no cauen del cel, sinó que venen de gestos solidaris d’altres persones”.

“Quan tanquem la Magic Line, sempre s’ha superat l’objectiu que s’havien marcat els participants”, celebra Bota, que assenyala que “els equips són prudents a l’hora de fixar una xifra, però que quan es mobilitzen aconsegueixen grans resultats”. De fet, no s’exigeix als participants que recaptin cap mínim de diners ni es penalitza els qui no aconsegueixen el que s’havien proposat. Simplement els demanem una aportació, per petita que sigui. En el cas de les empreses, però, sí que s’estableix un mínim de mil euros. Aquesta és precisament la xifra recaptada per l’agrupació hotelera Marriott Business Council Northern Spain, que té una trentena d’hotels repartits pel nord de l’Estat. Un centenar de treballadors de l’empresa s’han afegit a la mobilització atrets pels projectes als quals es destinen els diners, segons explica la portaveu de l’equip, Nuria Iglesias. Per aconseguir la meta de mil euros que s’han fixat, han organitzat diverses accions, com una paellada solidària i rifes d’un sopar i d’estades en alguns dels seus hotels, promocionant-ho perquè els seus hostes coneguin la mobilització. “La participació també és positiva per a la mateixa empresa, perquè fomenta la companyonia, el treball en equip i la solidaritat”, defensa la Nuria.

Així, doncs, la Magic Line proposa un doble desafiament: el de recaptar diners i el de completar la caminada. Els equips tenen la possibilitat de triar la longitud del recorregut que volen fer: hi ha sis rutes d’entre 10 i 40 quilòmetres amb punts de partida diferents –les fonts de Montjuïc, Sant Boi de Llobregat i el Parc de les Aigües– que acabaran a la plaça de la Catedral de Barcelona amb una festa solidària. Per tant, com destaca Bota, és una mobilització que barreja solidaritat i esport i que reflecteix els valors de la institució: no és competitiva, s’hi ha de participar en equip i fomenta la cooperació. Entre els equips participants i en els punts d’avituallament hi haurà també treballadors i pacients de l’hospital Sant Joan de Déu que volen implicar-se en la mobilització. Tot i així, aquests no estan identificats respecte de la resta de participants, perquè la Magic Line “vol ser un espai de dignificació i posar en relleu les realitats dels usuaris sense estigmatitzar-los”, destaca Bota, que defensa que “la integració comporta no posar etiquetes”.

En vista de l’èxit de la iniciativa, que any rere any aplega un major nombre de participants i de recaptació, la Magic Line ja ha traspassat les fronteres de Barcelona. El 15 d’abril la mobilització culminarà a Mallorca, on hi ha un centre de rehabilitació i geriatria de l’hospital Sant Joan de Déu. Amb vista a l’any vinent, ja es considera portar la Magic Line a una tercera ciutat, València, on hi ha un centre de la institució que atén persones sense llar.

Promoció cultural
Durant el dia de la caminada i al llarg del mes de març, s’ofereix accés gratuït als equipaments culturals de Montjuïc als participants a la Magic Line. Amb la voluntat que la mobilització promogui també la cultura de la ciutat, els membres dels equips podran visitar de franc espais com el castell de Montjuïc, el Museu Olímpic i de l’Esport i el CaixaForum.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.