Salut

Detecten la variant índia del coronavirus en tres tripulants d’un vaixell atracat a Vigo

El Servei Gallec de Salut assegura que el brot està controlat

Aquest dissabte ha entrat en vigor la quarantena obligatòria de 10 dies per a viatgers provinents del país asiàtic

El departament gallec de Salut ha confirmat que tres mariners d’un vaixell atracat al port de Vigo estan infectats amb la variant índia del coronavirus.

El Servei Gallec de Salut (Sergas) ha informat aquest dissabte que s’ha detectat la variant B.1.617  del SARS-CoV-2, en la subvariant 2 –sensible a la vacuna-, en les mostres de tres membres de la tripulació del Prometheus Leader.

El Servei Gallec de Salut Sergas) assegura que el brot està controlat i que els dos mariners hospitalitzats al Vithas Fátima de Vigo estan en situació estable.

L’alarma va saltar dijous, quan es va saber que s’havia produït un brot de Covid-19 a bord d’aquest vaixell, que té bandera de Singapur i la tripulació del qual és d’origen indi i filipí.

Cinc dels 22 tripulants van donar positiu i dos d’ells van haver de ser hospitalitzats.

De manera immediata, el Servei de Microbiologia de l’Hospital Álvaro Cunqueiro va començar a seqüenciar les mostres dels cinc mariners contagiats davant la possibilitat que algun d’ells estigués contagiat amb la soca índia, com s’ha confirmat avui en tres dels casos.

El vaixell de càrrega va arribar dimarts passat a Vigo provinent de Southampton, al Regne Unit, i continua amarrat al Port de Transatlàntics de Vigo. Els seus tripulants estan en quarantena fins al 10 de maig, sinó és que l’armador decideixi substituir la tripulació i continuar la ruta.

La variant B.1.617 es va detectar per primera vegada l’octubre de 2020 a l’Estat de Maharashtra, a l’Índia. Aquesta soca del coronavirus presenta entre 13 i 15 mutacions, dues de les quals, E484Q i L452R, es concentren en la proteïna Spike. És per això que se l’ha denominant “doble mutant”.

Les dues mutacions ja s’havien detectat per separat en altres variants, però és la primera vegada que apareixen juntes.

La mutació E484Q s’assembla a l’E484K de les variants sud-africana i brasilera, i és sospitosa de ser més resistent a les vacunes i d’augmentar el risc de reinfecció. L’L452R també es troba a la variant detectada a Califòrnia (Estats Units) i es creu que podria incidir en l’augment de la transmissió.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) va advertir dimecres passat que aquesta variant podia estar al darrera de l’esclat de la pandèmia al sud d’Àsia. I és que en estudis de laboratori mostra indicis de ser més contagiosa i resistent a algunes vacunes i tractaments.

Malgrat tot, l’OMS la qualifica com a “variant d’interès” i no com a “variant de preocupació”, el màxim nivell d’alerta, considerat per a les soques del Regne Unit, Sud-àfrica i Brasil.


Quarantena obligatòria
Precisament aquest dissabte ha entrat en vigor l’ordre del ministeri de Sanitat que obliga tots els viatgers provinents de l’Índia, en vols amb o sense escales, a guardar una quarantena de 10 dies a la seva arribada a l’Estat espanyol.

Aquesta norma estarà en vigor almenys 14 dies i s’ha adoptat després de constatar l’augment molt important de la transmissió i la mortalitat per la malaltia en les darreres setmanes.

La soca britànica continua sent la predominant a l’Estat, si bé el ministeri de Sanitat vigila l’evolució de les variants brasilera i sud-africana, que representen entre el 0,3% i el 4,1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona