Salut

nova zelanda

Nova Zelanda aprova la llei que prohibeix progressivament la venda de tabac

A finals d’any només podran quedar 600 estancs oberts

El Parlament de Nova Zelanda ha aprovat aquest dimarts una llei que prohibeix de manera progressiva la venda de tabac a partir de 2027, la qual cosa convertirà al país en el segon a il·legalitzar aquest producte després de Bhutan.

La norma, que va ser presentada pel govern al desembre de l’any passat, estableix que els nascuts a partir de l’1 de gener de 2009, començant pels que enguany tenen 13 anys i compleixen 18 en 2027, no podran comprar mai tabac legalment a Nova Zelanda.

La llei, defensada pel Partit Laborista de la primera ministra, Jacinda Ardern, ha estat aprovada amb 76 vots a favor i 43 en contra. Els principals partits de l’oposició, el Nacional i ACT Nova Zelanda, han votat en contra de la llei.

El Partit Maori va donar suport a la llei, però es va preguntar per què no s’han inclòs els cigarrets elèctrics en la prohibició.

“Aquesta legislació accelera el progrés cap a un futur lliure de tabac”, ha indicat en un comunicat la ministra associada de Sanitat Ayesha Verral, qui ha precisat que la llei també reduirà la quantitat de nicotina que poden portar els productes del tabac.

La ministra ha precisat que “milers de persones viuran vides més llargues i saludables”, al mateix temps que el sistema sanitari podrà deixar de gastar fins a 5.000 milions de dòlars neozelandesos (uns 3.198 milions de dòlars o 3.034 milions d’euros) a tractar diversos tipus de càncer, atacs de cor i amputacions a causa del tabac.

Tancar el 90% dels punts de venda

La nova llei obliga al tancament del 90% de les 6.000 botigues que actualment poden vendre tabac al país. “Aquesta legislació obliga al fet que hi hagi un màxim de 600 estancs per a finals d’any”, ha precisat Verral.

La ministra ha afegit que, segons un estudi realitzat amb 25 botigues que van deixar de vendre cigarrets i altres productes del tabac al país, el 88% “va experimentar un impacte financer neutral o positiu”.

A Nova Zelanda, només el 8% dels adults fuma diàriament, segons les enquestes, comparat amb el 9,4% en 2021 i el 16% fa deu anys.

En els últims 10 anys Nova Zelanda ha incrementat els impostos al tabac fins a un 16% i un paquet de cigarrets costa almenys uns 30 dòlars neozelandesos (uns 19 dòlars o 18 euros).

Alguns crítics de la llei auguren que la prohibició augmentarà el contraban de tabac al país.

Seguint l’exemple de Nova Zelanda, el Parlament malaisi va començar a debatre el juliol passat una proposta de llei per a prohibir la venda de tabac als nascuts a partir de l’1 de gener de 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp