Salut

Salut estudia com prevenir les caigudes entre les dones grans

La lluita contra el sedentarisme és una de les eines principals del projecte, que s’ha iniciat a Badia del Vallès

Si el programa obté bons resultats, s’estendrà a tot Catalunya

Es basa en la modificació d’hàbits amb un programa d’exercicis per a dones més grans de 75 anys

El Departament de Salut ha posat en marxa un estudi de prevenció de les caigudes entre les dones grans. El conseller Manel Balcells ha visitat aquest matí el centre d’atenció primària (CAP) Badia del Vallès i ha conegut de primera mà el projecte Preciosa II, una iniciativa per a la prevenció de caigudes, un dels problemes més importants per a la salut pública. Segons fonts del departament, la investigació se centra en les dones d’edat avançada, el col·lectiu que més caigudes pateix.

Amb aquest projecte, els professionals de l’atenció primària Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut volen demostrar que es poden traslladar a tot el grup de dones majors de 75 anys del municipi els resultats favorables d’un programa d’exercicis estandarditzat anomenat Otago. Prèviament, ja es va validar l’eficàcia d’aquests exercicis amb la primera edició de l’estudi Preciosa, realitzat amb població seleccionada de 10 centres de la Metropolitana Nord. Una de les conclusions finals del primer estudi subratllava que les dones cauen pràcticament el doble que els homes.

“Els beneficis de l’activitat física en la salut estan demostrats científicament –ha assegurat el conseller Balcells durant la visita– i és molt millor prevenir les fractures que haver-les d’operar”. Balcells ha assegurat que, si el projecte funciona, Salut el farà extensiu a tot el territori català.

La lluita contra el sedentarisme és un dels eixos principals del projecte Preciosa II. Els responsables de Salut subratllen que “la modificació d’hàbits no saludables mitjançant l’activitat física permet millorar les condicions d’equilibri, força i estabilitat, també en persones grans fràgils, sempre de manera adaptada a les seves possibilitats”. L’evidència científica demostra que la millor condició física s’associa a una major qualitat de vida, prevenció de malalties i de caigudes, que comporta una disminució en les fractures osteoporòtiques per fragilitat.

L’estudi està aprovat pel comitè d’ètica d’investigació de l’IDIAP Jordi Gol i coordinat per un equip investigador format per professionals del CAP Badia del Vallès, liderat pel doctor Rafael Azagra. A més, compta amb el servei de diversos centres sanitaris, entitats i fundacions.

Actualment, el projecte és en fase de treball de camp. L’objectiu per a enguany és activar la participació d’entre 300 i 400 dones (que suposen la meitat del conjunt de dones majors de 75 anys assignades al CAP Badia). L’any vinent és previst incorporar la segona meitat restant de les dones assignades.

El programa es fa amb un nombre reduït de participants (entre 8 i 12 persones), per realitzar exercicis físics adaptats per a la gent gran. Durant les 12 sessions d’una hora cadascuna, repartides en 6 setmanes, les participants realitzen l’activitat en forma d’entrenament basat en els exercicis Otago, molt aplicats en altres països, sempre guiades i supervisades per una fisioterapeuta. Posteriorment a aquesta fase, es fa un seguiment trimestral d’aquestes persones, durant 12 mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres del passeig de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró