Salut

La pandèmia es desboca de nou a les portes de Nadal

La velocitat de contagi es dispara de 0,94 a 1,11 en només un dia i Salut admet que les previsions a curt termini “no són bones”

El govern es dona tres dies de marge per revisar els plans si es confirma el canvi de tendència

La tan temuda tercera onada de la pandèmia ja ha deixat de ser una amenaça més o menys difusa i s’ha convertit en una perspectiva gairebé inevitable a parer dels experts. I això és així essencialment per la tossuderia de les xifres sanitàries, que en les darreres hores no han fet sinó evolucionar a pitjor a Catalunya, quan encara no s’ha entrat de ple en les festes de Nadal, un període de l’any en què es multipliquen les conductes de risc com ara les trobades socials.

De tots els indicadors, un dels que més es tenen en compte és el de la velocitat de propagació del coronavirus, que ahir es va situar en 1,11, quan el dia abans tot just estava en 0,94. Aquest repunt amoïna especialment, ja que quan aquest valor és superior a 1 –i aquí feia setmanes que això no era així–, el manual no escrit de contenció de la Covid recomana prendre mesures ja reactives. Pel que fa al nombre d’ingressats a les UCI dels hospitals, una altra dada de referència clau, ahir es va elevar a 351, set més que la vigília, mentre que el risc de rebrot, un valor que mesura l’índex de creixement potencial de la pandèmia, també s’ha incrementat en 38 punts: ha passat de 181 a 219 en tot just 24 hores de marge. Segons un estudi elaborat el mes passat impulsat pel Ministeri de Sanitat i l’Institut Carles III, l’11,6% dels catalans ja han generat anticossos –el 9,9% al conjunt de l’Estat.

Pels epidemiòlegs, les dades adverses revelen que, molt possiblement, ja es comencen a notar els efectes del pont de la Puríssima, quan es van poder veure imatges d’aglomeracions en grans artèries comercials. La consellera de Salut, Alba Vergés, de visita ahir a Tremp, no va voler establir una relació de causa-efecte en aquest sentit, tot i que sí que va admetre que seguia “amb preocupació” l’evolució de la situació. De cara als dies o setmanes més immediats, també va reconèixer que no s’espera que hi hagi un descens, ni tan sols una estabilització, en la propagació del virus –“les previsions no són bones”– i alhora va demanar prudència abans d’adoptar mesures com ara un nou enduriment de les restriccions: “Fa pocs dies d’aquest canvi de tendència i cal veure com s’acaba concretant”, va reflexionar, tot i que també hi va afegir que, si l’escenari no millora, s’intervindrà. “Si hem de fer alguna cosa, ho direm quan la feina estigui feta, però no abans”, va reblar la consellera.

La portaveu del govern, Meritxell Budó, sí que veu una probable relació directa entre les imatges d’aglomeracions del pont i l’augment de la velocitat de transmissió del virus. La també consellera de la Presidència va admetre que “les dades s’estan complicant” i demanava un marge de dos o tres dies per comprovar si es confirma el canvi de tendència que assenyalen les dades abans d’anunciar ajustos en el pla dissenyat per a les festes nadalenques. “Hi haurà Nadal, però segons les dades que hi hagi es durà a terme amb unes mesures o unes altres”, va advertir. Si finalment cal introduir canvis en el pla, la previsió és que s’expliquin abans que finalitzi aquesta setmana.

Budó va constatar que ara per ara els indicadors epidemiològics no permeten avançar de tram –actualment tot el país està en la fase 1, si bé s’han flexibilitzat algunes mesures– i, per tant, no es podrà incrementar, per exemple, el límit del 30% de l’aforament a l’interior de bars i restaurants. En la seva compareixença setmanal posterior a la reunió del consell executiu, la portaveu va obrir la porta a la possibilitat d’una reobertura asimètrica, és a dir, que els territoris que registrin unes dades més bones passin de fase, però la resta, no. Tots aquests escenaris dependran, és clar, de l’evolució de la famosa Rt (velocitat de propagació), del nombre de nous infectats i de la quantitat de persones ingressades a les UCI.

Consumir als bars

Malgrat l’incipient canvi de tendència, la consellera va animar a dinamitzar el sector de la restauració: “No hi ha res que faci pensar que no puguem anar a bars i restaurants a consumir.” Mentrestant, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ara president en funcions, demanava via Twitter la col·laboració de la ciutadania per reduir l’activitat social que sigui “prescindible”.

El que sí que es preveu és que aquest cap de setmana (inclòs el divendres) el confinament perimetral municipal passi a ser comarcal. En el cas de l’Alt Urgell, el govern compta a poder-hi incloure Andorra d’acord amb la realitat transfronterera, pendent, però, de la intercessió dels ministeris de l’Interior i d’Afers Estrangers.

LES FRASES

Les dades no són bones. Demanem col·laboració: cal que reduïm tota activitat social prescindible
Pere Aragonès
Vicepresident de la Generalitat
Les previsions no són bones. Si hem d’actuar ho farem, com hem fet al llarg de la pandèmia
Alba Vergés
consellera de salut
Hem d’esperar dos o tres dies per veure si es confirma el canvi de tendència que observem
Meritxell Budó
consellera de la Presidència

Salut defensa l’actuació a la residència de Tremp

La consellera de Salut, Alba Vergés, va defensar ahir des de Tremp l’actuació de la Generalitat en el cas de la residència Fiella de gent gran d’aquest municipi, on ja han mort 55 ancians arran d’un brot de coronavirus. Segons Vergés, el dia 20 de novembre, l’endemà que es detectés el primer positiu en una treballadora del centre, ja es va fer un cribratge a tot el personal, així com als residents. Vuit dies després, el 28, es va intervenir el centre i es van contractar 22 persones de suport a la plantilla. Pel que fa al possible incompliment dels protocols per part de l’antiga direcció de la residència, la consellera va dir que escatir-ho és competència del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a través de l’expedient sancionador que ja té obert. Alhora, però, sí que va admetre que des del mes de juliol passat no es feia una revisió exhaustiva d’aquest equipament. “Podem fer autocrítica sobre el que ha passat, però el que ens cal ara és poder actuar”, hi va afegir. Amb relació a la petició d’informació de la fiscalia de Lleida, Vergés va assegurar que hi col·laboraran i que hi enviaran “totes les dades” que els siguin requerides al llarg d’aquesta setmana. Fins ahir, 55 avis de la residència han mort per la Covid-19, tres han mort per altres circumstàncies i hi ha 25 usuaris positius de coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona