Investiguen l'origen del contagi d'hepatitis C en un centre de diàlisi de Tarragona

Una desena de pacients renals es van infectar pel virus durant les sessions de diàlisi i Salut investiga ara les causes del brot

El Departament de Salut ha obert un expedient informatiu que té com a objectiu aclarir com es van infectar pel virus de l'hepatitis C un grup de set pacients d'hemodiàlisi al Fresenius Medical Care Services Catalunya-Tarragona (Institut Nefrològic Santa Tecla), un centre de diàlisi concertat pel Servei Català de la Salut. Ara estan en espera dels resultats d'un estudi que permetrà identificar l'origen del virus.

L'Associació el Defensor del Pacient (Adeca), de la seva banda, xifra els afectats en una quinzena i ja han portat la seva queixa al fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, perquè investigui el cas d'ofici: «Creiem que és un cas molt greu i aquests pacients tenen unes importants repercussions perquè ja estan lluitant contra la seva malaltia.» Els afectats renals feien sessions de diàlisi en aquest centre situat al CAP Llevant de Tarragona, en unes dependències que té llogades a la Xarxa Santa Tecla, tot i que no té cap vincle amb aquest grup, com asseguraven ahir fonts de la xarxa hospitalària tarragonina. La presidenta de l'Adeca, Carmen Flores, apuntava ahir que hi ha hagut una manca d'informació als afectats, segons van denunciar aquests, «i una falta de respecte a l'hora de comunicar-los que estaven contagiats». Els pacients es van haver de sotmetre a controls i els van fer sessions per informar-los de la necessitat de prendre precaucions per evitar el contagi als seus familiars. L'hepatitis C és una infecció que afecta el fetge i, tot i que en la majoria de casos no té cura, es pot tractar: «El que passa és que alguns dels fàrmacs no són aptes per a persones amb problemes renals», explica Flores. En alguns casos, en pocs, el virus s'elimina de l'organisme a llarg termini però en la majoria la infecció és crònica i pot afectar el fetge durant molts anys. Pacients i familiars que es van posar en contacte amb l'entitat per denunciar el cas van explicar que un dels afectats no va poder ser intervingut d'un trasplantament de ronyó després de tres anys en llista d'espera, a causa de la infecció.

Mesures correctores

Des de l'Institut Nefrològic Santa Tecla ahir es va confirmar que des de la detecció de la infecció es va donar a conèixer el cas a les autoritats sanitàries per fer un seguiment conjunt. De fet, a través d'un comunicat, el Departament de Salut va informar ahir que l'1 de desembre del 2009 el centre va comunicar a la unitat de Vigilància Epidemiològica dels Serveis Territorials de Salut a Tarragona l'existència d'un brot que afectava set persones. Després, la direcció general de Recursos Sanitaris va obrir un procés d'inspecció.

En un primer informe es van identificar una sèrie de punts que es podien millorar pel que fa als procediments del centre, i es van aplicar mesures cautelars i correctives, que no es concreten. També es va fer un seguiment dels altres malalts per detectar possibles casos. Ara s'han implantat les mesures recomanades pel Departament i s'està en espera dels resultat de l'estudi molecular de les soques dels virus per identificar l'origen del brot.

Casos a València i a Barcelona

Aquest no és el primer cas del contagi d'hepatitis C en centres de diàlisi. L'any 2007, tres menors d'entre tres i dotze anys van contraure el virus a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona. Els nens rebien tractament a la unitat d'hemodiàlisi. Des d'Adeca, l'any passat també es va denunciar un brot d'hepatitis C en una unitat de diàlisi d'un centre del País Valencià, un cas similar al de Tarragona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.