Salut

Brussel·les admet que el retard d’entregues d’AstraZeneca suposarà “un problema” per a la vacunació fins a final de març

La CE defensa els contractes de la UE amb les farmacèutiques: "No tenim res a envejar als EUA i Israel"

La Comissió veu viable haver vacunat el 70% de la població europea a finals d’estiu

Brussel·les ha admès que el retard d’entregues d’AstraZeneca suposarà “un problema” per a la campanya de vacunació fins a final de març.

 “L’absència d’aquestes dosis genera un problema real per als estats membre en el primer trimestre de l’any”, ha reconegut aquest dilluns la negociadora en cap dels contractes amb les farmacèutiques de la Comissió Europea (CE), Sandra Gallina.

En una compareixença a l’Eurocambra,  Gallina ha defensat la seva negociació amb les companyies i ha afirmat que la UE “no està per darrere” dels Estats Units d’Amèrica (EUA) en nombre d’entregues. “No tenim res a envejar als EUA i Israel”, ha dit. A més, ha remarcat que els països europeus estan “entre els primers” al món en vacunació.

Els Estats Units (31,1 milions), la Xina (24 milions) i la Unió Europea (12,58 milions) encapçalen el rànquing mundial en nombre de dosis administrades. No obstant això, Israel (35,5%), els Emirats Àrabs (32,26%) i el Regne Unit (13,69%) són Estats que més població han vacunat amb la primera dosis. Per contra, els països de la UE estan per sota del 5% d’habitants vacunats amb una dosi.


Problemes per arrancar la vacunació
La CE ha qualificat de “pas endavant” el compromís d’AstraZeneca d’augmentar fins a 40 milions les dosis que entregarà entre febrer i març. Inicialment, la companyia havia reduït en un 75% les entregues previstes per al primer trimestre de l’any, però ara serà d’entorn del 60%.

Gallina ha lamentat igualment aquestes xifres perquè preveien que amb les dosis inicialment pactades podrien ampliar significativament la campanya de vacunació en el primer trimestre de l’any. Amb tot, veu viable haver vacunat el 70% de la població a finals d’estiu perquè creu que les vacunes pactades a partir de la primavera permetran iniciar una “vacunació massiva”.

Durant el primer trimestre de l’any s’hauran rebut uns 100 milions de vacunes a la UE, segons càlculs de la CE. En canvi, entre abril i juny esperen rebre més de 300 milions. “Això ens permetria vacunar uns 200 milions de persones”, ha apuntat. Aquesta xifra representa gairebé la meitat de la població de la UE.

La negociadora dels contractes amb les farmacèutiques ha defensat també que “els preus que hem pagat són totalment justificables” i ha afegit que no veu necessari pagar més diners a les farmacèutiques per obtenir més dosis.

En aquest sentit, creu que cal fer complir a les companyies les entregues pactades als contractes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES