Salut

El comitè científic assessor de Salut no descarta “un confinament de durada curta” en el pitjor dels escenaris

Els experts proposen tancar els interiors de la restauració i limitar l’obertura dels comerços no essencials

Recomanen sortir de casa només per necessitat i evitar els desplaçaments en hora punta

El comitè científic assessor de Salut no descarta aplicar “un confinament de durada curta” en el pitjor dels escenaris, tal “com estan fent altres països d’Europa”.

Aquesta és una de les conclusions del darrer informe que el grup d’experts va presentar el dilluns passat al govern. El document planteja aquesta mesura en un escenari on la transmissió comunitària estigués descontrolada i excedís les capacitats de resposta del sistema sanitari. En l’actual situació, el comitè aposta per una sèrie de recomanacions molt clares: aplicar més restriccions, accelerar la vacunació de terceres dosis, ampliar l’ús del certificat Covid, facilitar l’accés als tests d’antígens i revisar la quarantena dels contactes estrets.

Els experts alerten de la ràpida extensió de la variant òmicron a escala mundial i afirma que és molt més contagiosa que la delta. És per això que auguren que abans de finals d’any òmicron serà la predominant i situarà els nous casos diaris en més de 25.000 al gener del 2022, una xifra que tindrà un impacte “molt elevat sobre el nombre d’hospitalitzacions”.

La comissió delegada en l’àmbit de la Covid-19 va aprovar ahir al vespre mesures com la reducció d’aforaments, el tancament de l’oci nocturn, la limitació de reunions a 10 persones o el toc de queda, algunes pendents encara de l’aval del TSJC, però els experts en proposaven algunes de més dures. El comitè considerava que seria efectiu reduir les reunions en l’àmbit públic a un màxim de quatre persones, limitar les reunions en l’àmbit privat només a grups de convivència, afavorir torns escalonats de treball, promoure el transport en bicicleta i/o caminant, augmentar la freqüència d’horaris en el transport públic o evitar la presència de més de dos passatgers per fila de seients en taxis i VTC. De fet, recomanava directament a la població sortir del domicili només per necessitat i evitar viatjar en hores punta excepte per fer activitats essencials.

El document recomanava suspendre el servei en zones interiors dels establiments de restauració; d’activitats esportives no professionals o federades en espais interiors; d’aquelles que es realitzen en zones interiors dels locals d’apostes, bingos, salons recreatius i de jocs; el tancament de l’oci nocturn, i la reducció de l’aforament de l’exterior al 50% i limitació d’horaris de servei en hostaleria i restauració, totes elles activitats considerades d’alt risc.

Pel que fa a les activitats que qualifica de risc intermedi, els experts consideraven adient una reducció del 50% de l’aforament en cinemes, teatres, auditoris, circs de carpa, biblioteques, arxius, museus, sales d’exposicions, monuments i altres centres culturals. El document també recomanava l’ensenyament a distància en acadèmies, autoescoles i altres centres d’ensenyament no reglat: limitar els horaris d’obertura dels establiments comercials no essencials, i tancar les zones comunes d’hotels, albergs i altres allotjaments turístics.

Finalment, el comitè incidia en el diagnòstic de casos, de rastreig i seguiment de contactes. En aquest sentit, demanava “reforçar la capacitat de monitoratge molecular de les variants virals”. Els experts, però remarcaven la importància de “redirigir l’activitat burocràtica a altres àmbits administratius per aprofitar al màxim la capacitat clínica, diagnòstica i vacunal dels professionals dels equips d’atenció primària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona