Salut

Creixen els accidents laborals mortals, amb 111 víctimes el 2022

CCOO denuncia que Catalunya és el territori de l’Estat on es detecten menys malalties professionals

Augmenten les malalties no traumàtiques com infarts o ictus, atribuïbles a les exigències de la feina

El 2022 va deixar un balanç tràgic pel que fa als accidents laborals mortals i la seva evolució, amb 111 víctimes al llarg de l’any. Així ho posa de manifest un informe presentat per CCOO sobre salut laboral. “És una xifra escandalosa”, ha declarat Mònica Pérez, responsable de salut laboral del sindicat, que ha denunciat que la represa econòmica no ha comportat cap millora en les condicions laborals ni en la salut dels treballadors, sinó més aviat al contrari, especialment pel que fa a la incidència de les malalties no traumàtiques i mentals.

López ha aclarit que enguany les xifres no es poden comparar amb les d’anys anteriors ja que el govern ha adoptat el criteri europeu que inclou en el balanç total les persones que moren en el període d’un any posterior a l’accident, informa l’ACN. Amb tot, la dada que sí que es pot comprar és la de morts immediates, que l’any passat va ser de 92 persones, que impliquen un increment del 8,2% anual i en la qual hi han incidit molt especialment els accidents laborals in itinere, és a dir, quan el treballador es desplaça cap a la feina o torna al seu domicili en acabar la jornada. Aquest tipus d’accidents mortals es va incrementar un 43%.

La mortalitat durant la jornada de treball no millora i es manté en 69 persones, la mateixa dada que l’any passat. Gran part dels accidents continuen tenint com a causa problemes de seguretat que “haurien d’estar més que superats a aquestes alçades”, ha remarcat López. A més, ha insistit, durant el 2022 s’ha detectat un creixement d’un 60% dels accidents no traumàtics com ara infarts o ictus, que es poden relacionar amb les “exigències a la feina”.

CCOO denuncia que Catalunya és el territori de l’Estat que menys malalties professionals detecta, amb una reducció del 35% de les notificacions des del 2012. La mitjana estatal és d’un increment del 40% i en alguns territoris, com el País Valencià , l’augment supera el 400%.

Pérez ha explicat que desfasament no es deu a la millora de les polítiques preventives de les empreses sinó a la mala praxi de les mútues, que no notifiquen les patologies i pel “desinterès” del Departament de Salut en posar en marxa sistemes de detecció d’aquestes malalties laborals a l’atenció primària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]

Primeres actuacions del pla per millorar la seguretat i la integració de les rieres

Terrassa

S’inicien les obres per convertir La Torre en un equipament públic municipal

ripoll
Societat

El comerç serà l’element central de la Festa Modernista de Reus

Reus

Minut de silenci pel veí assassinat a l’Afganistan per part d’Estat Islàmic

girona

400.000 persones han visitat la 69a edició de Temps de Flors

girona
societat

Detenen l’autor d’un robatori violent comès en un habitatge d’Empuriabrava

castelló d’empúries
societat

Jutgen els dos camioners interceptats amb tres aparells per clonar targetes

la jonquera

Nova mobilització de l’AFA de Camins per evitar la fusió amb el Pla de l’Ametller

banyoles / girona
Medi ambient

Traslladen sorra del port de Coma-ruga al Vendrell, Cunit i Calafell

El Vendrell