Salut

Més proves PCR i el doble de ràpides, a Girona

Es fan als laboratoris de la multinacional farmacèutica Hipra d’Amer

Al laboratori de l’ICS se’n feien 150 i ara se’n poden fer entre 300 i 400 diàries

La regió sanitària de Girona ha duplicat el nombre de proves PCR que s’analitzen al dia gràcies a la cessió dels laboratoris de la multinacional farmacèutica Hipra d’Amer. Fins ara al laboratori clínic de l’ICS es podien processar cada dia unes 150 mostres, i des del 27 de març, que és quan es va començar a treballar als nous espais, se’n fan entre 300 i 400 diàries, amb la possibilitat de creixement en funció de la demanda. Actualment els laboratoris analitzen les proves dels hospitals Trueta, Santa Caterina, Palamós, Figueres, Olot i Campdevànol, així com també les d’altres centres de salut complementaris i d’atenció primària –Blanes i Calella es deriven a Barcelona.

La reducció en el temps d’espera per a l’obtenció dels resultats que determinen si hi ha o no presència de SARS-CoV-2 és important per als malats, però també és important per a la reincorporació de professionals sospitosos a la feina: mentre un treballador és sospitós s’ha de fer una PCR per comprovar si té Covid-19 o no. En el cas que sigui positiu ha d’estar-se aïllat a casa seva per evitar propagar el virus entre els pacients, seguint les indicacions de qualsevol persona positiva, mentre que si és negatiu es pot reincorporar al seu lloc de treball un cop estigui recuperat de la seva patologia.

Trasllat d’equipaments

Per dur a terme aquesta nova tasca, s’han traslladat als laboratoris d’Hipra, amb prop de 700 m² dotats de l’última tecnologia en diagnòstic per PCR, alguns equipaments de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), que també ha destinat professionals voluntaris, tant del seu Laboratori de Diagnòstic Genètic (LDG) com d’altres grups de recerca, per garantir que hi hagi prou personal, que s’encarreguen del processament de les mostres conjuntament amb un facultatiu especialista en biologia molecular de l’Institut Català de la Salut i el suport d’alguns tècnics d’Hipra. També s’ha ofert personal voluntari de la Universitat de Girona (UdG) i de les empreses emergents  de la demarcació de Girona GoodGut i Microbial. A més, Hipra s’encarrega del suport logístic al transport de les mostres, i per això ha organitzat un servei de transport per al trasllat periòdic de mostres inactivades des del laboratori clínic territorial ICS Girona, situat al parc hospitalari Martí i Julià de Salt, a les seves instal·lacions a Amer.

El processament de les mostres pel mètode de PCR que permet determinar la presència de la SARS-CoV-2, passa per la realització de tres passos: la inactivació de la mostra, l’extracció de l’àcid nucleic, i la seva amplificació per ser detectat.

Quan les mostres arriben al laboratori clínic territorial de l’ICS Girona, provinents de tots els centres de salut de la regió sanitària de Girona, es procedeix a fer la inactivació del virus, és a dir, fer que el virus deixi de ser infecciós. Aquest procés es fa íntegrament en aquest laboratori de l’ICS, que disposa d’una zona de biocontenció amb un espai de pressió negativa. Actualment participen en aquest procés un equip mixt de personal del laboratori territorial de Girona i de l’Idibgi, però aquesta feina serà assumida íntegrament pel laboratori territorial amb la incorporació de més personal.

Un cop fet aquest primer procés, a Hipra es fa l’extracció del material genètic del virus, l’RNA (àcid ribonucleic). El tercer pas és la detecció d’aquestes molècules mitjançant la seva amplificació. Per a això, la mostra es col·loca en un analitzador, que si detecta el RNA del virus provoca una reacció en cadena de “copiat”, que fa que a cada determinat període s’incrementi la quantitat d’aquesta molècula. Al cap d’una hora i mitja copiant-se, la quantitat d’RNA és prou gran com per poder determinar amb fiabilitat la presència del coronavirus SARS-CoV-2 a la mostra.

Amb la posada en joc dels laboratoris d’Hipra, el procés d’inactivació es continua fent als laboratoris de l’ICS al parc hospitalari Martí i Julià, on també es continuaran processant el 25% de les mostres.

LA XIFRA

700
metres quadrats
fa el laboratori d’Hipra adaptat amb l’última tecnologia per al diagnòstic per PCR.

LA FRASE

La reducció del temps és important per a la reincorporació de professionals sospitosos a la feina
Institut Català de la Salut a Girona

Hipra també ha fet donació de material

A més de cedir els seus espais, equipaments i professionals per fer front a la pandèmia, Hipra també ha fet una donació important de material de protecció individual per als professionals de l’hospital universitari de Girona Dr. Josep Trueta, el Santa Caterina de Salt i l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa. “Des de l’Institut Català de la Salut a Girona es vol agrair la predisposició i acompanyament tecnològic que ha rebut en tot moment d’Hipra”, comenten.

Hipra desenvolupa i comercialitza vacunes per a animals, alhora que proporciona serveis per a la prevenció i control de diverses malalties animals en explotacions ramaderes. Per al diagnòstic d’aquestes malalties, disposa de l’última tecnologia en anàlisi per PCR. Les mostres són tractades d’acord amb els protocols internacionals i amb les més estrictes mesures de seguretat de bioseguretat i biocontenció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona