Salut

Coronavirus

Moderna denuncia Pfizer i BioNtech per “infringir” la seva patent d’ARNm

La farmacèutica nord-americana considera que les dues companyies van “copiar il·legalment” la seva tecnologia

L’empresa es va comprometre el 2020 a no fer valer els seus drets durant la pandèmia i per això els reclama a partir del març d’aquest any

La farmacèutica Moderna ha presentat una denúncia contra les companyies Pfizer i BioNtech per haver presumptament infringit la patent sobre ARN missatger (ARNm) que la companyia va registrar entre 2010 i 2016 com a part del desenvolupament d’aquesta biotecnologia, utilitzada recentment en vacunes contra la Covid-19.

“Presentem aquestes demandes per protegir la innovadora plataforma de tecnologia d’ARNm en la qual vam ser pioners, en la qual vam invertir milers de milions de dòlars per a la seva creació i que vam patentar durant la dècada anterior a la pandèmia de Covid-19”, ha explicat aquest dijous en un comunicat el director executiu de Moderna, Stéphane Bancel.

Segons la directora legal de Modrena, Shannon Thyme Klinger., la farmacèutica nord-americana Pfizer i l’alemanya BioNtech, que han desenvolupat una vacuna pròpia contra el coronavirus basada també en la tecnologia d’ARNm, “van copiar il·legalment els invents de Moderna i han seguit utilitzant-los sense permís”.

“Moderna creu que Pfizer i BioNTech han copiat dues característiques clau de les tecnologies patentades de Moderna que són fonamentals per a l’èxit de les vacunes d’ARNm”, recull l’escrit difós aquest divendres. La nota considera que aquestes dues firmes no tenien el nivell d’experiència necessari per desenvolupar vacunes basades en tecnologia d’ARNm quan va esclatar la pandèmia de coronavirus el 2019.

L’empresa amb seu a Massachusetts (Estats Units) argumenta que a l’octubre del 2020 es va comprometre a no reclamar els seus drets sobre les patents relacionades amb la Covid-19 mentre continués la pandèmia. Però al març del 2022 va actualitzar aquest compromís, tot i que va assegurar que no exigiria cap reclamació als 92 països considerats de baixos i mitjans ingressos pel programa COVAX de l’Organització Mundial de la Salut i per la fundació GAVI.

La companyia argumenta que a partir del març d’aquest any, “quan la lluita col·lectiva contra la Covid-19 va entrar en una nova fase i el subministrament de vacunes va deixar de ser una barrera per a l’accés en moltes parts del món” ,  “esperava que empreses com Pfizer i BioNTech respectessin els seus drets de propietat intel·lectual i considerarien una llicència comercialment raonable en cas de sol·licitar-la per a altres mercats”.

El comunicat subratlla que amb la seva denúncia Moderna no busca la retirada de Cominarty, el nom comercial de la vacuna contra el coronavirus desenvolupada per Pfizer i BioNTech, o compensacions per les vendes als 92 països on el programa COVAX s’ha compromès a ajudar en la distribució de la vacuna.

Així mateix, precisa que les seves reclamacions es limiten al període posterior al març de 2022.

La companyia, que ha presentat sengles denúncies als Estats Units i a Alemanya, no ha revelat quines són les compensacions econòmiques que exigeix a les dues farmacèutiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida

Protesta contra la possible implantació d’una planta de biogàs

Camarles

Desnonen una família amb una filla de cinc anys a Tarragona

Tarragona

La unitat de drons dels Mossos a l’aeroport entrarà en servei aquest any

figueres
medi ambient

Barcelona triplicarà l’energia fotovoltaica en tres anys

barcelona
societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA