Residències de gent gran reclamen PCR de comprovació pels treballadors asimptomàtics per evitar “falsos positius”
L’associació ACAD adverteix que l’alt nombre de baixes “pot fer entrar en col·lapse” els centres
L’Associació de Centres d’Atenció a la Dependència (ACAD) ha demanat al Departament de Salut que faci PCR de comprovació quan els professionals de les residències donin positiu en els cribratges periòdics a personal asimptomàtic “i correctament vacunat”.
ACAD lamenta que quan apareix un cas positiu per PCR, el CAP estableixi la baixa per 10 dies, sense realitzar cap segona prova PCR de comprovació. L’entitat considera “urgent” resoldre aquest problema, ja que en ple període de vacances “és molt però que molt difícil cobrir les baixes” i els usuaris “podrien quedar desatesos”. “La prolongació d’aquesta situació pot ocasionar un col·lapse assistencial en molts centres”, adverteixen.
L’organització sol·licita una reunió urgent amb la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, per tal d’exposar aquesta “difícil situació” que està suposant per les residències la realització de proves PCR “amb un elevat nombre de falsos positius”, insisteixen.
ACAD argumenta que hi ha hagut alguns treballadors que, després de sortir positius en una prova, han fet aquest segon PCR de comprovació “pel seu compte” i han resultat ser negatius. En aquests casos, es força al CAP a fer una tercera PCR o una serologia, per descartar que sigui un cas real de Covid-19 i permeti donar d’alta el treballador.
L’entitat fa extensiva la petició de repetir les PCR als usuaris asimptomàtics, per “evitar el seu aïllament innecessari” durant 15 dies, “sols a les habitacions, amb els perjudicis tan greus que comporta per la seva estabilitat emocional”, asseguren.
A més, ACAD proposa com a “possible solució” la realització de PCR en temps real, que “detallen la càrrega viral”.