Salut
transport sanitari
El transport sanitari es planta
Un centenar de treballadors de les ambulàncies es manifesten a Calella
Tallen la carretera N-II per exigir que s’atenguin les seves reivindicacions socials
Un centenar de treballadors de les ambulàncies de l’empresa Transport Sanitari de Catalunya (TSC), acompanyats de familiars i altres representants d’entitats i formacions polítiques, es van manifestar ahir pel centre de Calella. La mobilització forma part del calendari d’accions organitzades per STSG, CCOO i Sindi.cat a Girona i l’Alt Maresme, i és la primera que s’organitza en aquest darrer territori. La manifestació, que es va desenvolupar en un to festiu i en què es van sentir proclames que demanaven la dimissió del conseller de Salut, Toni Comín, i que qualificaven de “màfia” l’empresa adjudicatària del servei, es va congregar a la plaça de l’Església. Des d’allà es va iniciar el recorregut fins a la riera Capaspre, on es va aprofitar el pas del semàfor per tallar durant pocs minuts la carretera N-II. Adolfo Martín, membre del comitè de vaga, va recordar que les demandes fetes des dels sindicats “són de caràcter social i se centren en el servei que es dona a la ciutadania”. “No demanem millores salarials i denunciem que hi ha ambulàncies sense aire condicionat que traslladen els malalts a 40 graus i bases amb humitats i goteres que no es poden tolerar”, va especificar. Martín va denunciar la manca de voluntat de l’empresa d’atendre “cap ni una” de les demandes dels treballadors i va criticar la falta de voluntat del Departament de Salut de col·laborar activament en la resolució de la crisi. Des dels sindicats lamenten també que els serveis mínims fixats per Treball van ser ahir d’un 100% de cobertura en els serveis urgents i d’un 85% en els no urgents.
La mobilització d’ahir a Calella era el colofó de la segona jornada de vaga del transport sanitari a Girona i l’Alt Maresme, i segons va informar el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) va afectar un total de 110 pacients. Pacients que tenien programades consultes externes i/o sessions de rehabilitació i als quals es va donar un altre dia de visita.
Desacord total
Martín va acusar directament l’empresa TSC de no voler arribar a cap tipus d’acord amb els empleats. “Vam posar dotze punts de demanda sobre la taula i l’empresa va assegurar dijous davant dels representants de l’administració que es complien tots”, va insistir, i hi va afegir: “Davant d’aquestes mentides ens vam aixecar i vam marxar.” La manifestació va acabar a les portes de l’hospital Sant Jaume amb la lectura d’un manifest.
Per la seva part, fonts del SEM van voler destacar ahir que la seva funció és vetllar per garantir l’assistència als pacients que, en cas de no ser atesos, podrien tenir problemes de salut, com ara els que necessiten diàlisi o tractaments oncològics, i que el que hi ha sobre la taula és un conflicte laboral que enfronta treballadors i empresa.
Cap a una vaga indefinida a partir del setembre
Els sindicats convocants d’aquesta nova jornada de mobilitzacions van confirmar ahir el calendari d’accions que hi ha previst per als propers dies i que inclou una nova jornada de caràcter parcial per a l’1 de setembre (serà la tercera amb aturades de les sis a les deu del matí i de les dues del migdia a les sis de la tarda) i amb una vaga de 24 hores i de caràcter indefinit. Representants de les organitzacions sindicals van entrar ahir al registre de Treball la convocatòria de vaga indefinida, que podria fer-se efectiva a partir del 8 de setembre. De moment, i atesa la manera com va acabar la darrera reunió de mediació, no hi ha prevista una altra trobada entre les dues parts. En aquestes trobades, també hi són presents representants del Servei Català de la Salut (CatSalut) i del SEM, però, segons va detallar el portaveu del Sindicat del Transport Sanitari de Girona (STSG), Juan Ramón Rodríguez, “hi ha una implicació zero a favor dels treballadors, quan la qualitat del servei que es presta és indiscutible”. En aquesta línia, qüestionen també el paper de Treball. Rodríguez va ratificar ahir que en la darrera reunió de dijous entre totes les parts els representants de les organitzacions sindicals es van aixecar de la taula negociadora i van marxar sense ni tan sols signar l’acta després que els representants de l’empresa els acusessin de “mala fe negociadora” i de “dilatar el procés de negociació”. “No hi ha hagut cap tipus d’entesa i en aquests moments no estem disposats a renunciar a cap de les nostres reivindicacions”, va dir.