Salut

Fins als 60 anys, les dones es vacunen més que els homes

El 73% de la població catalana ja està immunitzada

Els no vacunats, amb 13 cops més risc d’ingressar a l’UCI

El Departament de Salut ha detectat que l’adhesió a la vacunació és superior entre les dones que entre els homes. Concretament, hi ha un 79,2% de la població femenina major de dotze anys que ja té la pauta completa, mentre que entre la masculina només s’arriba a un 75,9%.

“Estem investigant per què hi ha aquesta diferència, però encara no ho sabem del cert. Una possibilitat amb què treballem és que, de fet, tradicionalment entre les dones ja hi ha una major preocupació per la salut i una major utilització general dels serveis sanitaris”, explica la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

La doctora, però, posa en relleu que ni els possibles problemes relacionats amb trastorns del cicle menstrual, encara en estudi i sense evidència científica, ni els dubtes inicials sobre la conveniència de inocular les embarassades ha afectat aquestes estadístiques. De fet, el major compromís de la població femenina amb la vacunació es percep en totes les franges d’edat entre els 12 i els 60 anys, amb les diferències més grans justament en les franges d’edat que més està costant arrossegar als punts de vacunació: hi ha 8 punts percentuals de diferència en la població que té entre 20 i 29 anys i quatre entre els que en tenen 30 i 39. En canvi, a partir dels 60 anys són els homes els que mostren més predilecció per la vacuna, però en aquest cas és de manera molt més lleu, només amb dècimes de diferència.

Tot i la davallada evident en el ritme de vacunació –en la darrera setmana, s’han administrat 226.387 dosis, majoritàriament segones, mentre que a principis de juliol se n’havien arribat a posar més de 700.000 en una setmana–, Salut manté la intenció ja expressada pel conseller Argimon d’arribar a inocular dos milions de dosis durant el mes de setembre. “Tenim un milió de persones per vacunar que, si es vacunen, faran que ens posem en un 85% de la població protegida”, comenta la doctora Cabezas, que accepta que costa més posar les noves dosis, però també recorda que Catalunya és un dels punts amb més cobertura a nivell internacional.

L’objectiu d’aconseguir tenir el 70% de la població vacunada al final de l’estiu s’aconseguirà ben aviat (ara estem a un 69,3%), però la immunitat real és més elevada, ja que cal sumar-hi les 338.931 persones que han tingut la Covid en els últims 6 mesos, període en el qual es considera que es conserven els anticossos. Així doncs, en total, “el 73,4% de la població està immunitzada, de forma natural o induïda”, diu Cabezas.

La secretària de Salut Pública va insistir a evidenciar l’eficàcia de la vacuna. Amb les darreres dades, s’ha vist que, amb relació a les persones vacunades, les no vacunades ingressen 8 vegades més a l’hospital i 13 cops més a l’UCI. Si la vacunació és parcial, el risc baixa aproximadament a la meitat.

El passaport, encallat

D’altra banda, la doctora Cabezas va insistir ahir que diferents comissions tècniques del ministeri de Sanitat estudien la possibilitat d’ampliar els usos del passaport Covid com a via per incentivar la vacunació. Catalunya descarta fer-ho al seu territori, però anima que es reguli a nivell estatal. La ministra Darias, però, va fugir d’estudi ahir després del consell interterritorial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona