Salut

El TS avala que es pugui exigir el passaport Covid per accedir als establiments d’oci i restauració de Galícia

El Suprem considera que la mesura acordada per la Xunta el mes d’agost passat és “necessària i proporcional”

Els magistrats afirmen que el “benefici” que suposa en la reducció de contagis és superior al “sacrifici” que comporta mostrar el document

El Tri­bu­nal Suprem (TS) ha auto­rit­zat que es pugui exi­gir el pas­sa­port Covid a deter­mi­nats esta­bli­ments d’oci i res­tau­ració de Galícia. La Xunta va acor­dar el mes d’agost pas­sat aquesta mesura amb l’objec­tiu de reduir els con­ta­gis per coro­na­vi­rus a zones d’alta incidència, però no va ser ava­lada pel Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Galícia (TSJG).

La Secció Quarta del Con­tenciós de l’alt tri­bu­nal ha esti­mat ara el recurs del govern gallec con­tra la inter­lo­cutòria del TSJG, en con­si­de­rar que la mesura és idònia, necessària i pro­por­ci­o­nada. El Suprem con­si­dera que el “bene­fici”  que pro­por­ci­ona la mesura “res­pecte de la reducció sig­ni­fi­ca­tiva dels con­ta­gis” és “molt supe­rior al sacri­fici que com­porta l’exigència de pre­sen­tar la docu­men­tació per a l’accés al local”.  Els magis­trats no veuen una altra acció que resulti “més ade­quada per sal­va­guar­dar la vida i la salut dels ciu­ta­dans” en aquesta mena de locals.

No obs­tant això, esta­bleix que l’exigència d’exhi­bir el pas­sa­port s’ha de sot­me­tre a rati­fi­cació judi­cial, ja que pot afec­tar els drets fona­men­tals “a la igual­tat, a la inti­mi­tat i a la pro­tecció de dades” de la per­sona.

La sentència també argu­menta que la “tènue” limi­tació de drets fona­men­tals a la igual­tat o inti­mi­tat resulta “necessària” per a per­me­tre la seva “pacífica coe­xistència amb els altres drets fona­men­tals” i amb els “béns cons­ti­tu­ci­o­nal­ment pro­te­gits” que es tra­du­ei­xen, en aquest cas, en una potent presència del dret a la vida, a la inte­gri­tat física, i a la defensa i pro­tecció de la salut dels ciu­ta­dans.

El tri­bu­nal no veu que es vul­neri el dret a la igual­tat perquè no es dis­cri­mina entre aquells que estan vacu­nats i els qui no al poder optar per diver­ses opci­ons, ja que aquells que no esti­guin vacu­nats poden pre­sen­tar el resul­tat d’una prova PDIA o test d’antígens o el cer­ti­fi­cat de recu­pe­ració de la Covid-19 si ha pas­sat la infecció.

Entén també que hi ha una jus­ti­fi­cació objec­tiva i rao­na­ble per per­me­tre o no el accés a un esta­bli­ment, segons s’hagi com­plert tal exigència, ja que es tracta de la pro­tecció de la salut i la vida de les per­so­nes a través d’una mesura que evita o res­trin­geix la pro­pa­gació del virus.

La Sala rebutja que exi­gir el pas­sa­port vul­neri el dret a la inti­mi­tat i asse­gura que no pot pre­val­dre aquest dret enfront del dret a la vida i a la pro­tecció de la salut pública. “És cert que es tracta d’una infor­mació mèdica, però les con­no­ta­ci­ons que imposa la situ­ació de pandèmia, el caràcter mas­siu de la vacu­nació i la soli­da­ri­tat que com­porta la pro­tecció i ajuda entre tots, deva­lua la pre­e­minència de la inti­mi­tat en aquest cas”, subrat­llen els magis­trats.

De la mateixa manera, el tri­bu­nal des­carta la vul­ne­ració del dret fona­men­tal a la pro­tecció de les dades per­so­nals quan el que s’esta­bleix, per entrar a l’inte­rior d’un deter­mi­nat esta­bli­ment, “és l’exhi­bició, és a dir, ense­nyar o mos­trar la docu­men­tació en qual­se­vol de les tres moda­li­tats exi­gi­des”, sense que es puguin “reco­llir les dades dels assis­tents a tals locals, ni es pugui ela­bo­rar un fit­xer ni fer un trac­ta­ment informàtic al res­pecte”.

La sentència recull els infor­mes apor­tats per la Xunta, que posen de mani­fest l’abundància de dades científiques que ava­len que “l’única mesura eficaç pos­si­ble” per a pro­ce­dir a l’ober­tura dels locals d’oci és la implan­tació de l’ano­me­nat pas­sa­port Covid, “ja que només aquest pot dis­mi­nuir con­si­de­ra­ble­ment el risc de con­tagi en aquests esta­bli­ments”.

També recorda que en el cas con­cret de Galícia, el govern no ha implan­tat la mesura de forma “indis­cri­mi­nada” a tot el ter­ri­tori, sinó que s’ha esta­blert un mapa que gra­dua la incidència de la pandèmia a cada lloc i els diver­sos nivells de res­tricció segons la gra­ve­tat en els dife­rents muni­ci­pis. Per això, asse­nyala que la mesura ha estat jus­ti­fi­cada res­pecte de la seva “idoneïtat, neces­si­tat i pro­por­ci­o­na­li­tat”.

El mateix tri­bu­nal va rebut­jar la mateixa mesura per a Anda­lu­sia, però la sentència pun­tu­a­litza que en aquell cas no s’havia jus­ti­fi­cat la neces­si­tat de la mesura que s’havia estès al con­junt del ter­ri­tori andalús de forma gene­ral i apli­ca­ble a tota la població i muni­ci­pis, al marge de la taxa d’incidència i sense vin­cu­lació a la situ­ació sanitària i la seva evo­lució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.