la contra

Idees per planificar la salut

Rubí engega un procés participatiu per prioritzar la prevenció i no dependre tant de l'assistència mèdica

UNA XARXA DE SALUT. Enric Llorca, com a president en l'àmbit estatal, va explicar els principis d'actuació de la Xarxa Europea de Ciutats Saludables, que fomenta la col·laboració i l'acció conjunta per desenvolupar models operatius de promoció i protecció de la salut.

«Un euro invertit en prevenció de salut és tan efectiu com 15 en assistència mèdica.» L'alcalde de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, té clar que la gestió política pot influir més del que es pensa en el fet que una població es mantingui sana, i posa com a exemple l'urbanisme: «El mateix pla Cerdà estava concebut per donar més salubritat als habitants de Barcelona, i l'estructura de moltes ciutats anglosaxones, on els barris residencials estan separats dels que són comercials i d'activitat econòmica, pot generar frustració a mesura que la gent envelleix. En perdre autonomia, les persones perden capacitat de socialització i es poden deprimir», afirma. Tenint present aquestes teories, que continua exercint de metge de família tot i el seu càrrec electe, i que és el president de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables, no és cap casualitat que l'Ajuntament de Rubí convidés Llorca a la inauguració del primer taller deliberatiu per a l'elaboració del pla municipal de salut de la ciutat. Un document de diagnosi que ha de permetre al consistori vallesà planificar i establir accions concretes per prevenir millor les malalties, com també trobar fórmules per protegir i promocionar la salut amb més intensitat.

En la primera sessió del procés participatiu, a la qual van assistir més de 60 professionals i tècnics vinculats al món de la medicina, es van començar a consensuar quins són, sota el seu criteri, els principals problemes de salut de la ciutadania. Dissabte que ve, en una sessió oberta a tothom, es continuaran recopilant idees, i ja el 25 de març hi haurà un tercer taller per determinar les accions a portar a terme en relació amb les prioritats detectades en les dues primeres reunions. «Es tracta de poder estructurar algunes de les accions que ja fèiem i de detectar-ne d'altres, que potser no, a través d'un diagnòstic», assegura la regidora de Serveis Socials i Salut Pública, Anna Maria Martínez, que també subratlla els avantatges que ha suposat per a Rubí formar part de la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables des del 2006: «Ens ofereixen una guia per millorar, a més d'un ajut econòmic de gairebé 30.000 euros.» Entre els consells, evidentment, hi ha els d'Enric Llorca, atès que Sant Andreu de la Barca ja ha acabat el seu primer pla de salut: «Aviat començarem un segon procés participatiu per valorar els resultats del primer, però ja hem aconseguit algunes coses, com ara una consulta dos dies a la setmana per superar l'hàbit tabàquic.»

L'alcaldessa de Rubí, Carme García, per la seva banda, recorda que «els ciutadans sovint obliden la salut fins que no la tenen», i per això considera tan bàsica la prevenció: «L'alimentació és molt important i, per exemple, no seria mala idea que els instituts incorporessin menjadors per evitar que els joves dinin qualsevol cosa si estan sols a casa.» També coincideix amb Llorca a l'hora d'afirmar que «és bàsic que existeixin força espais per a l'oci actiu», però a la vegada comparteix l'opinió que «cadascú individualment hi ha de posar de part seva».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
urbanisme

Inspecció de Treball veu dèficits en la retirada d’Amiant a l’antiga Cacaolat

bacelona
Societat

Manresa implanta a tot el municipi un sistema avançat de recollida de residus

Manresa

Premi a un pla d’atenció a les insuficiències cardíaques de Bellvitge

L’Hospitalet de Llobregat
Medi ambient

L’Atles de biodiversitat de Barcelona incorpora 450 noves espècies

Barcelona
Salut

La calor incrementa el risc d’hospitalització per trastorns metabòlics i obesitat

barcelona

Creu Roja va atendre a les comarques gironines 32.263 persones en el 2023

GIRONA

El Consorci de Solius revisa a l’alça les tarifes per eixugar el dèficit pels tancaments

SANTA CRISTINA d’ARO

La unitat d’hospitalització a domicili del Trueta arriba als 200 pacients atesos en els set mesos

GIRONA

Augment de les franges de protecció d’incendis i del pressupost a Sant Cugat

Sant cugat del Vallès