Vergés alerta que els llindars establerts per Sanitat són “altíssims i escandalosos”
Afirma que Catalunya intervé molt abans i que el consell interterritorial ha esdevingut “un circ”
Salut constata que les escoles no han amplificat el virus
La consellera de Salut, Alba Vergés, es va mostrar ahir “decebuda, trista i preocupada” davant la falta de voluntat de Madrid per contenir l’avanç del coronavirus a la comunitat. La reunió interterritorial d’ahir, que va definir com “un circ”, va imposar uns llindars de control que resulten “altíssims i escandalosos per al bon control de l’epidèmia”, segons els estàndards que s’apliquen a Catalunya.
Vergés defensa que aquí s’intervé molt abans i creu que aquest nou protocol de Sanitat, “paper mullat perquè la Comunitat de Madrid no el vol aplicar”, pot generar confusió: “Es pot creure que fins a arribar a una incidència de 500 casos estem bé, quan a Barcelona en teníem 96 quan vam començar a prendre mesures al juliol.”
La consellera demana a Madrid que actuï d’una vegada perquè “va tard i posa en perill la salut pública” i recomana als catalans que, si poden evitar-ho, no viatgin a la capital de l’Estat.
Dues setmanes i mitja després de l’inici de les classes, la situació epidemiològica al país no ha canviat gaire i el Departament de Salut considera provat que “les escoles no s’estan comportant com a amplificadors del contagi de coronavirus”, segons confirma el secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol. Des del 14 de setembre, s’han fet 35.000 proves PCR en l’entorn escolar i, entre els positius detectats, la gran majoria (un 87%) van ser l’únic cas diagnosticat al grup estable. Segons Ramentol, aquests resultats avalen l’estratègia d’obertura dels centres, perquè es demostra que no són una font de contagis. Salut, però, no veu encara les condicions epidemiològiques per alliberar els alumnes de més de 6 anys de l’ús de la mascareta durant tota la jornada escolar. Sí que es treballa, en canvi, en un protocol per “concretar” i “adaptar” les activitats extraescolars i les sortides del centre, que previsiblement serà aprovat aquesta setmana pel Procicat.
Justament, aquest organisme ha aprovat noves mesures restrictives per a Vic i Manlleu (Osona) i la pròrroga de les ja vigents a Barcelona, la seva àrea metropolitana, Girona, Salt i diversos municipis de la Noguera. Per contra, les mesures a Reus s’aixecaran aquesta mitjanit.
Pel que fa a l’evolució dels contagis al país, les dades epidemiològiques continuen a la baixa. La velocitat de reproducció s’ha situat en 0,90 i el risc de rebrot ha caigut a 154, però continua sent alt. Amb tot, les darreres 24 hores s’han notificat 14 defuncions per Covid. Al conjunt del país hi ha 802 pacients hospitalitzats, dels quals 140 són a l’UCI.
Els municipis amb més risc són Canet de Mar (EPG de 1.210), Manlleu (1.068), Puigcerdà (923), Tortosa (770), Balaguer (692), Salt (670), Vic (602), Girona (433), Canovelles (373), Banyoles (367), Viladecans (348) i Amposta (343). Barcelona està per sota de la mitjana del país.
LA FRASE
Els MIR ‘enterren’ la seva formació
Centenars de metges interns residents (MIR) van escenificar ahir a la plaça de Sant Jaume, en el sisè dia de vaga, l’enterrament figurat de la formació dels futurs facultatius. Segons el sindicat Metges de Catalunya, que convoca la protesta en demanda de millores laborals, retributives i formatives, el 90% dels MIR dels centres d’atenció primària i de la xarxa d’hospitals públics i concertats del país va secundar la vaga, que es mantindrà avui amb una protesta davant del Parlament. “D’aplaudiments no se’n viu, no es descansa i no se n’aprèn. Condicions dignes ara!”, deia una de les pancartes que duien.