Salut

Un estudi revela els beneficis del busseig per a la salut

És el resultat d’un treball realitzat en el marc de la càtedra Oceans de Roses

En l’estudi hi van participar més de 250 persones que practiquen l’activitat aquàtica en zones com el cap de Creus

Bussejar comporta efectes beneficiosos per a la salut mental de les persones, com també ho comporta el fet de passar una estona a la platja. Si bé no hi ha diferències significatives entre els dos grups (és a dir, cap dels dos és “millor” que l’altre), s’ha observat que en aquells participants que prenien medicació de manera regular perquè tenien alguna malaltia crònica, els efectes beneficiosos de les dues activitats per a la seva salut mental són superiors a la resta de participants (que no prenien cap medicació).

Aquesta és una de les conclusions que planteja un estudi de la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG i Isglobal. Pels autors d’aquest treball, representa, doncs, un primer pas per tal d’avaluar els efectes beneficiosos que té el busseig per a la salut mental de les persones, i és especialment interessant efectuar futurs estudis en aquella gent que té una malaltia crònica.

En l’estudi hi van contribuir més de 250 participants entre els anys 2018 i 2019. A bord de diversos vaixells de busseig, els participants van respondre uns qüestionaris que van permetre valorar, mitjançant diferents preguntes estandarditzades, la salut mental dels participants abans i després de realitzar l’activitat de busseig en un medi marí d’alt valor ecològic i paisatgístic com és el del Parc Natural del Cap de Creus. Els resultats dels qüestionaris es van comparar amb els de participants que, en comptes de bussejar, estaven un temps a la platja.

L’objectiu final d’aquest treballs és generar nous coneixements que permetin entendre els mecanismes pels quals les activitats dins o vora el mar poden contribuir a millorar la salut mental de les persones. Segons els promotors del treball, la majoria d’estudis realitzats fins ara s’havien centrat en els beneficis de viure prop del mar, o visitar la costa però es desconeixien els efectes del contacte directe amb l’aigua, sobretot amb relació a la pràctica d’activitats esportives al mar.

Activitats al mar sostenibles i saludables

Els resultats d’aquest estudi formen part d’una tesi doctoral efectuada per Arnau Carreño del grup de recerca SeaHealth de la UdG i han estat publicats recentment a una revista científica de prestigi internacional. El projecte ha estat finançat per la Càtedra Oceans i Salut Humana de la UdG, amb Roses i l’Ajuntament de Tossa de Mar. Un dels objectius és impulsar activitats al mar sostenibles i saludables, amb la implicació d’administracions relacionades amb el mar i gremis com els de pescadors i peixaters.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.