Salut

Reclamen l’obertura les 24 hores del CAP de Cadaqués

Un col·lectiu de veïns ha iniciat una recollida de signatures per demanar-ho a l’Institut Català de la Salut

Actualment només és així els mesos d’estiu

Un col·lectiu de veïns de Cadaqués ha iniciat una recollida de signatures per reclamar l’obertura del CAP les 24 hores del dia durant tot l’any. A Cadaqués -com en altres municipis-, el servei permanent es va suprimir quan es va reorganitzar el pla nacional d’urgències de Catalunya (Planuc) i l’atenció nocturna dels CAP; a Cadaqués només s’activa l’obertura permanent els mesos d’estiu, degut a l’augment de població. La resta de l’any, entre les vuit de la tarda i les vuit del matí s’activen altres mitjans per a casos d’emergència (ambulància i telèfons d’emergència).

‘Hi vivim tot l’any’

Pels veïns que llancen la campanya Hi vivim tot l’any, aquest sistema és insuficient i cal tenir un metge d’urgències actiu durant les hores que el CAP està tancat. Existeix la figura del metge d’urgències a Cadaqués, però només s’activa trucant al 112 o al 061 “i en molts casos no s’arriba a activar”, segons els veïns mobilitzats. No hi ha servei d’infermeria, hi afegeixen, motiu pels qual tampoc es pot atendre els casos que es presenten. A més, denuncien deficiències en el servei d’ambulàncies que fan que en certs casos “es pugui estar 40 minuts esperant que valorin el teu cas”. L’agrupació creu que cal “un metge que pugui valorar personalment el cas i activar l’ambulància si és necessari”, i que una població de 3.000 habitants i molta segona residència ha de tenir els serveis d’urgències tot l’any.

Suport de l’Ajuntament

Una altra queixa és la dels desplaçaments; en cas de necessitat, els veïns han d’anar a Figueres o Roses, un mínim de 26 minuts.

Laura Blay, regidora de Benestar Social i Sanitat, explica, per la seva banda, que el govern municipal vol reunir-se amb els veïns per treballar conjuntament en la resolució d’aquesta problemàtica, fent pressió en l’àmbit local per començar, i posteriorment en l’àmbit polític al Departament de Salut. “Ho patim tots i és un tema que portàvem al programa”, diu Blay.

Planificació de recursos

Des dels serveis territorials de Salut a Girona expliquen que ara com ara no s’ha mantingut cap reunió relacionada amb aquesta demanada a Cadaqués. Les mateixes fonts subratllen, però, que la planificació s’ajusta als recursos establerts per a l’atenció urgent a la regió sanitària de Girona (Planuc). Salut indica que el 2019 es van fer a Cadaqués 2.036 visites d’ atenció continuada, el 41% de les quals (832) van ser al juliol i l’agost, quan el CAP obre les 24 hores. De les 2.036 visites, tan sols 322 van ser de 20 a 8 h, i, d’aquestes, 215 eren a l’estiu. Segons aquestes dades, la mitjana de visites en horari nocturn del setembre al juny seria només de l’ordre de 0,35 al dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia