Salut

Ampli seguiment en el primer cribratge escolar, a Manlleu

Es comencen a desplegar els equips mòbils per fer les proves PCR a escoles i residències de les comarques gironines on hi hagi un cas positiu

13.579 alumnes i professionals, aïllats a tot el país

Ahir van començar a l’escola Puig-Agut de Manlleu les primeres proves PCR de les 500.000 que la Generalitat té previst fer en els dos mesos vinents a l’entorn educatiu. El cribratge forma part de l’estratègia del Departament de Salut de fer proves massives als centres educatius a la recerca d’asimptomàtics, ja que “l’escola és un entorn privilegiat perquè reflecteix l’impacte de la pandèmia a l’entorn”, segons va afirmar el secretari general de Salut, Marc Ramentol, dimecres passat. En aquest sentit, a Manlleu s’ha detectat en els últims dies un alt risc de rebrot. El risc era ahir de 982 punts –al conjunt de Catalunya és de 206 punts–, més del doble que la setmana anterior.

El cribratge a l’escola Puig-Agut va tenir un ampli seguiment, ja que un 87% dels alumnes van rebre autorització de les seves famílies per sotmetre’s a la prova PCR. Es van fer unes 400 proves a alumnes i professionals, en un teatre proper a l’escola, on els alumnes acudien separats en els seus grups classe i acompanyats dels seus tutors.

Dimarts continuaran els cribratges a l’escola Barrufet –de Barcelona–, l’escola Joaquim Ruyra i l’institut Eduard Fontserè. Aquests dos últims centres són al barri de la Florida, a l’Hospitalet, on Salut no descarta fer més cribratges als centres educatius perquè, com va reconèixer Ramentol, és una zona on està costant que baixi la incidència de la Covid-19.

Els diferents cribratges poblacionals que s’han fet fins ara mostren queen els menors de 16 anys el percentatge de positius és lleugerament menor que en els adults. Un 6% de les16.259 proves fetes a la població en edat pediàtrica han donat positiu, un punt i mig menys que en la població de més de 15 anys. Ramentol va valorar positivament aquesta taxa perquè, segons l’Organització Mundial de la Salut, un percentatge inferior al 5% “transmet un cert control de la pandèmia”, va dir.

Ahir, el nombre de positius a les escoles i instituts catalans era de 1.325, fet que ha provocat el confinament de 13.579 alumnes i professionals i la quarantena de 694 grups. Tres centres continuen tancats. Es tracta de les escoles bressol Gràcia i Petit Montessori de Barcelona i la llar d’infants Bambarol, a Almenar, municipi del Segrià on es va fer un cribratge poblacional després d’haver detectat positius en diverses escoles.

El Departament de Salut va començar ahir a desplegar a les comarques gironines els primers equips mòbils per fer proves PCR en aquelles classes o centres residencials on hi ha hagut algun cas positiu de Covid-19. Es tracta de nou equips formats per 33 professionals sanitaris –en cadascun hi ha una infermera, dues tècniques de cures auxiliars i, en alguns casos, un administratiu– que estaran completament operatius l’1 d’octubre i que són coordinats per l’ACUT (atenció continuada i urgent territorial) situat al centre Güell de Girona. Segons expliquen des de Salut, amb aquests equips es vol agilitzar la presa de mostres i descongestionar l’atenció primària. La primera actuació dels nous equips mòbils va ser ahir a l’escola Bell-lloc de Girona, on es van prendre mostres a 20 alumnes de primer de batxillerat després que dimarts es detectés un cas.

“La presa de mostres és molt àgil, i des d’ahir encara més, perquè hem començat a posar en funcionament la tècnica del frotis nasal –en comptes del frotis nasofaringi–, que és molt més senzilla i molt menys molesta i segurament més ràpida perquè no implica tantes explicacions ni haver de fer tanta preparació amb el nen”, explicava ahir Ester Fages, directora de l’ACUT. Fages explicava que aquests equips s’activaran un cop el servei de vigilància epidemiològica els avisi per anar a fer un cribratge allà on s’hagi detectat un cas positiu, en una classe d’una determinada escola o centre residencial –des de residències d’avis fins a centres penitenciaris, pisos d’acollida o centres de discapacitats intel·lectuals–. Llavors, en el cas de les escoles, el protocol sempre implicarà, per exemple, rebre la llista dels alumnes a qui s’ha de fer la prova, que tinguin l’autorització dels pares o tutors, fer les peticions d’analítiques i sortir amb tot l’equipament necessari cap al centre, inclosos els equips de protecció individual (EPI). Habitualment, això implicarà un procés de 24 hores fins que es fa la prova i, un cop feta, 24 hores més per saber el resultat. En cas que els resultats donin algun nou positiu, s’ampliaran les proves a la corona de contactes, explicava Fages.

Comoditat i flexibilitat

El director de l’escola Bell-lloc, Ignasi Canals, explicava ahir que era molt més còmode per al centre i les famílies que es desplaci un equip fins allà a fer les proves, però que també dona més “serenitat i tranquil·litat” a tothom.

A banda de l’escola Bell-lloc, l’equip mòbil també va ser ahir a dues escoles més i una residència de la zona de Girona i Salt, que són les poblacions on actualment es registren més casos de Covid-19.

Segons Salut, encara que els equips estiguin situats en una zona, seran flexibles i es podran desplaçar segons les necessitats del moment. Per distribució territorial, hi haurà un equip mòbil al CAP Garrotxa d’Olot per donar cobertura a tota la Garrotxa i el Ripollès, un al CAP Banyoles per gestionar els centres del Pla de l’Estany, un a Figueres per a la zona de l’Alt Empordà, dos al Güell per donar sortida a les necessitats de Girona, Salt, Sarrià de Ter, Celrà i Cassà de la Selva, un a Sant Feliu de Guíxols per als centres del Baix Empordà, un al CAP de Santa Coloma de Farners per als centres de la Selva interior, un a Blanes per a la Selva marítima i Tordera, i un altre equip a Canet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.