Milloren l’atenció dels afectats d’ictus al Ripollès
Els metges d’urgències de l’hospital de Campdevànol es poden connectar telemàticament amb els neuròlegs de guàrdia del Trueta
El tractament es pot fer al mateix centre hospitalari
Els pacients del Ripollès que tinguin un infart cerebral es beneficiaran de l’extensió del programa Teleictus a la comarca, que permet guanyar rapidesa en el diagnòstic i en l’aplicació del tractament. Per mitjà d’aquest sistema de telemedicina, en el moment en què el pacient entra al servei d’urgències de l’hospital de Campdevànol, els professionals que l’atenen es connecten telemàticament amb els neuròlegs de l’hospital Josep Trueta de Girona que estan de guàrdia. D’aquesta manera, els especialistes del Trueta ajuden els professionals de l’hospital de Campdevànol a l’hora de fer el diagnòstic i, en cas que sigui necessari, se li pot fer el tractament de reperfusió (o trombolític) al mateix hospital comarcal.
Es preveu que es puguin fer una quinzena de connexions a l’any i que en el 50% dels casos es pugui avançar el tractament trombolític a Campdevànol. Segons es destaca des dels centres hospitalaris, la distància entre el Ripollès i el Trueta és la més gran de la regió sanitària de Girona, de manera que aquest sistema permetrà avançar el tractament als afectats. Els trombolítics (pensats per dissoldre el trombe que ha construït l’artèria) són els fàrmacs que s’han demostrat més eficaços en el tractament de l’infart cerebral en les primeres hores. En aquest tipus de malalties, la rapidesa del tractament està directament lligada a les possibilitats de recuperació del pacient.
La instal·lació de Teleictus que s’ha fet a Campdevànol permet la connexió a través d’equips portàtils (dispositius mòbils i tauletes). És el primer sistema de connexió portàtil que s’instal·la a tot l’Estat espanyol. Es calcula que una de cada sis persones tindrà un ictus al llarg de la vida.
LA XIFRA
Un total de 203 malalts, atesos amb Teleictus
Des que es va posar en marxa el Teleictus, l’any 2012, s’han atès telemàticament 203 pacients: 106 a l’hospital de Palamós i 97 al de Figueres. Aquest any, s’han fet 40 connexions (22 amb l’hospital de Palamós i 18 amb el de Figueres). Un terç dels pacients (4 de Palamós i 9 de Figueres) van ser derivats a un hospital terciari de Barcelona, després de rebre el tractament a través de Teleictus perquè eren candidats a tractament endovascular. Els 40 pacients han passat per la unitat d’ictus del Trueta.