Salut

Reforcen la Xarxa de Salut Mental

L’Institut d’Assistència Sanitària ha contractat 56 professionals per ampliar i crear nous serveis

L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha reforçat amb 56 professionals la xarxa d’equips comunitaris de la Xarxa de Salut Mental. Amb una part d’aquests professionals (15 psicòlegs i 1 psiquiatre) s’ha acabat d’implementar el programa de suport de salut mental a l’atenció primària a tota la regió sanitària de Girona. El programa consisteix en la incorporació de psicòlegs als CAP per atendre el pacient amb els metges de família i la infermeria. L’objectiu és detectar i atendre de manera no medicalitzada problemes de la vida; desenvolupar intervencions preventives; detectar, orientar i tractar de manera integrada amb l’atenció primària els problemes de salut mental i addiccions de més baixa complexitat, així com detectar de manera precoç i participar en l’adhesió i/o el seguiment dels pacients amb els seus centres especialitzats de referència.

Des del mes de novembre, s’ha implantat el programa a les nou àrees bàsiques que restaven pendents de la Garrotxa, el Ripollès i la Selva interior: Besalú, Sant Joan les Fonts, la Vall d’en Bas, Ribes de Freser-Campdevànol, Ripoll, Camprodon, Arbúcies-Sant Hilari, Breda-Hostalric i Anglès. Es calcula que, a més d’una quarta part de tots els pacients que van de visita a un centre d’atenció primària, se li diagnostica un problema de salut mental. D’aquests, només un 30% es deriva a un psiquiatre especialista, mentre que el 70% restant s’atén al mateix CAP, on el metge de família passa visita al costat d’un psicòleg. L’objectiu és reduir el nombre de derivacions als centres especialitzats entre un 15 i un 20% i disminuir la medicació en un 30%, gràcies a l’abordatge psicoterapèutic. EL 2016, es va atendre més de 3.360 pacients, 2.000 dels quals corresponen al Gironès; 693, al Baix Empordà; 399, a l’Alt Empordà; 387, a la Selva interior; 219, a la Garrotxa, i 60, a la Selva marítima. Prop del 50% dels pacients atesos van ser tractats per problemes neuròtics, i relacionats amb l’estrès, un 20% per problemes vinculats a les dificultats de la vida. Un 10% era per problemes afectius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia