Salut

Simón justifica la quarantena per als viatgers internacionals per la necessitat d’evitar casos importats

El director del centre de coordinació diu que no tindria sentit impedir la mobilitat interna i permetre que arribin viatgers via aèria sense control

Apunta que els nous indicadors que Sanitat demana a les CCAA són per “poder valorar la capacitat de detecció precoç”

Sobre la immunitat: “Els nivells detectats no són suficients per basar en això les esperances de control”

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha justificat aquest dimarts la quarantena establerta per als viatgers internacionals. Segons Simón, la mesura –publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE)- respon a la necessitat d’evitar casos importats. “No tindria sentit que un espanyol que viu a la península no es pugui traslladar a la seva segona residència a Balears, però una persona de l’estranger sí que ho pugui fer via aèria”, ha sentenciat en roda de premsa des de La Moncloa.

Segons Simón, l’evolució de l’epidèmia “està essent molt bona” però “això no implica que no existeixi risc” i fins i tot en el cas que a l’Estat s’elimini la transmissió local hi haurà risc d’importació de casos.

“Hem de fer un exercici de prevenció almenys durant el temps suficient per evitar el risc de casos importats”, ha afirmat Simón, perquè “si ara les persones que venen d’altres països poden començar a convertir-se en un dels majors riscs, podem entendre que és necessari que s’adoptin aquest tipus de mesures”.

En aquest sentit ha apuntat que cal normes per evitar “incongruències” perquè “no tindria sentit que un espanyol que viu a la península no es pugui traslladar a la seva segona residència a Balears, però una persona de l’estranger sí que ho pugui fer via aèria”.

Es tracta, segons Simón, d’una mesura “molt similar” a la d’altres països com França o Portugal.

Nous indicadors

Simón també ha explicat que l’ordre que demana a les CCAA informació diària i individual dels casos sospitosos i confirmats és per “poder valorar la capacitat de detecció precoç”. Segons Simón, serviran per “poder estar segurs que ho estem detectant tot i que ho estem detectant a temps” i, per això, s’han introduït els “nous indicadors”. “Van dirigits a la capacitat de detecció de persones amb simptomatologia compatible per lleu que sigui i la capacitat diagnostica d’aquestes persones”, ha dit en roda de premsa aquest dimarts. Simón ha afirmat que aquesta informació “més detallada” estarà llesta “en els pròxims dies”.

“La implementació de l’ordre no és instantània” perquè requereix una adaptació per part de les autonomies, ha explicat. Entre d’altres, cal adaptar les rutines de transmissió de dades i els sistemes informàtics d’atenció primària i hospitalària. Per això, aquesta setmana s seguirà mantenint la informació que es publicava fins ara.

“Quan la qualitat de la informació tingui l’exhaustivitat adequada passarem a informar amb els nous indicadors que estem preparant”, ha apuntat.

Estudis immunitat

El director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, diu que els estudis d’immunitat que s’han fet fins ara no revelen alts graus d’immunitat de grup i que, per tant, “no són suficients per basar en això les nostres esperances de control”. Simón ha anunciat que en els propers dies l’Institut Carlos III donarà a conèixer les dades preliminars de l’estudi de seroprevalença però que els que s’han fet en personal sanitari xifren en un màxim de l’11% la immunitat. “El control s’ha de seguir basant en les mesures de protecció personal, les mascaretes, la higiene i la distància social”, ha insistit.

Simón també ha admès que no és partidari d’establir la obligatorietat d’utilitzar mascaretes perquè hi ha col·lectius que no poden portar-la durant períodes perllongats. “Crec que hem d’incidit més en altres aspectes: la millor mascareta són dos metres de distància”, ha insistit.

No es pot deixar en mans de la immunitat de grup el control de la pandèmia. Simón ha dit que els estudis que tenen fins ara, centrats sobretot en el personal sanitari, no la xifren més enllà de l’11%. També ha dit que en els propers dos dies esperen tenir dades preliminars de l’estudi de seroprevalença que s’està fent a tots l’estat espanyol, però que amb les dades en mà no n’hi ha prou per “basar en això les nostres esperances de control”.

En aquest sentit, ha dit que cal que les mesures segueixin centrant-se en la higiene, les mesures d’autoprotecció i la distància interpersonal. “No és suficient perquè no tenim vacuna, tot i que és cert que la transmissió en el futur estarà més controlada perquè he posat mecanismes per reduir el risc de transmissió”, ha insistit.

Simón no és partidari de l’ús obligatori de mascaretes i ha dit que si es pretén aplicar, s’ha de “pensar bé perquè pot provocar problemes”. En relació a això, ha recordat que hi ha col·lectius (com les persones que tenen malalties cròniques o els que pateixen ansietat) que no poden portar-les durant un període perllongat de temps. “Ara és obligatori al transport públic i altament recomanable per sortir al carrer però hem d’incidir més en altres aspectes: la millor mascareta són els dos metres de distància”, ha remarcat.

A preguntes dels periodistes, Simón també s’ha referit a les mesures que s’han de prendre als avions. El responsable del Ministeri de Sanitat ha dit que l’ús de mascaretes pot reduir el risc de contagi però que els vols tenen una durada determinada que afavoreix la transmissió i que cal mantenir distàncies. “Si progressivament anem a una normalització del transport aeri, s’ha de garantir que els riscos es minimitzen”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La Champions ja és aquí!

Girona

Les quatre finques on hi ha la llavor de l’agricultura del futur

Pacs del Penedès
SOCIETAT

Amplien a tot Catalunya el voluntariat de suport a la reinserció d’agressors sexuals

BARCELONA
Equipaments

Badalona inverteix 245.000 euros per millorar l’històric edifici del conservatori

Badalona
Sant Jaume de Llierca

Memòria del maqui Joan Platé Vergés

Sant Jaume de Llierca
SERVEIS

Malgrat de Mar s’estrena en la zona verda amb una prova pilot

MALGRAT DE MAR
SERVEIS

Calella pagarà la neteja de grafits en parets i façanes de particulars

CALELLA

L’impost sobre les emissions de CO2 dels vehicles: fiscalitat verda per lluitar contra el canvi climàtic

Portu regala la Champions al Girona

Girona