Salut

La Xina acusa els EUA d’estendre el pànic pel virus

A Wuhan, entra en funcionament l’hospital construït en deu dies dedicat solament a combatre l’epidèmia

Metges tailandesos revelen que un còctel de medicaments en millora els casos severs

El govern xinès va acusar ahir els Estats Units de crear i estendre el pànic per l’expansió del coronavirus de Wuhan, i va queixar-se de no haver proporcionat cap ajut a Pequín. La portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers, Hua Chunying, va assenyalar els Estats Units com els primers a evacuar el personal del seu consolat a la ciutat origen de l’epidèmia, de suggerir la retirada parcial de la seva ambaixada i prohibir l’entrada de xinesos als Estats Units, malgrat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’hi havia oposat. “El que han fet els Estats Units podria crear i estendre el pànic”, va assegurar la portaveu. Hua va destacar la transparència i cooperació que –segons va assegurar– havia ofert el seu govern des del principi de l’alerta, i va remarcar la importància d’una cooperació internacional per fer front al brot de la malaltia: “Davant d’una crisi de salut pública, els països han de treballar junts per superar les dificultats en lloc d’empobrir el veí i treure avantatge de les dificultats dels altres”, va subratllar, tot i que sense citar Washington.

La xifra de morts del coronavirus ja ha superat el nombre de morts de la síndrome aguda respiratòria severa (SARS) del 2002-2003 a la Xina. Durant aquell període van morir un total de 349 persones al país, mentre que, amb les dades d’ahir, les víctimes mortals pel coronavirus a la Xina ja són 361 persones. El director general de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va afirmar ahir que la prioritat és contenir el virus al seu epicentre, la Xina, perquè la propagació a fora sigui mínima, lenta i controlable.

Els experts de la Comissió Nacional de Salut xinesa es mostren esperançats per l’alt nombre de persones que s’han recuperat de la malaltia en els darrers dies i afirmen que la taxa de mortalitat del virus de la SARS era gairebé del 10% i, en canvi, la del coronavirus és de prop del 2%.

D’altra banda, l’equip mèdic de l’hospital Rajavithi de Bangkok (Tailàndia) han assegurat que tenen resultats positius en el tractament de casos severs de la malaltia quan han subministrat als pacients una combinació de medicaments per a la grip i per al VIH. Els resultats inicials conclouen que hi ha una gran millora després de 48 hores d’aplicar el tractament, amb un resultat negatiu de les proves després d’aquest tractament. En aquest sentit, el doctor Kriangska Atipornwanich ha afirmat: “Les perspectives són bones, però encara hem de fer més estudis per determinar que aquest pot ser un tractament estàndard.”

LES XIFRES

361
persones
han mort ja a la Xina com a conseqüència del coronavirus, 57 de les quals en les últimes 24 hores.
1.400
metges
militars atendran els pacients de coronavirus al nou hospital de Wuhan.
2
per cent
és la taxa de mortalitat del coronavirus, força inferior a la de la SARS, del 10%.

La pitjor jornada a les borses xineses en cinc anys

Les borses de Xangai i Shenzhen es van desplomar ahir, tancant amb caigudes del 7,72% i del 8,45%, respectivament, en el seu retorn després de l’Any Nou xinès. Una tornada que s’havia de produir el 31 de gener, però que s’ha ajornat precisament a causa del virus. La majoria d’empreses han donat festa o han obligat a treballar a casa, quan es pot, les plantilles almenys una setmana més. Els inversors temen l’impacte econòmic de la crisi causada per l’epidèmia. Malgrat ser la pitjor caiguda des del 2015, la borsa de Shenzen va demanar calma i, tot i considerar “inevitable l’impacte negatiu”, creu que “no canviarà la tendència de creixement a llarg termini de l’economia xinesa”. D’altra banda, l’hospital Huoshenshan, que s’ha construït en només deu dies a Wuhan per especialitzar-se a combatre el virus, ahir va entrar en funcionament. El centre ha esdevingut una injecció de propaganda governamental de lluita contra la malaltia. Té 1.000 llits i han enviat a 1.400 metges militars. Els mitjans xinesos asseguren que demà entrarà en funcionament un altre “hospital exprés” amb 1.300 llits més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona