Salut

Últimes mesures abans d’un nou confinament

El govern amplia a Barcelona, l’àrea metropolitana i la Noguera les limitacions de moviments per frenar la Covid-19

El jutge avala les mesures de la Generalitat, que entren en vigor avui

Colau critica la Generalitat i els alcaldes forcen una reunió amb Torra

O el govern té una carta amagada per guanyar la partida contra la Covid-19 o pinten bastos. L’evolució de la pandèmia de coronavirus ha entrat a la zona metropolitana de Barcelona en una fase d’expansió per contagi comunitari, que equival a dir que s’estén sense que les autoritats sanitàries puguin controlar les fonts originàries d’infecció, i aquesta situació, amb un increment constant del nombre de casos, ha portat a dictar, a proposta de Protecció Civil, mesures de restricció de moviments a la capital del país i la seva àrea d’influència. La mateixa situació d’alarma es viu a les comarques de Lleida, on s’han ampliat les restriccions ja vigents a diversos municipis del Segrià a la comarca de la Noguera, amb Balaguer de capital.

L’anunci de les noves mesures, pas previ a un confinament més dur del país, van ser presentades per la consellera Meritxell Budó com “l’última oportunitat” si no es vol tornar a un confinament dur de tota la població a casa seva. Ahir al vespre, el jutjat contenciós administratiu número 15 de Barcelona va ratificar íntegrament les mesures proposades pel govern. Això inclou la prohibició de reunions de més de deu persones, cosa a la qual s’oposava la fiscalia “per no estar suficientment justificada”. Les mesures entraran en vigor avui a les nou del matí i es podrien prorrogar segons les circumstàncies del moment.

La resolució de la Generalitat que fa tancar discoteques, bars nocturns, espais d’esport, parcs infantils, teatres, cinemes i parcs d’atraccions va ser rebuda amb corresponsabilitat per l’alcaldessa Ada Colau però contestada amb tota la severitat: “El govern arriba tard a l’àrea metropolitana. Ja va arribar tard a Lleida i ara arriba tard aquí”. Colau va reblar la visió crítica sobre el govern de la Generalitat reclamant-li més compromís i dedicació: “Espero que no llanci la tovallola”, va dir. La crítica de Colau venia fonamentada pel fet que la Generalitat ha fallat en l’organització d’un bon equip de rastreig per acotar tots els brots.

A l’entorn de Barcelona, els municipis afectats per les noves mesures contra la Covid-19 són Viladecans, el Prat, Sant Joan Despí, Sant Boi, Cornellà, Sant Just, Esplugues, l’Hospitalet, Montcada, Santa Coloma, Sant Adrià i Badalona. L’objectiu principal de les mesures és limitar les sortides fora de casa a les que siguin imprescindibles per tal de restringir els contactes entre persones als àmbits familiars o de convivència habitual. Es vol que sigui així perquè els nous contagis s’estan produint en el marc de trobades en ambient d’oci o relax, ja sigui a locals o domicilis particulars. És per això que es demana que la gent només surti al carrer per anar a treballar o a fer compres essencials, visitar el metge, fer tràmits o exàmens oficials o per causes de força major.

Tot i això, i com ja va passar en les primeres fases del desconfinament, es permet que bars i restaurants treballin, amb reducció d’aforament al 50% i una major separació a les terrasses, així com el comerç, que ho pot continuar fent sempre que sigui amb cita prèvia.

La consellera Alba Vergés va resumir l’objectiu de les mesures afirmant que “cal rebaixar la socialització”, i per aquest motiu es recomana que els habitants d’aquestes ciutats no es desplacin a segones residències. Aquesta serà una mesura de contenció del virus voluntària, ja que el conseller Miquel Buch va reconèixer que no hi ha prohibició expressa, i per tant els Mossos no podran fer tornar ningú a casa seva.

La frontera poc clara entre la prohibició o obligació i la recomanació va generar ahir dubtes, també en la mateixa consellera Vergés, que va reconèixer que “tot plegat genera incertesa” en un “context de complexitat horrorós”. Efectivament, genera incertesa el fet que per evitar aglomeracions s’hagi decidit suspendre el Sant Jordi de llibres que es volia fer el 23 de juliol amb l’ocupació a Barcelona del passeig de Gràcia, però a la vegada el festival Grec o el parc d’atraccions del Tibidabo, perquè es diu que compleixen totes les mesures higièniques i de control, podran continuar obrint.

Tant de desconcert va portar a última hora de la tarda d’ahir els alcaldes afectats pel decret de mesures restrictives a demanar formalment una reunió amb el president Quim Torra, que va ser acceptada ràpidament i es durà a terme aquest matí. La petició es va fer en el marc d’una trobada per coordinar què s’ha de fer a les platges, i en la qual, segons va dir Ada Colau, “van sorgir molts interrogants, molts dubtes i el desconcert dels alcaldes”, que van acabar forçant aquesta reunió amb Quim Torra.

Tot i les prohibicions d’activitats, els ajuntaments poden proposar excepcions que hauran de ser valorades per Protecció Civil. És per això que l’alcaldessa Ada Colau va indicar ahir que no hi ha d’haver inconvenients per tal que festivals de música que estan en marxa a Barcelona o sales de teatre que han reobert amb totes les garanties sanitàries, puguin continuar treballant.

L’objectiu de l’Ajuntament és mantenir oberts tants equipaments culturals com sigui possible, davant el temor que la ciutat entri en una fase de retrocés i perdi el poquíssim turisme que ha guanyat aquests dies.

El mateix desconcert de les administracions locals el viuen els empresaris de l’oci i la restauració, que ahir van acusar el govern de voler-los fer tancar per la porta de darrere restringint la seva activitat al 50% a l’interior. Des del gremi de restauració es considera que la nova situació pot ser una “trampa mortal” per a moltes empreses.

Mentrestant, els ciutadans va semblar que ahir feien poc cas a les recomanacions de no sortir de cap de setmana. A les vuit de la tarda, el web del Servei Català de Trànsit informava de retencions a vies de sortida de Barcelona, tant en direcció a les costes de Girona i Tarragona com a l’interior.

LES FRASES

Cal quedar-se a casa sempre que no sigui imprescindible. És l’última oportunitat que tenim
Meritxell Budó
consellera de presidència
Les restriccions poden ser una trampa per a un sector que ja està molt tocat des del confinament
Roger Torrent
gremi restauració barcelona
Hi ha una transmissió comunitària del virus. Cal abaixar la socialització
Alba Vergés
Consellera de salut
El govern ha fet tard arreu: al Segrià i l’àrea metropolitana. Ho diuen tots els alcaldes
Ada Colau
alcaldessa de barcelona
El confinament és el resultat de la incapacitat de rastrejar
Jaume Padrós
president col·legi de metges de barcelona
L’administració no s’ha sabut preparar a temps tan bé com seria desitjable
Antoni Trilla
cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic

Les AMPA rebran ajuda pel tancament dels menjadors

El Departament d’Educació destinarà 23,2 milions d’euros en ajudes per a les associacions de mares i pares d’alumnes que presten el servei de menjador escolar en centres educatius de titularitat pública o a les entitats contractades per les AMPA per fer-ho. D’aquesta manera vol compensar els danys i perjudicis que hagin sofert pel tancament dels menjadors escolars a causa de la Covid-19. Per accedir a la compensació s’ha obert una convocatòria per les AMPA que prestin de manera directa amb mitjans propis el servei de menjador escolar.

Un 30% dels sospitosos als quals s’ha fet test, positius

L’Institut Català de la Salut (ICS) està fent un cribratge massiu d’anticossos mitjançant tests ràpids en pacients sospitosos de diagnòstic de la Covid-19 no confirmats, els primers resultats dels quals indiquen que un 30% han passat la malaltia i han generat anticossos. Així ho va informar ahir l’ICS en un comunicat, en què va assegurar que des de l’última setmana de juny passat fins avui ha fet 6.377 tests ràpids en el marc de l’estudi. Aquest cribratge permetrà saber l’estat immunològic d’aquestes persones, i els resultats s’incorporaran a la seva història clínica.

L’hospital Vall d’Hebron limita avui l’accés al centre

L’hospital Vall d’Hebron limitarà a partir d’avui l’accés al centre hospitalari, tot i que ha remarcat que pel que fa a ells la situació està “controlada”. Segons el centre, han arribat “molt pocs casos nous” en els últims dies però hi ha un augment del nombre de contagis a Catalunya, i en particular a Barcelona, que els fa prendre aquestes mesures. L’objectiu és evitar possibles nous focus i continuar amb l’estratègia de prevenció seguida des de l’inici de la pandèmia. En el cas de pacients Covid-19, no estaran permesos els acompanyants i per a la resta hi haurà limitacions.

Un acomiadament en l’estat d’alarma, nul

El jutjat social número 3 de Sabadell ha declarat nul l’acomiadament d’una treballadora de l’empresa Bimbo Donuts Iberia, fet durant l’estat d’alarma decretat pel govern. La sentència obliga la firma a readmetre l’empleada, de 65 anys, que va ser acomiadada el 28 de març.

Vinculen el tancament de Vilafruns a la Covid

La multinacional israeliana ICL tancarà definitivament “per motius econòmics” la mina de Vilafruns (Sallent), on treballen 400 persones de plantilla i subcontractats. Vinculen el tancament –no funciona des dels dos accidents mortals– a la falta d’inversió per la Covid-19.

L’hospital de Tortosa, aïllat per coronavirus

Salut va aïllar ahir l’hospital de la Santa Creu de Tortosa en confirmar-se sis casos de Covid-19. Tres són treballadors, que s’han posat en quarantena, i els altres són residents. Ahir mateix es van començar a fer proves PCR a professionals, residents i a les monges del convent.

El Saló Nàutic es farà a l’octubre, però del 2021

El Saló Nàutic Internacional de Barcelona, que tenia previst celebrar-se aquest octubre organitzat per Fira de Barcelona, ha decidit posposar la seva edició al mateix mes del 2021 a causa de la pandèmia de coronavirus. L’edició passada va tenir 55.000 visitants.

La parella d’Ada Colau se’n va de cap de setmana

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va deixar entendre ahir, durant la roda de premsa en què explicava el confinament de Barcelona i demanava a la gent que no sortís, que Adrià Alemany, la seva parella, se n’ha anat de cap de setmana fora de la ciutat amb els seus fills.

El rebrot fa recular el rei Felip VI

Felip VI visitarà dilluns Santa Maria de Poblet però ajorna l’agenda que tenia prevista a Barcelona per la situació sanitària. Fonts del Palau de la Zarzuela van explicar a l’agència ACN que el monarca només farà una part de les visites que tenia previstes a Catalunya per al dilluns 20 de juliol, després que el govern ha endurit el confinament a la capital catalana. El cap d’estat tenia programades visites al Cercle d’Economia, a la Sagrada Família i al Barcelona Supercomputing Center, però finalment ho ajorna i només mantindrà la visita a Poblet. El president Quim Torra havia enviat una carta al monarca advertint-lo de les restriccions que s’han dictat a Catalunya i que tenen com a objectiu evitar les aglomeracions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.