Salut

La UE amplia l’arsenal de vacunes contra la Covid-19

Brussel·les duplica la compra a Pfizer, però reclama que els estats facin més esforços per vacunar

El vaccí d’Oxford podria ser el tercer a obtenir l’aval del regulador, a finals d’aquest mes de gener

La Unió Europea es rearma amb un arsenal ampliat de vacunes contra la Covid-19 per frenar les crítiques rebudes sobre la lentitud de la vacunació en plena emergència sanitària. Brussel·les va tornar ahir a treure la cartera i va anunciar que duplicarà la compra de dosis a Pfizer-BioNTech. A més, espera disposar, a partir del mes de febrer, d’un tercer vaccí aprovat pels experts, el d’Oxford-AstraZeneca. A canvi, exigeix als estats que s’escarrassin més sobre el terreny per administrar les vacunes als grups de risc.

Mentre que a Israel ja han vacunat gairebé el 20% de la població i al Regne Unit i als Estats Units prop del 2%, la gran majoria dels països europeus no han posat la primera dosi ni tan sols a un 1% dels ciutadans. Segons dades recollides per un grup investigador d’Oxford, Dinamarca (1,43%), Itàlia (0,68%) i Eslovènia (0,59%) estan al capdavant en el procés d’immunització a la UE, però els grans estats com l’alemany (0,5%), l’espanyol (0,44%) i el francès (0,07%) encara se situen en una fase molt incipient.

En un intent per accelerar la maquinària, Brussel·les va tancar ahir un nou acord amb les farmacèutiques Pfizer i BioNTech per adquirir 300 milions més de dosis, que s’afegeixen als 300 milions ja adquirits. No arribaran totes de cop; de fet, només 75 milions de les addicionals es distribuiran entre gener i març. La resta es repartiran a partir de l’abril. La Comissió Europea també ha iniciat converses amb Moderna, l’altra companyia que té una vacuna aprovada en el mercat europeu, per veure si poden ampliar la compra inicial de 160 milions de dosis.

Amb aquest moviment, Brussel·les marca terreny per deixar clar que la compra de vacunes a la UE es fa de manera centralitzada. “Cap estat ho pot negociar en paral·lel”, va remarcar ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. Un avís entre línies als seus companys alemanys, que ja havien iniciat converses per separat en aquests últims dies amb les farmacèutiques per adquirir més dosis.

A banda de l’augment immediat de la munició per vacunar, l’Agència Europea del Medicament va avançar ahir que podria avalar una tercera vacuna a finals de gener, la d’Oxford-AstraZeneca. Una possibilitat que dona esperances al club europeu per diversificar els seus proveïdors de cara al febrer i reforçar així el subministrament de vacunes. Amb els contractes de compra que té amb les tres aliances farmacèutiques, la UE pot vacunar de sobres tota la població.

Ara bé, com ja va avisar l’executiu europeu a principis de setmana, ara mateix el problema no és que estiguin garantides sobre el paper, sinó que arribin a temps als hospitals i centres sanitaris. També que hi hagi suficient personal format i material mèdic per poder injectar les dosis als ciutadans.

Per això, Brussel·les va fer ahir un toc d’atenció a les capitals perquè espavilin a l’hora de posar les vacunes. És competència dels estats, i la Comissió Europea només pot pressionar els governs i assistir-los amb finançament i suport tècnic. “Cal intensificar els esforços i augmentar ràpidament el nombre de vacunats”, va alertar ahir Von der Leyen en una roda de premsa per apaivagar les crítiques.

Tanmateix, l’alemanya va voler excusar els dirigents europeus per no ferir sensibilitats, assegurant que estan fent “tot el que poden” per superar les dificultats logístiques: “Tots els inicis són difícils.” En qualsevol cas, Brussel·les tampoc les té totes, ara que s’aproxima una “primavera difícil”, per la lenta vacunació i el repunt del nombre de contagis de la Covid-19. El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (l’ECDC, d’acord amb la sigla en anglès) ja està supervisant el ritme dels diversos sistemes sanitaris a l’hora d’administrar la vacuna.

LA FRASE

Cal intensificar els esforços i augmentar ràpidament el nombre de vacunats
Ursula von der Leyen
Presidenta de la comissió europea

Itàlia confinarà perimetralment cinc regions

El govern italià ha decretat el confinament perimetral del 10 al 15 de gener a les regions de l’Emília-Romanya, la Llombardia i el Vèneto, així com a Calàbria i Sicília, per la pujada del nombre de contagis.

Quarantena a Grècia per als que hi arribin en avió

Grècia va endurir des d’ahir les restriccions d’entrada per via aèria al país i obliga tots els passatgers a sotmetre’s a una quarantena de set dies que estarà vigent fins al dijous 21 de gener.

Bolsonaro diu que, tot i les morts, la vida continua

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, va lamentar el balanç de 200.000 morts al país, però va dir que “la vida continua”, i va tornar a criticar les mesures de confinament adoptades pels estats.

Les Canàries prorroguen les proves als viatgers

La conselleria de Sanitat de les Canàries ha prorrogat fins al dia 17 els cribratges per frenar la transmissió de la Covid amb proves als passatgers procedents de la resta de l’Estat per via aèria i marítima.

L’alcalde de Londres decreta l’estat d’incidència greu

L’alcalde de Londres, Sadiq Khan, va declarar ahir l’estat d’incidència greu a la capital britànica per la ràpida propagació de la Covid, que amenaça de situar els hospitals al límit de la seva capacitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.