Salut

Els contagis continuen a l’alça i el risc de rebrot, disparat

Alguns experts qüestionen l’optimisme de Salut, que preveu gestionar la Covid-19 com una grip a partir de la primavera

La primera nit de cap de setmana sense toc de queda transcorre sense incidències

 Catalunya suma gairebé 40.000 nous contagis de Covid-19 i el risc de rebrot continua disparat. Per contra, baixa la pressió hospitalària amb 68 ingressos menys.

En les últimes hores s’han notificat 39.103 nous contagis de coronavirus diagnosticats per proves PCR  o test d’antígens, que eleven el total a 1.869.996. Si es compten també els casos confirmats per proves serològiques i altres, el total d’infeccions des de l’inici de la pandèmia s’eleva a 1.952.160, 38.886 més que ahir.

A l’actualització del departament de Salut d’aquest dissabte la velocitat de propagació del virus (Rt) es retrocedeix dues centèsimes, a l’1,20, però el risc de rebrot (EPG), un indicador que mesura el creixement potencial de l’epidèmia, continua l’escalada fins a un índex rècord de 6.309 punts, 111 més que ahir. El 20,69% de les proves diagnòstiques realitzades els últims set dies han donat positiu, gairebé un punt menys que ahir (-0,89) i es consolida la tendència a la baixa de l’última setmana, amb una baixada de 7,3% punts en relació amb el dissabte pasat.

L’elevat volum de contagis contrasta amb una lleugera reducció de la pressió hospitalària, on aquest dissabte hi ha 2.641 ingressats, 68 menys que els 2.709 del dia anterior. Els pacients amb Covid-19 a les unitats de cures intensives continuen per damunt del mig miler amb un total de 509 malalts greus, nou més que el dia anterior.

Des de l’inici de la pandèmia han mort 25.279 persones amb el coronavirus, 41 defuncions més que divendres.

El nombre de positius de coronavirus també segueix en augment a les escoles de Catalunya, amb 6.553 contagis en un dia, tot que han baixat els alumnes i mestres confinats, que avui sumen 129.852 enfront dels 131.644 d’ahir.


Advertència dels experts
Aquestes dades posen en qüestió els missatges optimistes llançats ahir des del departament de Salut, que preveu que a l’abril el coronavirus es gestioni com una grip, sense quarantenes i sense proves per a cada cas.

El propi conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar en una entrevista radiofònica que la sisena onada “desaccelera” des de fa sis dies a Catalunya i va valorar positivament que en els últimes jornades hi hagi hagut un “fre” en el creixement de les UCIs, cosa que considera que dibuixa un escenari de futur “optimista” de cara a la primavera.

Aquestes paraules no han agradat a alguns experts i assessors del govern en la matèria, que han advertit avui dels riscos de tractar la Covid com una grip a partir de la primavera.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili Àlex Arenas, que forma part del Comitè Científic Assessor de la Covid, ha afirmat que “no hi ha cap base científica per aplicar aquest canvi d’estratègia” i que “la idea de gripalitzar la Covid fa més mal que bé i és una perspectiva massa atrevida”. Segons ell, “el que no s’explica ni es valora de forma adequada la possibilitat que alguna d’aquestes variants incrementi molt la seva celeritat, i això pot passar”. “Em sembla que hem de ser optimistes pensant en el millor, però preparant-nos per al pitjor. El que em fa por és que no ens estem preparant ni per al pitjor, ni per a res”, ha indicat el doctor Arenas.

La investigadora de malalties infeccioses de l’IrsiCaixa Beatriz Mothe ha qualificat d’“il·lusió” les previsions de Salut i ha dit que les dades actuals “no tenen res a veure amb una grip, estem tenint una onada pràcticament cada trimestre”. “Això a dia d’avui encara no és una grip, ni en nombre d’infeccions, ni en gravetat, ni en mortalitat, ni en saturació del sistema sanitari”, ha considerat Mothe en una entrevista a la mateixa ràdio. L’experta ha avisat del mantra de dir que “això cada vegada és més lleu i que cada vegada més ho hem de tractar com un refredat, perquè ens la podem fotre”.


Nit tranquil·la
La primera nit de cap de setmana sense toc de queda s’ha viscut sense incidències destacables i només grups reduïts de joves i turistes s’han reunit de matinada en punts del centre de la capital catalana, sota la vigilància d’agents policials que han recordat als noctàmbuls que continua vigent la prohibició de concentracions de més de 10 persones.

Segons els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona, no consten desallotjaments ni persones identificades o denunciades. A la capital catalana, la presència policial en diversos espais com el barri de la Vila de Gràcia o el passeig del Born ha impedit els habituals botellots.

L'ambient fred, amb 4,4ºC de mínima a l'estació meteorològica situada al Zoo, també ha buidat les platges de Barcelona, on a l'estiu en s'hi van arribar a desallotjar prop de 5.000 persones.

El toc de queda es va recuperar el 24 de desembre, després que el govern ho aprovés pocs dies abans de les festes de Nadal, i va decaure dijous a la mitjanit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona