Salut

Nou projecte per tornar l’economia a nivells prepandèmics

La prova pilot ‘Obrim Girona’ té com a objectiu que es puguin celebrar esdeveniments de tot tipus amb aforaments importants

Consisteix en un passi digital que confirma que els assistents als actes estan lliures de Covid-19

El projecte Obrir Girona, que es va donar a conèixer dijous, ha de permetre dinamitzar i tornar l’economia a l’època d’abans de la pandèmia “com més aviat millor” i “tornar a fer vida tots plegats”. És un projecte pilot, únic a l’Estat, de Girona i que té com a objectiu que es puguin celebrar esdeveniments públics de tot tipus amb aforaments importants utilitzant un passi digital que confirmi que els assistents estan lliures de Covid-19. El projecte, que es desenvoluparà a la ciutat de Girona durant l’última setmana de febrer i al mes de març i que no només vol ser un referent a l’Estat espanyol sinó també a tot el món, està impulsat pel Centre Blockchain de Catalunya (CBCat) –participat per l’Ajuntament de Girona, la UdG, les cambres de Comerç de Barcelona i Girona i la Generalitat.

Obrir Girona es va començar a gestar fa unes tres setmanes, segons va assegurar ahir el president del CBCat, Quirze Salomó, amb “una parlada” entre l’expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona Joan Canadell i representants de la Generalitat. De moment, encara no s’han fet públics els esdeveniments que es duran a terme i, segons Salomó, la ciutat es convertirà en un espai de proves on es permeti modificar la regulació però sempre amb el vistiplau de les autoritats sanitàries. I s’ha triat Girona per a la prova pilot perquè, segons Salomó, és un marc ideal perquè “és una ciutat petitona però que té de tot com una gran ciutat”.

Obrir Girona “és una app desenvolupada per una companyia de Singapur que permet que les dades dels usuaris “quedin al seu mòbil” i que “no hi hagi problemes de privacitat, perquè les dades no es belluguen”.

En la presentació del projecte que es va fer ahir a l’Auditori de La Mercè de Girona, hi va ser present el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, que va comentar que aquest és un projecte “amb ADN català” i en el qual es conjuguen tres drets molt importants: el dret a guanyar-se la vida, el dret a la salut i el que incorpora el blockchain, que és “el dret a la privacitat”. “En aquest món digital, en què tot està connectat, hem de tenir molt present que és un dret fonamental garantir la privacitat de les persones en la seva activitat diària. La nostra societat no pot permetre aquell concepte del gran germà en què l’estat ho vigila tot com passa a altres països”, va dir el conseller, que va confirmar que el projecte ha de servir per “mantenir l’activitat econòmica i a la vegada garantir la seguretat de les persones”.

En aquest projecte també hi col·labora el Col·legi de Farmacèutics. Les farmàcies seran les encarregades d’introduir a l’aplicació les dades que han de confirmar que la persona no està contagiada. Però encara no és clar com es farà tot. I així ho va confirmar ahir la presidenta del Col·legi de Farmacèutics de Girona, Núria Alexandre, que va dir que la setmana vinent, “amb la màxima rapidesa”, es treballarà la part del projecte científic per determinar com han de ser els tests, en quines condicions s’han de fer i com es recolliran les mostres. Segons Alexandre, el col·legi vol proposar que es faci un test abans de cada esdeveniment i un test després per poder fer un seguiment en el cas que hi hagi hagut contagis.

Les cambres de Comerç de Barcelona i Girona també van ser presents a l’acte, així com el secretari general de la Cambra de Comerç Internacional, John Denton, que va comentar que un passi digital podria ser clau per reactivar l’economia i que si el projecte funciona es podria estendre al món.

La presidenta en funcions de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mònica Roca, va reconèixer que una app com Obrir Girona marcarà un abans i un després a la ciutat en termes de pandèmia i que la tecnologia blockchain és una tecnologia que s’ha de posar al servei de les persones. En aquest sentit, el president de la Cambra de Girona, Jaume Fàbrega, va assenyalar que aquesta app ha de portar esperança i felicitat a la població.

Representants del sectors de l’hostaleria, el turisme, el comerç, la cultura i l’esport veuen aquest projecte com una gran oportunitat.

LES FRASES

El projecte ha de servir per mantenir l’activitat econòmica i garantir la seguretat de les persones
Jordi Puigneró
CONSELLER DE POLÍTIQUES DIGITALS
Girona és el marc ideal per fer el projecte perquè es petitona i té de tot com una gran ciutat
Quirze Salomó
PRESIDENT DEL CBCat

Carnestoltes de Sitges, només virtual

El carnestoltes de Sitges tindrà un format únicament virtual després que el Procicat ha desestimat la proposta municipal que combinava actes en línia amb uns altres de presencials amb aforament limitat. La proposta de l’Ajuntament era celebrar els actes presencials a diferents barris i allunyats de la localitat.

Un trasllat indegut afecta unes 150 dosis de Moderna

El Departament de Salut ha immobilitzat unes 150 dosis de la vacuna de Moderna perquè es van traslladar de l’hospital de Mataró al de Badalona, malgrat que no està indicat que aquest tipus de vaccí es mogui un cop ha estat distribuït perquè, un cop s’ha descongelat, és molt inestable. La decisió de traslladar aquestes dosis s’hauria pres amb la intenció d’aprofitar-les en un altre centre, però sense consultar-ho abans amb Salut Pública. D’aquí que s’hagin immobilitzat les dosis i que Josep Maria Argimon remarqui que “no es poden perdre d’aquesta manera”. Segons Salut, ahir se’n van administrar unes 15.000.

Catalunya supera el llindar de les 19.000 morts

Catalunya ja acumula 19.048 morts per Covid des de l’inici de la pandèmia, després dels 113 comunicats ahir. El volum de decessos continua creixent, encara que altres indicadors milloren. Els hospitals tornen a rebaixar la xifra d’hospitalitzats (ara són 2.881), cosa que confirma que s’ha passat el pic de la tercera onada, però la tensió a les UCI continua a l’alça. Ara hi ha 718 pacients greus, una dotzena més que ahir. Pel que fa als indicadors de transmissió del virus, ja fa dotze dies que evolucionen de manera favorable, encara que amb una davallada més suau que en les dues onades precedents.

Argimon vol mantenir la majoria de les restriccions

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, és partidari de mantenir “el gruix” de les mesures restrictives més enllà del 7 de febrer. Creu que la pressió als hospitals i l’amenaça de la nova variant britànica no permeten aixecar el confinament municipal, el toc de queda nocturn ni les limitacions al comerç i la restauració, però en canvi sí que es podria estudiar la reobertura d’alguna altra activitat. Això, en tot cas, ho determinarà el Procicat la setmana vinent, abans no expirin les restriccions actuals i en funció de com evolucionin els diferents marcadors de la pandèmia. De fet, Argimon tampoc no descarta que, si la incidència de la soca britànica es dispara, s’hagin de prendre mesures “més dures”. De moment, es manté una tendència a la baixa dels contagis, “a un ritme lent”.

En relació amb el debat sobre l’eficàcia dels diferents tipus de mascaretes, els informes demanats per Salut a diferents serveis de prevenció conclouen que se’n poden fer servir de roba sempre que hagin estat homologades i duguin el logo de la Comissió Europea. De moment, descarta l’obligatorietat d’usar les FFP2 en determinats àmbits, per bé que admet que “tot això és molt dinàmic”.

Cultura, turisme i gastronomia, amb ‘Obrir Girona’

Els sectors relacionats amb el turisme, l’hostaleria i la cultura donen suport a la prova pilot Obrir Girona perquè és una oportunitat per recuperar l’economia. El director de Temporada Alta, Salvador Sunyer, va dir que “amb un 75% d’aforament als teatres la cultura és més o menys sostenible”.

‘Obrir Girona’ pot portar públic al futbol

El president del Girona FC, Delfí Geli, va dir ahir que el projecte Obrir Girona obre la porta a una certa normalitat. Va assegurar que ja han rebut la conformitat de LaLiga per treballar conjuntament i portar la proposta al Consell Superior d’Esports perquè es pugui disputar un partit amb presència de públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Mascarell, fitxat per dirigir el projecte del Museu Thyssen

SANT FELIU DE GUÍXOLS
societat

Lectures, tallers infantils i activitats diverses arreu de la demarcació

girona