Pacients del CAP de Santa Perpètua denuncien la baixa d'una doctora que feia «massa» proves diagnòstiques
Demanava exploracions en què s'han detectat tumors, però superaven el pressupost
Acosta visitava, fins dimarts, cada tarda com a doctora de medicina general i continuarà encarregant-se, només, de la guàrdia setmanal al servei d'urgències. El director del servei d'atenció primària (SAP) comarcal del Catsalut, Antoni Rodríguez, diu que «ningú li ha tocat el contracte», però que en «un any econòmicament difícil hi haurà menys metges que faran doblatges [hores complementàries de consulta]».
La versió de la metgessa, però, és radicalment diferent. «El director del CAP em va ensenyar una gràfica on jo sortia al capdavant de la despesa en proves clíniques», sosté, i afegeix que li va retreure que «deu de les onze proves d'esforç cardiovascular encarregades al gener» eren seves. Acosta justifica que té 1.707 pacients assignats i que molts superen els 70 anys. El director del comarcal diu que les revisions per millorar la qualitat clínica del procés de sol·licitud de proves diagnòstiques són habituals i que «les proves que demanen els metges s'han d'ajustar al quadre clínic de cada pacient». Sosté, però, que això tampoc no vol dir «escatimar».
Cada centre disposa d'un pressupost que els directius han de gestionar al llarg de l'any, i el sistema preveu un seguit d'incentius variables sobre la part que no es gasta, que es reparteix el personal directiu, i els metges també poden rebre altres bonificacions. Acosta confirma que la seva plaça ha estat suprimida, però es fa dues preguntes: si estalviant els diners de les hores que feia solucionaran el dèficit i on aniran a parar els seus 1.707 pacients, quan alguns dels seus col·legues gestionen carteres igual de carregades.
«El metro també té dèficit i no tanca»
La doctora feia quatre anys i mig que visitava a Santa Perpètua, però no té plaça fixa. Diu que en aquest temps ha signat «infinitat» de contractes, i que el darrer, de l'1 de febrer, era com a metgessa de guàrdia. Va preguntar si podria continuar al torn de tarda i ningú li va dir el contrari, fins divendres passat. Acosta admet haver encarregat exploracions per diagnosticar amb rapidesa trencaments de menisc i problemes renals, i detectar alguns tumors cancerígens. La via habitual consisteix a esperar, després de la consulta amb el metge de capçalera, uns quants mesos per a la visita amb l'especialista, que és qui en última instància fa la sol·licitud. Els metges cobren plusos per receptar medicaments genèrics, fer visites curtes o encarregar el mínim de proves, que ella veia passar de llarg. Defensa una sanitat pública de qualitat, encara que això impliqui dèficit. I es fa creus que si hi ha menys diners se suprimeixin metges: «El metro i el transport públic també perden diners, i no tanquen pas»
Manifestacions en torn de matí i de tarda
Els pacients de la doctora Acosta es van assabentar dimarts de la notícia que plegava de la consulta. I dimecres, a corre-cuita, van improvisar tot un seguit de mobilitzacions. Ahir al matí encara esperaven la pancarta, però una trentena d'ells repartien fulls volants a la porta de l'ambulatori i recollien firmes. Una dona s'hi va presentar amb les proves d'una ressonància magnètica que la doctora li va prescriure després de mesos de molèsties al canell, i li van diagnosticar un tumor incipient que diverses radiografies no havien detectat. Un altre malalt, l'Eloy, li agraïa que hagués accelerat la detecció d'una modificació genètica que fins aleshores tampoc li havien trobat, i recordava el cas de dos coneguts a qui van diagnosticar tumors cerebrals que van poder tractar abans. El Joan, com la resta del grup, aplaudia que la metgessa «no entri en el joc d'escatimar proves per endur-se els incentius», i carregava contra la direcció del centre fins que es van presentar els Mossos d'Esquadra i van començar a demanar-los el DNI. A la tarda, no obstant això, hi van tornar i eren el doble de persones, que amenacen d'omplir fulls de reclamacions i anar a visitar-se en horari d'urgències el dia que la doctora estigui de guàrdia.
El sindicalista de l'UGT Lluís de la Torre recordava ahir que el CAP de Santa Perpètua és «un dels centres amb més rotació de metges de tota Catalunya», i que anys enrere van denunciar que hi treballaven metges estrangers amb titulació no homologada «que cobraven en negre». De la Torre va instar l'Ajuntament a fer de mitjancer en el conflicte. I els veïns ja han demanat una reunió amb el regidor de Salut Pública, Antonio Egea, per traslladar-li la queixa.