Salut

Els positius de Covid-19 lleus o asimptomàtics ja no hauran de fer aïllament

La modificació de l’estratègia de control del coronavirus entrarà en vigor el proper dilluns, 28 de març i es mantindrà mentre la pressió assistencial es mantingui en un “nivell baix”

Les proves diagnòstiques i la vigilància epidemiològica se centraran en persones i àmbits vulnerables o en els casos greus

El ministeri de Sanitat ha anunciat aquest dimarts que els positius de Covid-19 amb símptomes lleus o asimptomàtics no hauran d’aïllar-se i els contactes estrets ja no hauran de fer quarantena.

La Comissió de Salut Pública (CSP) ha aprovat en la seva reunió d’aquesta tarda actualitzar l’Estratègia de Vigilància i Control del coronavirus un cop superada la “fase aguda de la pandèmia”. La nova estratègia, que entrarà en vigor el  proper dilluns, 28 de març, s’aplicarà mentre la pressió assistencial es mantingui en un “nivell baix”.

A partir d’aleshores, per als casos lleus o asimptomàtics i els contactes estrets les autoritats sanitàries emetran “recomanacions” sobre mesures preventives com “la utilització de la mascareta en tots els àmbits i evitar el contacte amb persones vulnerables”, però ja no hauran de fer aïllament o quarantenes.

En els “àmbits vulnerables”, com centres sanitaris assistencials o sociosanitaris, es podran implementar “mesures específiques” d’aïllament i control.


Posar el focus en els col·lectius i àmbits vulnerables
En un comunicat, Sanitat explica que els “alts nivells d’immunitat” assolits entre la població espanyola han canviat l’epidemiologia del virus i permeten transitar cap a una “estratègia diferent”. El nou enfocament passa per dirigir la “vigilar i dirigir les actuacions a persones i àmbits de major vulnerabilitat” i monitorar els “casos greus”.

En aquest sentit, la indicació de la realització de proves diagnòstiques se centrarà en “persones amb factors de vulnerabilitat”, com majors de 60 anys, immunodeprimides o embarassades; “àmbits vulnerables”, com centres sanitaris i sociosanitaris”, i casos greus. El diagnòstic de pacients amb símptomes lleus compatibles amb la Covid-19 es realitzarà segons les necessitats de gestió clínica del mateix.

Els experts de la Comissió de Salut Pública assenyalen que la vigilància de la pandèmia en aquesta fase de transició donarà pas a un sistema de vigilància de les infeccions respiratòries agudes que haurà de conformar els sistemes de vigilància sentinella de les malalties respiratòries agudes (IRAs).

Sanitat subratlla que aquestes modificacions s’han valorat amb el Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès), i s’han establert “mecanismes per garantir la coordinació amb la vigilància a nivell europeu”.

A més, les “estructures extraordinàries de vigilància i control” implementades durant la pandèmia es mantindran operatives per “monitorar indicadors clau” que permetin detectar de manera precoç “canvis en la situació que requereixin reimplantar mesures de control”.

La nova estratègia es mantindrà en vigor mentre no es produeixi un “canvi significatiu” en els indicadors que apunti a una “circulació no controlada” de la Covid-19, o bé una situació epidemiològica que requereixi “restablir mesures de vigilància i control”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona