Salut

Salut

Engega la vaga d’ambulàncies, amb queixes sindicals per l’incompliment dels serveis mínims

Els sindicats critiquen l’opacitat: “Transport Sanitari de Catalunya no ens ha facilitat el llistat d’ambulàncies que han de fer els serveis mínims i tampoc sabem qui es veurà afectat per l’aturada”

La vaga afecta les comarques de Girona i l’alt Maresme

El trasllat de pacients a urgències està assegurat al 100 %, diuen

Fan demandes d’organització laboral, no econòmiques

La primera tanda d’aturades parcials i indefinides a les ambulàncies de Girona, que afecta les comarques de Girona i l’alt Maresme. La vaga convocada pels sindicats CCOO, del Transport Sanitari de Girona (STSG) i Sindi.cat ha començat aquest divendres a les sis del matí. Els sindicats, que han muntat piquets en hospitals com el Josep Trueta, critiquen l’immobilisme de l’adjudicatària, Transport Sanitari de Catalunya (TSC), i sostenen que no es compleixen els serveis mínims. “Ens hem trobat amb ambulàncies que no tenen els requisits per sortir al carrer, perquè els falla el motor o hi ha seients trencats, i tot i així hi són”, subratlla el portaveu del comitè de vaga, Adolfo Martin. Els sindicats, a més, asseguren que TSC és del tot “opaca”, perquè no els ha facilitat cap llistat de les ambulàncies destinades a serveis mínims. Reclamen a l’adjudicatària que s’assegui a negociar i recorden que la seva demanda no és econòmica, sinó social. “Volem que TSC compleixi les bases del concurs”, diu Martin.

Aturades de sis a deu del matí i de dues a sis de la tarda. I així cada divendres, de manera indefinida, fins que es desencalli el conflicte. Després que ahir fracassés la mediació, els treballadors de TSC (l’adjudicatària del servei) han tirat endavant la vaga del servei d’ambulàncies, que afecta set hospitals repartits entre Girona i l’Alt Maresme.

Aquest matí, els sindicats han muntat diferents piquets. Entre aquests, a l’hospital Josep Trueta, on han aprofitat per penjar pancartes reivindicatives a l’entrada del centre. Ja en aquesta primera aturada, però, el comitè de vaga s’ha trobat amb què l’empresa no complia els serveis mínims (que tot i això, Treball ha fixat en un 85%). “D’entrada, TSC ja no ens ha facilitat el llistat d’ambulàncies que han de fer els serveis mínims i tampoc sabem qui es veurà afectat per l’aturada”, ha concretat Martin. “Sí que hem vist, però, que hi havia ambulàncies que no compleixen els requisits per sortir al carrer, perquè el motor els falla o tenen els seients trencats, i tot i així feien serveis”, hi ha afegit el portaveu del comitè.

Tot i la vaga d’ambulàncies, el trasllat de pacients a urgències (per exemple, aquells accidentats) es garanteix al 100%. I pel què fa al transport no urgent, allò que se’n veurà més ressentit són les rehabilitacions i visites programades. “Però els trasllats per a tractaments d’hemodiàlisi, quimioteràpia o radioteràpia es faran, que són els que es cobreixen amb les ambulàncies grogues”, ha precisat Martin. Segons ha concretat el portaveu del comitè, en un dia, la plantilla de TSC sol fer uns 400 serveis. L’aturada parcial i indefinida que ha començat avui afecta aproximadament 550 treballadors, repartits arreu de la demarcació i la zona de l’Alt Maresme.

Els sindicats CCOO, STSG i Sindi.cat recorden que la seva reclamació “no és econòmica, sinó social”. “No volem diners, reclamem que l’empresa compleixi les pliques del concurs i garanteixi les condicions laborals”, ha subratllat Martin.

Entre d’altres, els tres sindicats critiquen que les ambulàncies circulen “a 40 graus sense aire condicionat”, que a les bases “hi ha rates i humitats”, que a l’hivern hi treballen “sense calefacció” o que hi ha treballadors “a qui la roba de feina els hi va gran, perquè TSC no en facilita d’adequada”. A més, el comitè de vaga també critica que l’empresa es mantingui “inamovible” amb la seva pretensió de continuar-los aplicant els articles 40 i 41 de l’Estatut dels Treballadors (que són els que es refereixen a modificacions substancials de la jornada de treball i mobilitat geogràfica). “Ja ho ha fet tres vegades, i aquest setembre pretén fer-ho un quart cop”, diu Martin. “TSC sosté que la reorganització és per motius econòmics, però nosaltres no hi estem d’acord; el que fa és amenaçar empleats amb enviar-los a treballar a 90 quilòmetres de casa, amb intenció que s’abaixin la categoria laboral”, afirma el portaveu del comitè de vaga. “I quan el treballador accepta, l’obliguen a fer les mateixes funcions que abans”, hi afegeix.

Els sindicats CCOO, STSG i Sindi.cat sostenen que “el problema de fons” de la situació en què es troben deriva directament de l’adjudicació del concurs. “Quan TSC s’hi va presentar ja sabia quin era el cost de la plantilla, i tot i això va fer una oferta temerària d’1,4 MEUR per sota de la sortida del concurs; ja preparava el terreny per recuperar els diners amb baixades de sou i categoria als treballadors”, sosté Adolfo Martin. “No demanem diners, sinó que se’ns respectin les condicions”, reitera el portaveu del comitè de vaga. A banda de les aturades, els tres sindicats també portaran aquest divendres les seves reivindicacions al carrer. Al migdia han convocat una manifestació pel centre de Girona i al vespre tallaran el peatge de l’AP-7 a Maçanet de la Selva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.