Salut

Pugen els contagis, arriben les unidosi

Empitjoren tots els indicadors i augmenten els malats crítics

Demà arriba la Janssen, la vacuna d’una dosi per a la franja de 70 a 79 anys

Els governs confien arribar a l’estiu amb el ritme de vacunació previst

Dia rere dia van empitjorant els indicadors epidemiològics de la que ja es considera la quarta onada de la pandèmia del coronoravirus. Creix la velocitat de transmissió, s’incrementa el nombre de malalts per Covid a les UCI i ascendeixen la incidència de casos, la positivitat en les proves i el risc de rebrot. Un panorama complicat que inclou tanmateix un element esperançador: demà arriben les primeres dosis de la Janssen, la quarta vacuna, que, a diferència de les altres tres, és d’una sola dosi. Es destinarà a la franja d’entre 70 i 79 anys.

Així ho va explicar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va precisar que les primeres dosis arribaran a primera hora. L’1,2 milions de dosis de Pfizer d’aquesta setmana estaran destinades a la segona dosi del majors de 80 anys, un 90% dels quals ja han rebut la primera. No hi ha decisió, en canvi, sobre la segona dosi d’AstraZeneca per a les persones menors de 60 anys. Segons Darias, es continuen examinant “tots els escenaris possibles” i es decidirà segons indiqui “l’evidència científica”.

La ministra va assenyalar que encara hi ha temps per prendre la decisió i que l’Estat espanyol espera rebre, durant el segon trimestre de l’any, 38 milions de dosis de les diferents vacunes, quasi quatre vegades més que les lliurades el primer trimestre. Un dels proveïdors, Pfizer, té el compromís de proporcionar 4,8 milions de dosis a l’abril. Si es compleixen els compromisos de les farmacèutiques es podrà accelerar el ritme de vacunació, va assegurar Darias, raó per la qual el govern espanyol manté l’objectiu de tenir vacunada a l’agost un 70% de la població major de 16 anys.

El president espanyol, Pedro Sánchez, va advertir les comunitats autònomes que no han d’intentar comprar en solitari vacunes. “On van un land [en referència als estats federats alemanys] o una autonomia en solitari competint amb països de milions de persones a l’hora d’accedir a una vacuna?”, va preguntar, en defensa de la compra centralitzada.

El Departament de Salut van informar que ahir es van enviar 40.000 missatges a persones de 69 anys per vacunar-se amb AstraZeneca. Les persones citades són nascudes el 1952 i rebran un dels vaccins que fins ara es destinaven al col·lectiu d’entre 60 i 65 anys. Són les primeres persones d’aquesta edat que són cridades per rebre la vacuna anglesa després que la Comissió de Salut Pública acordés ampliar la franja d’edat per rebre-la dels 60 als 69 anys.

Salut també va comunicar que la velocitat de propagació del virus se situa en l’1,03. Són 12 centèsimes més que el dia abans i el fet que estigui per sobre de l’1 indica que l’epidèmia està en creixement, ja que 100 infectats contagien 103 persones. En els últims set dies s’han confirmat amb proves PCR o tests d’antígens un total de 9.243 contagis, la qual cosa suposa una mitjana de 1.320 infectats diaris. Un altre indicador de l’empitjorament de la pandèmia és la positivitat de les proves PCR i d’antígens, que, tot i haver millorat molt lleugerament, 28 centèsimes menys, se situa en el 7,87%. Molt per sobre del llindar del 5% que l’OMS assenyala per tenir controlada l’epidèmia. Ahir es va ingressar 12 malalts de Covid més, i als hospitals resten un total de 1.723 pacients. Es van notificar 13 morts més, raó per la qual les defuncions des del principi de la pandèmia arriben a les 21.552. 515 persones estaven ingressades a les UCI, dues més que la vigília. Catalunya ja va superar el cap de setmana la barrera dels 500 ingressats per Covid a les UCI, nombre a partir del qual es podria començar a desprogramar l’activitat no-Covid, tot i que Salut va impulsar un sistema de clústers per agrupar hospitals i repartir la pressió assistencial.

El risc de rebrot puja als 257 punts, 31 més que diumenge. Preocupa especialment a l’Alta Ribagorça (1.244 punts), el Pallars Sobirà (859), el Pla d’Urgell (744), el Moianès (739), l’Urgell (580), la Garrotxa (530) i la Noguera (529). La incidència acumulada de casos per cada 100.000 habitants a 14 dies ascendeix a 250, tres més que el dia abans. La pandèmia es deixa notar a les escoles i instituts, on ahir es van confinar 649 grups per algun positiu, gairebé el doble del registre anterior. La xifra representa un 0,9% del total i suposa l’aïllament de 16.849 persones.

El cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, va advertir ahir en una entrevista a Catalunya Ràdio que el virus és “difícilment controlable” si no es prenen decisions per reduir els contactes i limitar la mobilitat. Tot apunta, va dir, a setmanes de creixement, i va considerar que no quedarà cap més remei que endurir les restriccions.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, no creu, en canvi, que les dades, amb excepció de l’ocupació de les UCI, siguin “tan negatives com esperàvem”. El conseller es va mostrar convençut que, “si la pluja de vacunes arriba i som capaços de posar-les en un mes o màxim dos, tindrem una població molt vacunada i aquests sectors colpejats podran començar a dibuixar escenaris d’obertura”.

Festes il·legals

Sàmper va demanar paciència a la població i va advertir de l’augment de botellons il·legals en domicilis particulars. Es tracta d’una pràctica difícil de controlar, segons el conseller, perquè per accedir al domicili cal autorització del propietari o del jutge, o bé que la policia tingui constància que s’està cometent un delicte. “Això no són delictes, són sancions administratives”, va recordar. Els agents poden identificar els participants, sancionar-los i, en cas de resistència, detenir-los. És el que va passar la matinada de dilluns a Sant Joan de Vilatorrada, quan tres assistents a una festa il·legal van ser arrestats per atemptat contra l’autoritat després que van ferir cinc policies que van intentar aturar la festa. La Guàrdia Urbana de Barcelona va intervenir en un local on s’estava fent una festa d’aniversari amb 29 persones a l’interior i va posar 50 denúncies. A Badalona la Guàrdia Urbana va denunciar dissabte més de 50 persones que participaven en un pícnic i va desmantellar tres festes il·legals en domicilis.

LA XIFRA

515
persones
restaven ahir ingressades a les UCI dels hospitals catalans d’un total de 1.723 pacients.

LA FRASE

On van un ‘land’ o una autonomia en solitari competint amb països a l’hora d’accedir a una vacuna?
Pedro Sánchez
President del govern espanyol

La CUP critica el pla de vacunació

La CUP creu que el pla de vacunació del govern presenta “mancances greus” i defensa que caldria “afinar molt més” quins són els sectors essencials que han de ser vacunats primer. La formació afirma que ara s’està fent una interpretació més restrictiva que en el confinament domiciliari, quan els caixers de supermercats i conductors del transport públic van ser considerats treballadors essencials. Rebutgen les vacunacions massives en espais no habituals perquè creuen que es perd el contacte amb els professionals de referència, i diuen que les persones que viuen en llocs de difícil accés resulten perjudicades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona